2009

Med en ynka dag kvar innan det nya aret tar vid, ar det kanske pa sin plats att summera 2009 - ett ar jag alltid kommer minnas med gladje! Det var ocksa ett ar da jag utvecklades en himla massa och larde mig mycket om livet.

Det har aret delas upp i tva kapitel dar det forsta utspelar sig i Sverige och det andra i Kina.

Del 1 - Sverige. Januari-Juli.

I borjan av aret jobbade jag en hel del, sedan ett halvar tillbaka med min pappa pa Pistage konditori i Sickla. Det var ett valdigt utvecklande jobb for mig da jag fick mycket ansvar och en hel del att saga till om. Det var ocksa ett jobb som jag var valdigt bra pa, utan att skryta. Att ha mycket att tanka pa, jobba under stress och med service/forsaljning ar nagot som passar mig valdigt bra. Att jobba med min pappa hade val bade sina for- och nackdelar men pa det stora hela fungerade det bra nar han inte var alltfor uppstressad(da ar han inte att leka med, haha!).

Att jobba pa konditori vackte mitt ganska stora intresse for brod och brodbak. For att kunna salja maste man ju kunna en del om produkten, och efter ett tag kande  jag att jag ville prova pa det hela sjalv. Sa jag experimenterade med surdegar, skallningar och roliga ingredienser och fick fram favoriter som Artbrod, Couscousbrod och Kalrotsbrod. Mycket gott och roligt! :)


Potatis- och timjanbrod, det vattnas i munnen pa mig!

En av de roligaste handelserna fran vintern/varen 2009 maste vara nar jag och Mathilda gjorde Melodifestivalsfinalen. Forst impulskopte vi biljetter typ en vecka(?) innan for 1000 kronor styck, och sedan lyckades vi smita in pa efterfesten(hur ar det fortfarande ingen som vet, hehe :P). Det ar nog den roligaste utekvallen nagonsin, vi dansade till schlagers till klockan 5 pa morgonen tillsammans med Sveriges kandiselit. Helt sjukt roligt var det! Att sedan inte Alcazar, som vi hejade pa, vann gjorde inte sa mycket ;)


Pa efterfesten - Sara, Bonnie, jag och basta Mathilda

Under varen borjade jag val sa smatt trottna pa mitt jobb. Det kom liksom till den punkten da det inte fanns nagra utmaningar kvar langre. Jag kunde jobbet utan och innan och det mesta gick pa rutin. Dock var stamningen pa jobbet riktigt bra och vi var som en liten gayfamilj, som jag kallade det, med mig, min pappa, Anders och hans dotter Johanna. Jag holl dock ut, Kinaresan som var planerad sedan augusti borjade narma sig sa minsta lilla slant behovdes!

Vart att namna om den har perioden ar ocksa hur ovanligt fit jag var. Tranade pa SATS 3-4 ganger i veckan och jag maste erkanna att jag saknar det litegrann. Det ger faktiskt energi och man kanner sig starkare. Aven om jag vager mindre nu(kinadieten kallas det), med noll traning, an da sa saknar jag anda mina muskler!



Nar varen val kom i april sa sprang tiden bara ivag. Dagarna bestod av jobb, traning, utgangar, mysiga hemmakvallar och sant.

Sedan kom sommaren, som blev en riktigt bra sadan. Jag umgicks med vanner och familj och forberedde mig pa mitt stora aventyr har i Kina. Blev en hyfsat spontan resa till Skelleftea dar jag och Mathilda sag Lena och Orup, en sista gang for mig innan jag akte hit. Nattag och for lite somn, men det var det vart for vi hade en jattekul kvall och konserten var, som alltid, PHantastisk :P.


Braiga Orup och basta Leeeena!

Det blev ocksa en tur till stugan i Karlstad, veckan innan jag akte. Mysigt att umgas med familjen innan avfard, trots typiskt svenskt sommarvader, dvs regn/sol/mulet omvartannat.

De sista dagarna i Sverige hade jag avskedsmiddag med vannerna, packade och fixade och umgicks med min alskade familj saklart.

Hur kandes det da, innan jag akte? Det kanns som en evighet sedan, som en jag minus en bit. Jag var inte i extas over hur roligt det skulle bli, jag var nervos och undrade vad tusan jag gett mig in pa. Jobba som larare i Kina, ett land jag knappt visste nagot om egentligen? Men jag visste ocksa att att backa ur inte var nagot alternativ, att detta var nagot jag maste gora for mig sjalv. Och se hur bra det gick! Jag upptackte en fantastisk kultur och traffade vanner for livet. Ibland maste man vaga chansa, helt enkelt! Det basta upplevelserna i livet kommer in ur enkla beslut och latta val, sa ar det bara.

Del 2 - Kina. Augusti-december

Att summera allt jag gjort i sedan jag kom hit i detalj kanns lite overflodigt da allt finns i bloggen, sa vi tar det lite kort.

Det borjade med 4 underbara veckor i Beijing. Vi satt i karantan, vandrade pa kinesiska muren, pluggade hart och festade de varma sommarnatterna igenom. Jag traffade manniskor som alltid kommer finnas i mitt liv, och de veckorna var nog bland de basta i mitt liv.


Jag pa kinesiska muren

Sedan kom jag till Taixing tillsammans med Tom Fish. Har har det gatt upp och ner men sammantaget har det varit en bra tid! Vi har rest en del - Shanghai tre ganger(fyra imorgon), Nanjing, Beijing tva ganger till, Inre Mongoliet, Suzhou, Yangzhou och sa Sabrinas mans hemstad som jag inte vet namnet pa. Jag har fatt lara kanna nagra helt underbara ungar som jag kommer sakna massor! De har gjort mitt liv har sa mycket battre, och jag kommer aldrig glomma dem.

'
Anja och jag i oknen i Inre Mongoliet

Men framfor allt har jag nog lart mig mycket om mig sjalv och om livet. Att jag klarar mer an jag tror och att livet kan levas pa sa manga olika satt. Att leva i en annan kultur snarare an att bara se den som turist ar verkligen en upplevelse jag rekommenderar. Man lar sig att ifragasatta sina egna synsatt och levnadsvanor och lar sig nya satt att se pa varlden som gor en till en battre manniska.

Del 3. Vad har 2009 gett mig?

2009 har gett mig sa mycket. Men framfor allt minnen och lardomar. Sa mycket roligt och larorikt jag fatt vara med om, det ar nastan tillrackligt for en hel livstid. Sa manga fina stunder och sa manga fina manniskor - bade de som alltid funnits dar och nya bekantskaper som kommit att bli nara vanner. Sa manga insikter om mig sjalv och hur jag vill leva och vara.

For det ar liksom ett val. Hur vill du vara? Att leva i Kina har gett mig sa manga fler val, och jag har kommit en bit langre pa resan till den jag ar.

2009. Ett ar att minnas.


Tack for det har aret och GOTT NYTT AR!

Imorgon aker jag till Shanghai och firar in det nya aret tillsammans med Alina. Hors nar jag kommer tillbaka pa lordag eller sondag.

Intressant...

Idag borjade som en helt vanlig dag har i Taixing. Gick upp(tog bara en halvtimme idag, grattis till mig), at frukost och gick ivag till kindergarten och hade en alldeles vanlig formiddag. Sedan gick jag och handlade, lagade mat och slappade i mitt rum ett par timmar. Sedan skulle jag ga tillbaka till kindergarten for eftermiddagspasset, och det var da den har dagen tog en ovanlig vandning.

Gick ut fran min byggnad och bort mot grinden. Passerar ett hus och ser sedan primary school-byggnaden - dar marken utanfor var full av brannt papper(nagot som kineser gor nar nagon har dott). Ser sedan grinden dar det star kanske runt 20-30 manniskor och gapar och skriker, samt ett par poliser. Borjar nu undra vad som hander och gar darfor bort mot kindergarten.



Val dar kommer jag inte ens in genom dorren, som ar last. Pa andra sidan grinden kommar Laura, klassforestandaren for min klass, gaende mot mig och nagra foraldrar som ocksa stod dar utanfor. Hon bar pa sin lilla dotter, som hon lyfter over till sin man. Alla ser upprorda och lite skramda ut, sa jag fragar Laura vad som hander. Hon har lite svart att uttrycka sig pa engelska, men jag forstar iallafall att nagot har hant och att jag inte behover jobba mer idag.

Gar darifran och ringer Roma for att se om han vet vad som pagar. Han har dock ingen aning, sa han kommer over for att ta reda pa mer... Vi gar och pratar med Laura igen. Roma var tvungen att komma in for att hamta sin lon(han aker harifran imorgon...), och de sager at honom att smita in genom koket pa baksidan. Vi far ocksa reda pa att det hela har nagonting med Mr Huang(rektorn) att gora. Utanfor skolan sitter ett plakat med en text pa, som Roma mms:ar till en kinesisk van for oversattning. Det star "Give me my mother back, Mr Huang". Tydligen har han dodat nagon i en bilolycka igar och det ar det allt handlar om.

Sa nu far inga lamna skolan. Alla kindergarten-larare ska sova pa skolan(de lararna som vanligtvis bor dar har akt hem eftersom de aldre eleverna akte hem igar pga helgdag pa fredag), och jag bor inte lamna mitt rum. Ska dock ivag en snabbis och traffa en klass som jag ska ta over fran Roma, da far jag smita in genom koksdorren till kindergarten.

Helt sjukt ar detta! :/

Men ni behover inte vara oroliga, imorgon ska det vara som vanligt igen. Och tills dess bor det inte handa nagot som involverar mig, sa ni kan vara lugna dar hemma!

Kommer med nyarskronika senare idag!

Lista

Har egentligen andra saker att blogga om, men orkar inte riktigt sa jag roar mig med en san har skojig lista istallet!

Gör så här:
1. Ta fram din mobil
2. Bläddra igenom din inkorg för sms

3. Stanna när du räknat till tio och skriv första meningen i sms:et
4. Gör likadant på varje fråga

Mina svar:

1. Vad skulle du säga om din pojkvän var otrogen mot dig?
Haha! You see!
2. Vad säger du alltid till din bästa kompis?
Oh yes! U 2! That would be great!
3. Vilket sms blev du mest berörd av?
Sounds great! Nervous yet?
4. Vad säger din mamma innan du går och lägger dig?
Hi Sofie! It's bus 506.
5. Vad skulle du skrika om du vann en miljon kronor?
God, I swear, I'll kill my students as soon as the next one says beautiful or I'm fine thx.
6. Vilka ord skulle du säga till gud om du trodde på honom?
Hi, sorry tried to sleep yesterday evening.
7. Vad vill du höra mest av allt?
Ok, sounds great.
8. Vad skulle du säga om du fick MVG i alla ämnen?
Yes we do sometimes even sleep without a blanket.
9. Din romantiska replik?
Ok have a lesson then, how about sometime after 2?
10. Vad skulle du säga om du blev bestulen?
Okies.

Haha, saklart vart det mina tristaste sms :P.

Idag har jag for ovrigt blivit fotad med 100 av eleverna pa kindergarten. Individuellt. Fraga mig bara inte varfor!
Var ocksa ute och at avskedslunch med Roma som aker hem till Egypten den har veckan.
Sedan fick vi tarta i kindergarten.
Var en bra dag.
Tjo.

Jul i Beijing!

Sadar, da var man tillbaka i Taixing efter tre underbara dagar i Beijing. Taixing tog emot oss med ett mysigt stromavbrott vid tretiden igar. Rummen var nastan lika kalla som ute, dvs runt 5-10 grader kanske. Som tur var kom strommen tillbaka vid 5-tiden...

Hur som helst - julen. Det var utan tvekan den konstigaste julen jag har upplevt, men den vart inte sa pjakig anda. Mycket tack vare de fina manniskorna jag firade med. Man blir som en liten familj har!

Tom och jag kom fram kl halv sju pa morgonen efter tio timmars tagresa. Later kanske jobbigt, men det ar riktigt behagligt att sova pa tagen har. Det var dessutom varmt i kupen sa jag sov nastan battre an i min sang i Taixing... Sedan tog vi tunnelbana och buss hem till Jami(fran tyskland) och Anders(fran Sverige). Dar lag dessutom Sandra och Melanie(fran tyskland) och sov, och senare pa dagen kom aven franska Blandine och joinade oss. Riktigt mysigt och roligt gang!

Vi borjade dagen med ett besok till IKEA. Dar gick vi runt och kollade och hamnade i restuarangen. Gissa om Sandra och jag(Anders jobbade) blev glada nar vi sag att de salde jultallrikar med svensk julmat? Julskinka, lax, kottbullar - allt man behover! Och for endast 17 kronor...


Den delikata jullunchen, komplett med julmust!


Tom och Sandra gjorde tummen upp!

Efter det akte vi tillbaka till lagenheten dar vi spenderade resten av dagen och bara hade det mysigt, sa som man ska pa julafton. Vi hittade nejlikor pa deras supermarket som vi satte i apelsiner, sa det luktade harligt juligt dar inne. Jami och Anders hade dessutom pyntat fint med stor julgran, massa glitter och sjukt manga ljus. Mysigt var det! Spenderade eftermiddagen med att se ett par filmer, spela kort, snacka och bara ha det trevligt!


Juligt!(Vi tog slut pa apelsinerna sa vi drygade ut med mandariner, haha!)


Lite suddig bild, men den far duga(Tom fick visst ett chockerande sms precis nar bilden togs, haha!)

Notera alla juliga godsaker dar pa bordet! Fick med oss en hel del fran IKEA; julmust, glogg, pepparkakor, aladdinask, julskum, julknacke och sa kopte vi en massa mandariner.

Framat kvallen hade vi julklappsutdelning vilket ledde till en del skratt. Vi hade ju kopt varsin present for 15 kuai(lika mkt i kronor) och nar man gor  sant brukar det bli lite skamtsamma saker. Blandine fick sma bestick dar skaften var sma grisar av Tom, Melanie fick rosa oronmuffar av mig, etc... Roligaste reaktionen var dock Anders, som fick Jamis present. Den bestod bl.a. av en burk lask som tydligen skulle vara jattegod. Han tog upp den, sag lite forvirrad ut - vad sager man om en san julklapp - och sager sen: "Oh, it's see-through!" Hahaha...

Till middag at vi(valdigt god!) pizza, nog den konstigaste julmat jag atit, haha! :P

Pa fredagen akte vi till Sanlitun(centrala Beijing med shopping och barer) for att aka skridskor. Det blaste dock kallt sa vi bestamde oss for att skippa det. Istallet skulle Anders ta med oss till ett narliggande Art district. Det visade sig dock vara en ode plats med mest ingenting, haha. Anders havdade dock att det nagra veckor innan funnits en massa grejer dar. Vi andra fick oss ett gott skratt at det hela!

Efter det blev det en mysig fika pa Starbucks och sedan delade vi pa oss. Anders och Tom akte tillbaka till lagenheten och Jag, Melanie och Sandra gick till Lilys Nails dar vi spenderade 1,5 timme med olika behandlingar. Sa himla lyxigt! Jag korde pa en pedikyr, exfoliation(bortskrapning av all dod hud), fotinpackning samt nackmassage. Allt detta for 130 kronor! Sjuuukt najs.

Sedan tog vi en taxi(vi var pa lyxhumor sa vi skippade bussen, haha!) tillbaka for att gora iordning oss for kvallen. Vid sju gick vi och at tillsammans pa en mysig restuarang i narheten och sedan drog vi in till Sanlitun och Pure Girls Bar(vart favvostalle med drinkar for 10-20 kronor). Dar stannade vi dock inte sa lange. Eftersom det var juldagen och mycket folk ute sa ville alla stallen ha extra betalt for sittplats vid de storre borden, mycket irriterande! Vi hittade dock ett stalle till slut och hade en riktigt rolig och stundtals flippad kvall. I sang kom vi runt halv sju pa morgonen.

Lordagen spenderades logiskt nog i soffan med Pizza och lagom djupa filmer som Den nakna pistolen och He's just not that into you. Kanske later som sloseri med tid nar man bara har ett par dagar i Beijing men det var en supermysig dag. Vi har alla sett ratt mycket av Beijing redan sa den har resan umgicks vi mest med varandra och hade jattekul. Nastan alla TTC:are ar roliga och harliga manniskor sa det ar lika kul att ses varje gang. Saknar att inte ha fler har i narheten, men men... Bara tre veckor kvar i Taixing nu, weeeei :D.

Pa lordagskvallen tog Tom och jag taget tillbaka till Yangzhou, en stad ca 1,5 timme harifran(Taixing har ju ingen tagstation). Vi spenderade formiddagen dar och at glass pa Dairy Queen, besokte ett tempel/buddhistmuseum och at god vasterlandsk mat. Vid tre var vi hemma i Taixing igen efter en fantastisk helg!

Bilder kommer, min kamera dog typ efter julafton sa jag vantar pa fler fran de andra! Ska kopa en ny kamera i Shanghai, det hanns inte med nu i helgen...

GOD JUL!



Hoppas ni far en fantastiskt fin jul allihopa! Sjalv aker jag till Beijing om nagra timmar och vi ska nog lyckas fixa lite julstamning dar ocksa. Ater pa sondag igen :)


GOD JUL ALLIHOPA!

RIP Kameran...

Ja, min stackars kamera ligger nu for doden. Man kan fortfarande ta kort, men det finns vissa hinder:
- Det tar ca 5 minuter(minst) att satta pa den, sa nagra spontana bilder blir det knappast...
- Displayen funkar inte nar man ska ta kort, bara for att titta pa bilderna.
- Man far istallet anvanda det dar lilla halet, vad det nu kallas, nar man tar kort. Vilket inte ar sa jobbigt men allt ser suddigt ut i det. Bilderna blir okej men man ser inte vad man tar kort pa ordentligt...

Sa, det kanns som jag MASTE investera i en ny relativt snart, for den har kommer inte halla ett halvar till... Sa jag funderar pa att kopa en nu i helgen nar vi ar i Beijing... Om jag hittar nagon hyfsat bra. Vore kul att ha en ny till Thailand :).

Satt och raknade pa detta nyss och fick lite panik da jag trodde att jag inte skulle klara mig med de pengar jag har, men sa insag jag att jag hade glomt slutlon+bonus som sammanlagt blir 5500, phu! Sa, om mina berakningar stammer borde jag kunna spendera dryga tusenlappen pa en ny kamera. Vilket borde ge en hyfsat bra sadan, tycker man! :). Allt ar battre an den jag har nu iallafall... Nagon som har nat bra tips pa en bra kamera?

Nuuu maste jag packa minsann!

Jul...

Det ar jul om tva dagar. I overmorgon ar det julafton. Imorgon aker jag till Beijing.

Jag skriver det har for att liksom fa in det i huvudet! For det finns inte mycket som sager mig att sa ar fallet...

Hade jag varit hemma nu hade det sett annorlunda ut!

Vi hade varit mitt uppe i forberedelserna. Det sista av julgodiset bakas, for vi maste ju ha alla sorter som vi brukar ha. Och nej, det ar inte mamma och pappa som ar konservativa har - det ar jag! Och aven om jag har blivit lite mer chill pa sistone sa ar det vissa saker som SKA finnas pa julbordet. Egentillverkade noblesse(smalt choklad blandat med cornflakes-mums!), mork chokladkola, pepparkakor, lussekatter, mjuk pepparkaka, mintkyssar, rischoklad(inte sa nodvandigt egentligen, men mamma vill alltid ha det...)... Glomde jag nagot?



Pepparkakshuset skulle val ha varit i princip klart nu, kanske nagra sista dekorationer. Detta ar ett stort projekt hemma hos oss, sedan forra aret har jag och syrrorna tagit over all tillverkning av pappa(aven om han tillfragas i krissituationer fortfarande...). Forra aret gjorde vi slottet i Mysteriet pa Greveholm, inklusive alla karaktarer. I ar blev det tydligen en liten by med massa sma hus och en kyrka. Vi brukar bygga upp en hel varld runt huset/husen med bomull, granris och marsipanfigurer. Sjalva huset dekoreras med kristyr, nonstop och strossel. Jag ska val erkanna att jag brukar bli lite bossig dar - aldst som jag ar - sa syrrorna ar nog glada att de far bestamma sjalva i ar...

Dagen innan julafton skulle jag sakert ha jobbat pa Pistage. Det gjorde jag forra aret och det finns ingen battre dag pa aret an den 23:e december att jobba pa ett bageri! Det ar underbart att sta och salja massa godsaker till alla trevliga manniskor - ingen ar otrevlig den har dagen - och bara insupa stamningen. Vid dagens slut plockas det ihop en pase med godsaker som vi inte bakat hemma, sasom vortbrod, mandelsnackor och stollen(tysk julkaka, varldens godaste!).



Pa kvallen den 23:e fixas det sista. Granen tas in och pyntas(den ar nagot mindre proppfull nu an den var nar vi var mindre och ALLT skulle fa plats), julaffischer hangs upp (samma varje ar, trots att de ar slitna nu),  och strumpor hangs upp pa dorrarna.

Det dar med strumpor borjade vi med for kanske 7-8 ar sen(??) och da delade jag och mina systrar pa en strumpa. Sliten och tradig var den, sa for ett par ar sen kopte mamma och pappa nya till oss. Synd och skam att slanga den gamla tankte vi sa den fick mamma och pappa dela pa. I den lagger vi alltid sma skamtpresenter - skitsaker vi inte vill ha kvar sjalva eller nagot totalt onodigt - men roligt...

Sedan kommer den stora dagen, och den ar likadan varje ar. Det ar som Gustav sager i Svensson, svensson: "Det ar den enda dagen som man vet precis hur den ska bli". Och den blir lika bra varje ar! Pa formiddagen tar vi alltid en promenad ner till centrum och koper julvort pa det lokala bageriet. Det borjade som ett satt att fa oss att bli mindre stirriga som barn ar pa julaftons formiddag, och har blivit en tradition vi haller fast vid! Sedan blir det julbord, och man hinner precis klart innan Kalle Anka borjar pa TV:n.

Fram tills nagra ar sedan var det efter Kalle som tomten kom, men sedan insag vi val att vi blivit for stora for det(ja, jag och Ida var val det redan, det var nog med min nu snart 15-ariga syster som avsags) sa nu turas vi om att dela ut klapparna. For ja, man oppnar en och en sa alla ser vad alla far!

Kvallen spenderas sedan med att ata alla godsaker, ta en andra runda till julbordet och se pa TV. Karl Bertil Jonsson ar sjalvskriven, julavsnittet av Svensson, Svensson likasa. Vi myser tillsammans och bara njuter av lugnet.

Jag alskar vara jular hemma, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte smartar att missa det i ar. Men jag vet ju att det ar sa det funkar - man missar en del, men far sa mycket annat istallet. Det ar vart det, absolut! Men det hindrar mig inte fran att bli lite nostalgisk...


Bilder - Julbak 2007. Sa praktiskt att jag dokumenterat mitt liv sa val pa internet, haha. Dessa ar fran bilddagboken, och sa har jag min gamla blogg. Bada bakom las och bom!


(Missa inte inlagget under, jag bloggar som tusan ikvall!)

Mat!

Ett inlagg jag tankt skriva jattelange, men som jag alltid tycks glomma bort nar jag val satter mig vid datorn.

Iallafall, sa tankte jag skriva lite om maten jag ater har. Enligt mig ar maten en stor del av att uppleva en ny kultur, sa jag tycker det ar ett intressant amne.

Har i Taixing ater jag till storsta delen mat i skolmatsalen. Sa har kan en vanlig dag se ut, matmassigt:

- Frukost klockan 6.45: Havregrynsgrot, som jag gor sjalv pa var lilla kokplatta, med skivad banan och mandarin. Gott! De serverar frukost i skolmatsalen ocksa, men jag orkar inte riktigt ga upp klockan 6 for att ga dit...
- Lunch kl 11.15 i skolmatsalen.
- Mellanmal kl 14.00: Lite frukt(typ pomelo och banan), och nu senaste veckan knackebrod...
- Middag kl 17.15 i skolmatsalen.
- Kvallsmal runt 20-21 bestaende av frukt eller yoghurt. Maten i matsalen haller man sig inte matt pa hela kvallen helt enkelt, och jag kan inte somna nar jag ar hungrig...

Skolmaten, ja. En bild sager ju mer an 1000 ord, sa har kommer ett par:


1. Skolmatsalen. Har sitter eleverna och ater. Maten hamtar man i de sma luckorna ni ser langst in. 2. Tittar ni pa forsta bilden ser ni tva dorrar langst bort, gar man in dar hittar man detta rum dar Tom och jag ater. Lite behagligare ljudvolym dar inne kan jag saga! 3. Ris, kott/potatisgryta och lite gronsaksgryta. Helt okej, fast kottet bestar mest av ben(i Kina anses kottet narmast benen vara det basta.. korkat, i know!) 4. Ris, kott&gelegryta. Kan inte beskriva det battre an sa, det ar alltsa sma kottbitar och sedan sma fyrkantiga bitar av nagot jello-aktigt som smakar absolut ingenting. 5. Ris, kott och gronsaker. 6. Sellerigryta med kottbitar, ris och en acklig gronsaksrora som ar sjukt sot - bla!. 7. Ibland far vi nudlar, trevlig omvaxling! Just den har soppan var inget vidare, men det brukar smaka helt okej! 8. Ris, kottbullar som smakar som en mjukare variant av de svenska, konstig gelegryta igen.

Sa, man kan val sammanfatta det som att maten ar helt okej, men lite smaklos. Det ar i princip samma smaker hela tiden aven om innehallet kan variera, sa man borjar trottna lite nu kan jag saga... Vi far alltid grymt mycket mat, speciellt ris som ni ser, fraga mig inte varfor! Utlanningar behover mycket ris?


Romas fodelsedagsfirande

Roma fyllde ar igar, och det planerade fodelsedagfirandet flyttades fram till lunchtid idag.

Vi var i aulan i kindergarten, var val runt 40 larare darifran, inkusive rektorinnan, och sa jag och Tom. Vi at tarta, rektorn holl tal och sa var det nan slags kinesisk ringdans... Intressant! Det roligaste var utan tvekan talet, definitionen av Chinglish! Filmade, men vet inte hur jag ska fa upp det har utan youtube(som ju ar blockerat har).

Har kommer lite bilder iallafall :).


1. Kindergarten teachers 2. Tartorna. Ser fantastiska ut, men smakar inte sa mycket... 3. Rektorn haller tal och Rose oversatter.

Roma med nagra av lararna(om jag inte har helt fel sa ar de dem som undervisar de yngsta barnen)


1. Roma skar tarta 2. Pris till den som listar ut vad den dar prydnaden ska forestalla!

Efterat hjalpte jag och Tom Roma att bara tillbaka tartrester samt presenter till hans lagenhet, som ligger precis vid skolan, och hangde dar en stund. At lite mer tarta(fick ratt ont i magen senare, skumma kinesiska tartor sager jag bara) och skamtade om konstiga kineser ;). Vart en hel del tarta kvar som vi inte orkade ata upp, sa jag tog med det till "mina" barn. Det blev uppskattat, kan jag lova!

En trevlig dag helt enkelt. Kvallen har jag spenderat med Thailand-research, narmare bestamt kollat upp vandrarhem i Ao Nang. Ah, om en manad ar vi dar! Helt overkligt, men fantastiskt harligt! Vad som dock ligger narmare i tiden ar resan till Beijing, tva dagar kvar! :D. Jag har julstamning motsvarande slutet av november ungefar, sa det kanns lite konstigt att det ar jul om tre dagar. Men det blir nog kul :). Mys, IKEA och kanske lite skridsko-akning. Kommer bli underbart!
Och sa far jag ju antligen traffa Sandra igen, saknar dig vannen! :D

Nu ska jag gomma mig under tacket och varma fotterna. Dock ska jag sluta klaga pa att det ar kallt efter att ha hort om Sandras nattkladnad - sjukt manga lager och JACKA! Da har man ett kallt rum, haha!

Shopping i Taixing

Igar tog jag och Tom oss en tur till Guluo Lu, som ar "shoppinggatan" i Taixing. Jag var ute efter en tjock halsduk och mossa, och sa behovde vi bada kopa varsin julklapp. Nar vi firar jul i Beijing har vi gjort sa att vi koper en var for 15 kuai och sa far alla dra varsin, sa vi gick runt i diverse "skrapaffarer" som det finns sa gott om har och hittade bra grejer :P. Hittade ocksa mossa och halsduk, sa nu slipper jag frysa alltfor mycket i kalla Beijing(Ja, -5 - 0 ar kallt for mig :P). Har blir det som tur ar lite varmare nasta vecka, upp mot 10 grader. Har gett upp hoppet om sno har sa da kan det lika garna fa vara lite mildare temperaturer :P.

Tog lite bilder nar vi var ute som jag tankte dela med mig av. Kan ju vara kul att se hur gatorna ser ut har, tankte jag!




Elmoppar ar poppis har, ja! Hindrar dock framkomligheten pa trottoarerna nagot...


Det har ar ju bara pinsamt! :P


Idag ahr jag spenderat hemma. Fixat med en massa trakigheter sasom att stada mitt rum och tvatta en massa klader. Kommer ju ha fullt upp framover sa man far passa pa nar man har tid... Sedan har jag bara tagit det lugnt... Kollat pa tv-serier och bara latat mig! Det behover man ibland ;).

Nu ska jag ladda upp lite fler bilder till Shanghai-inlagget(battre sent an aldrig), sa kolla in dom! Sedan blir det filmen Phoebe in Wonderland som jag kopte for flera manader sen men annu inte har sett. Till det blir det pomelo, pepparkakor och Wasas underbara julknacke. Mys!

Paminnelse till mig sjalv - Stang inte av luftkonditioneringen nar det ar minusgrader ute...

Fyfan vad kallt det vart i natt! Hade pa mig t-shirt, pyjamasbyxor och en tjocktroja samt hade en extra filt och anda var det kallt! Och ni vet, nar man fryser rullar man ju garna ihop sig en smula under tacket. Grejen med min sang ar dock att den ar sa hard sa nar man lag sa sa fick jag sjukt ont i hoften. Sov inte sa mycket kan jag saga!

Nog med klagandet. Idag ska jag forsoka stada lite, om jag tar mig upp ur sangen, kan behovas :/.

Shanghai-inlagget har forresten kompletterats med bilder, och fler kommer nar jag orkar :P

Redan fredag?!

Scheisse, vad fort veckorna verkligen gar nu! Tiden bara rusar fram(haha, nej jag ska inte fortsatta pa gardagens extremflummiga inlagg).

Det har blivit kallare har och ar nu runt 0-5 grader, under nollan pa natterna. KALLT! Och ja, jag vet att det ar kallare hemma(och i Shenyang Sandra) men jag fryser iallafall :P. Speciellt pa natterna nar man stanger av luftkondioneringen som ger varme i rummet(for att den later for mycket och man blir hes av att sova med den pa) - da blir det kaaallt. Tur att jag har min fina, nyinkopta filt fran IKEA ;).

Ar fortfarande inte av med min forkylning sa den har helgen blir nog ratt lugnt. Har dock lite saker inplanerade< Skype med Sandra och sedan familjen imorgon, aka till Guluo(centrum) och shoppa lite julklappar och en varm halsduk och mossa, stada mitt rum och sedan fyller Roma ar pa sondag och ska ha nan slags fodelsedagsfika pa eftermiddagen. Emellan dessa sma aktiviteter ska jag dock ligga i sangen och bli av med min forkylning innan Beijing! Och kolla pa en massa avsnitt av Old Christine, som ar ungefar varldens roligaste serie EVER! Seriost. Har ni inte sett den an sa har ni missat nagot vill jag lova :).



Nu - kakor, kanske lite julmust och nagra avsnitt Christine da...

Om tid.

Tiden ar ju alltid en marklig sak. Ibland gar den fort, ibland gar den langsamt och ibland marker man inte ens att den har gatt. Det ar nagot som blir extra patagligt nar man gor nagot sant har -  lamnar allt det trygga bakom sig och ger sig pa en ny kultur och vardag.

Forsta veckan i Peking kandes som en evighet. Forsta manaden kandes som ett halvar. Vi gjorde saker hela tiden, larde oss saker, upptackte saker och larde kanna nya manniskor. Varje vecka kandes som en manad, fast pa ett bra satt. Alltsa, inte att det var sa trakigt att tiden gick langsamt, utan mer sa att vi gjorde sa mycket sa att det kandes som att det omojligt kunde rymmas i bara en vecka. For varje vecka som gick under manaden i Peking gick tiden dock lite snabbare. Man vanjer sig, skaffar rutiner.

Sedan var det dags att borja om igen! Forsta manaden i Taixing kandes ocksa lang. Kanske inte lika lang, eftersom man hunnit vanja sig en smula vid landet, men andock lang. Oktober gick snabbare, november tog slut fort och det av december som vi hittils har hunnit med har bara sprungit forbi.

Det ar fascinerande, det dar! Ju mer man vanjer sig, desto mer man gor, ju snabbare verkar det ga.



Insag haromdan att det bara ar en manad kvar i Taixing, vilket i sig fick mig att inse att jag varit har i 3,5 manader nu, och i Kina i 4,5. Det ar anda ganska lang tid! Sa jag tankte tillbaka pa tiden som gatt och fick lite dubbla kanslor. A ena sidan kanns det som om jag har varit i Kina jamt. Det ar ett land som ar otroligt latt att kanna sig hemma i och det kanns naturligt for mig att bo har. A andra sidan kan jag knappt forsta att nastan halva tiden redan har gatt, vart tog alla timmar och minuter vagen?

Och tiden lar fortsatta rusa fram, med allt roligt jag har inplanerat. Jul i Peking om en vacka(!!!), nyar i Shanghai, Thailand, 12 dagar i Peking, resa runt i Kina, ny placering med mina basta vanner har... Innan jag vet ordet av kommer jag sta dar pa Arlanda och krama om familjen och mitt aventyr har kommer vara slut.

Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med det har. Men det ar intressant att reflektera over, eftersom tiden blir sa extremt pataglig har. Jag vet att jag ar har under en begransad tid och darfor blir utfyllnaden av den tiden pa nagot satt mer viktig, nagot jag tanker mer pa. Hur anvander jag tiden har for att fa ut det mesta mojliga av det?

Jag tror jag slutar har, innan jag flummar ut totalt.

Shanghai - Birthday edition

I fredags var det antligen dags att lamna lilla Taixing for megastora Shanghai(med minst 20 miljoner invanare)! Akte direkt efter jobbet tillsammans med Roma, som aker dit varje helg. Var forvanansvart trevligt, vi satt och pratade om allt mojligt och jamforde kulturer. Alltid lika intressant!

Kom sedan hem till Alina runt halv nio pa kvallen, sa kul att traffa henne och Anja igen! Vi gick och at lite nudlar(muuums!) och sedan gick vi ner till nagra av de andra utlandska lararna pa hennes skola och spelade kort ett tag. Sedan var det sovdags, trotta som vi var efter arbetsveckan.

Pa lordagen var det Anjas fodelsedag - hon fyllde 20 - och av mig och Alina fick hon en kaffemugg(hon alskar kaffe) fylld med godis samt en varm halsduk for kylan i Shenyang ;). Efter presentoppningen akte vi in till centrala Shanghai och Anja och jag checkade in pa varat hostel, som lag centralt precis vid People's Square. Sedan blev det fodelsedagsfrukost - pa Starbucks sa klart! Mysigt, och lyxigt att kunna unna sig en macka, muffins och en kopp Earl Grey. Sa himla gott! Sedan gick vi runt och kollade affarer och gick ner till the Bund(hamnen) innan det var dags att aka hem till Alina igen for att gora iordning oss for kvallen :). Har ar det pa nat satt annu roligare att gora iordning sig for utgang, eftersom man aldrig anvander smink till vardags. Inga kineser sminkar sig pa jobbet, och det behovs liksom inte for alla tycker att man ar sa vacker anda :P.

Vart forsta stopp blev Party World dar vi hade hyrt ett karaokerum. Det ar sa karaoke funkar har, man hyr ett rum at sitt sallskap. Vi var 6 stycken, och vi hade sjukt kul! Borjade med buffemiddag, som ingick i priset, och sedan sjong vi halsen av oss :). De hade en massa vasterlandska latar, sa vi rojde loss till allt fran Lady Gaga till ABBA. Ja, sjalvklart valde jag ABBA varje chans jag fick - fyra latar med dem vart det tror jag :P. Big,big world med Emilia fanns ocksa med. Den verkar vara popular har, inte forsta gangen jag hor den.


Anja och Alina <3


Jag och Anja, inte verldens mest smickrande bild men vafan :P

Efter ett par timmars sjungande tog vi taxin till Ming, en nyoppnad klubb som Alina och hennes roomie Jozanda hittat och som verkade bra. Och det var den! Bra musik(de spelade Poker Face 2 ganger, det sager val allt?!;)) och en bra blandning av kinesiska och vasterlandska besokare. Och inga aldre vasterlandska man med unga kinesiskor som man ser ganska mycket av i Shanghai. Dansade som galningar och hade sa himla roligt! Skalade in min fodelsedag klockan 12 och sedan kom vi inte darifran forran klockan 4... I sang kom jag och Anja dock inte forran halv sex pa morgonen, da vi gick runt i osregnet i evigheter i jakt pa ett nattoppet McDonalds... Utan resultat! Dock fick vi i oss lite mat anda, fran en nattoppen narbutik ;).


Anja, Alinas rumskompis Jozanda, Alina och jag!


Anja och jag!

Pa sondagen - min fodelsedag - sov vi lange och sedan blev det annu en "frukost" kl 13.30 pa Starbucks. Mumma! Sedan akte vi over till the Pudong, on med Shanghais mest futuristiska och extrema skyskrapor, for att mota upp Alina. Vi gick och at lunch pa en italiensk restuarang, saaa gott med lite pasta(nudlar ar inte samma sak nej...). Sedan vart det en svang forbi H&M samt en vasterlandsk matvarubutik. Manga frestelser dar inne kan jag saga!


Italiensk pasta! GOTT!


<3

Efter det var Alina tvungen att aka tillbaka hem for att forbereda mandagens lektioner, sa jag och Anja akte tillbaka in till stan och kopte fodelsedagstarta! En liten chokladpaj som var ganska typisk for kinesiska bakverk - fin men ratt smaklos, man blir alltid besviken ;). Sedan var tanken att vi skulle ga pa bio, men det visade sig omojligt att hitta en film pa engelska. Sa da tankte vi att vi istallet skulle kolla in en julmarknad! Vi tog tunnelbanan till vad vi trodde var ratt stalle - men det var det uppenbarligen inte, for dar fanns ingen marknad ;). Men inte hangde vi lapp for det, nej nej, for IKEA var bara en tbanestation bort! Sa vi akte dit och avnjot en delikat fodelsedagsmiddag bestaende av kottbullar med potatismos samt julmust, och en kanelbulle till efterratt. Fantastiskt gott! :D. Shoppade lite ocksa, varmeljus och en filt(Gud som jag har letat efter en filt!) samt lite svensk mat. Eller mat och mat - pepparkakor, julmust och Wasas julknacke(gudomligt gott med lite farskost!).


Middag pa IKEA!

Sedan vart det sangen! Ratt trotta var vi...

Pa mandagen gjorde vi inte sa mycket.. Gick runt och kollade i butiker, at lite street food(ett maste i Kina, saaa gott!) och sedan var det dags att aka hem. Anja tog bussen till flygplatsen for att ta flyget ner till Guangzhou i sodra Kina, och jag tog bussen tillbaka mot Taixing. Halv 6 var jag hemma, trott men glad. Och med en hog nya, fina minnen! :D.

Nu - Old Christine och kanske en liten pepparkaka ;). Perfekt for en trott och forkyld Sofie!

P.S. Fick inga sms tyvarr, men tack ni som forsokte ;). D.S.




Blogg om Shanghai kommer snart...

... men inte just nu. Glomde kameran sa jag vantar pa bilder fran Anja och Alina. Dessutom har min forkylning, som innan helgen var ganska mild, blivit varre och sa har jag lite feber. Sa Shanghaiblogg far vanta. Ledsen!

Kan iallafall saga att helgen var underbar! Sjukt kul hade vi :). Tack for alla gratulationer!

Nu ska jag kurera mig. Hors imorgon hoppas jag.

Fredag! Antligen!

Antligen fredag! Bara nagra timmar kvar nu tills jag sitter pa bussen mot Shanghai :D. Langtar!

Pa sondag fyller jag ju ar, och eftersom jag inte har tillgang till dator sa tankte jag att jag skulle skriva mitt telefonnr, om nu nagon skulle vilja hora av sig. Inte alltid det funkar att skicka sms, men comviq brukar ga tror jag. Hur som helst sa ar numret 008615260209226 :)

Hur ska detta firas da? Jo, imorgon blir det KTV(karaoke) och sedan dans pa en klubb som har nagon slags julfest, lar bli roligt! :D Pa sondag vet jag inte riktigt vad vi ska hitta pa, men kanske blir det julmarknad eller lite sightseeing - och sa middag pa kvallen. Ater till Taixing kommer jag pa mandag, skolan var snall och gav mig ledigt en extra dag :).

Hors efter helgen!

I love RT-Mart!

Kom just tillbaka fran RT-Mart som ar Taixings storsta supermarket. Blir minst tva besok dar i veckan, mest eftersom vattnet tar slut sa snabbt. Kranvattnet vill man inte direkt fa i sig, sa det far man kopa! Brukar kopa en dunk med 6 liter(for typ 7 kr) och mer an sa orkar man inte riktigt slapa med sig... Eftersom jag ar dar sa ofta borjar jag trottna sa smatt pa stallet, men idag andrade jag uppfattning!

Julpynt finns det mest overallt darinne, men kande anda att det saknades nagot for att fa nagon julstamning dar. Men sa idag sa infoll den sig - de spelade julmusik! Halleluja! Det gjorde min dag, haha.

Sag dessutom en vasterlanning som en rolig bonus.

Nej, nu maste jag slita mig harifran och packa for imorgon! Den har veckan har gatt helt sjuuukt snabbt, fattar inte att jag ska till Shanghai imorgon - weeeei! :D Det kommer bli helt galet roligt. Bara Sandra som saknas for en helt perfekt helg ;)

Om facebook...

Tankte bara fortydliga:
Ja, jag kommer in pa facebook via piffiga ktunnel.com. MEN, helt piffigt ar det inte for jag kan bara lasa vad andra har skrivit samt skicka och acceptera vanforfragningar. Inget statusuppdaterande, skriva pa nans wall eller like:a nagonting, inga bilduppladdningar... Men det ar battre an inget!

Dock sa loggar min syster in pa min facebook da och da och uppdaterar min status sa att folk kan hitta hit istallet.

Sa, ingen mer forvirring nu hoppas jag :)

Nu ar det laggdags for lilla mig, godnatt!

En update om typ ingenting

Hade lite smagrejer jag tankte jag skulle skriva om har, men inget verkade vettigt nog for ett helt inlagg sa jag slar ihop dom har istallet...

- Klumpighetens drottning har gjort entre! Matsalsgolvet ar extremt halt nar det ar vatt och det var det igar. Var nastan framme vid dorren till rummet dar Tom och jag ater nar jag halkar, ramlar och spiller ut all mat over golvet. Och vi far enorma portioner sa det var inte lite mat inte! Som tur var var matsalen ganska tom vid tillfallet :P. I know, jag ar klumpig...

- Bara tva dagar kvar till Shanghai nu och jag langtar ihjal mig! Det blir mys, kanske lite shopping, Starbucks, KTV(karaoke) och roj hela natten lang for att fira min och Anjas fodelsedag! Kommer bli hur roligt som helst :).

- Har borjat med jultema nu pa lektionerna. Idag larde jag dem santa, christmas tree, angel, candle, christmas present, reindeer och snowman. Sedan ska det ocksa laras ut lite julsanger ar det tankt :).

Ja, roligare an sa blev det inte idag ;)

Grattis Pappa!


GRATTIS till VARLDENS BASTA PAPPA!

Idag fyller min alskade pappa ar och blir annu lite aldre ;).

Jag ar glad att jag har en pappa som du som alltid stottar och uppmuntrar, som alltid finns dar och som aldrig gor mig besviken. Du ar en person att beundra! Du gar din egen vag och star for det du tror pa. Du later inget hindra dig men behandlar anda alla val. Du ar en av de arligaste manniskorna jag vet och du vet skillnaden pa ratt och fel - och agerar darefter ocksa.

Du ar en fantastisk manniska och jag ar glad att du ar min pappa. Grattis pa fodelsedagen! <3

Waiguo ren!

Kom precis tillbaka fran RT-Mart, Taixings storsta supermarket. Brukar inte ga dit pa helgerna for att det ar sa mycket folk, men nu behovde jag lite grejer sa jag hade inte sa mycket val.

Och fullsmockat var det! Jobbigt. Inte for att man behover sta i langa koer(I Kina har man rad att anstalla mycket personal=manga oppna kassor), utan for att man blir sa utstirrad. Jag kan val forsta att de reagerar for det finns val kanske max fyra stycken vasterlanningar i den har staden pa 1,3 miljoner, men det blir ratt pafrestande. I Kina anses det inte oartigt att stirra och peka sa det ar nagot de garna agnar sig at nar de far syn pa en. "Waiguo ren!" utbrister de och bryter nastan ihop av chock. Waigou ren betyder alltsa utlanning.

Vissa dagar kanns det okej och nastan lite lustigt hur de haller pa - idag var inte en san dag! Bla. Trott(efter att ha vaknat kl 8 av fyrverkerier igen) och med fettigt har kanner man inte riktigt for att bli utstirrad... Och sa kommer det fram ett tonarsgang och vill ta kort med en, "because i think you are very beautiful". Tack, men nej tack, och sa gick jag darifran. Kan tyckas lite otrevligt men staller man upp pa ett kort sa ska alla ha...

Senaste mandarinlektionen bad vi darfor Alison att lara oss ett par bra fraser att anvanda i sadana har situationer. Here we go:

- Wo zhidao nimen zai shou wo = Jag vet att ni pratar om mig
- Bu yao zhi zhe wo = Peka inte pa mig
- Hen bu li mao = Det ar valdigt oartigt
- Ting = Sluta
- Wo yao sheng qi le = Det gor mig arg/irriterad
- Zou kai = Ga harifran
- Bie fan wo = Lamna mig ifred

Har dock inte provat nagon av dem an. Risken finns att de tycker det ar sa roligt att de stirrar pa en annu mer ;)

Jul, jul...



Yes, jag har kopt en julgran! Firade skatteaterbaringen med att kopa en massa julpynt - glitter, tomtar och denna lilla plastgran. Sa, nu ar mitt rum det enda stallet i Taixing dar man kan fa lite julstamning. Ingen kan saga att jag inte forsoker iallafall, haha!

OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG DET FINNS EN GUD!

Loggade in pa mitt Swedbankkonto for att se om min skatteaterbaring hade kommit an. Den skulle komma i mitten av december, men jag tankte att kanske den kom lite tidigare trots allt?

Och det hade den.

Och vet ni hur mycket det var?! Vet ni?!

12458 kronor!

FORSTAR NI?! DET HAR HANDER BARA INTE!

Fatta chocken nar jag sag mitt saldo, som tidigare var pa typ 150 kronor. Jag holl pa att do, seriost! Hyperventilarade! Skrattade! Grat!

Jag ar fortfarande i chock, kan jag saga. Herregud.

Det kanske ar karma. Har hamnar jag med Tom som ar som han ar. Kanske gud, universum eller vad det nu ar ville ge mig nagon slags kompensation. Eller ett satt att komma harifran da och da, som Alina papekade ;).

Nu ska jag andas en stund till och forsoka ta in det hela.

12458 kronor.

Yeah.

Fredagsmys

Idag blir det fredagsmys for hela slanten! Ar trott, forkyld och frusen sa en kvall framfor tv:n(eller ja, datorn egentligen men sak samma ;)) blir perfekt! Saknar dock de ultimata snacksen...

Vad jag skulle vilja ha:


Fy vad gott! Speciellt karamellkungen saknar jag sjukt mycket! Mmmm..

Istallet blir det:


Kakor for 1 krona, kinesiskt gelegodis och mentos. Inte helt illa, men inte heller perfekt... ;)

Nu ska jag ivag och ata middag i skolmatsalen och sedan blir det mys och avkoppling for hela slanten!

Har kopt lite glitter och julgrejer idag sa i helgen ska har julpyntas. En nodvandighet for att fa lite julkansla, kanner jag! Ska ocksa gora julkort till alla "mina" barn som de ska fa innan jul. Ar ju inte hemma nasta helg sa lika bra att borja!

Sports day i Kindergarten!

Idag hade vi ingen vanlig undervisning pa kindergarten, istallet agnades dagen at olika aktiviteter ute pa skolgarden. Det var soligt och fint(och kallt!) sa det passade perfekt!

Formiddagen var det de aldre eleverna som deltog(daribland min fina class 1), och de yngre fick sitta och titta pa. I tva timmar, lite knas kanske men det ar sa det funkar har ;). Hur som helst, det borjade med att alla sjong nationalsangen och flaggan hissades - aterigen, det ar sa det funkar har! Borjar fa lite klam pa nationalsangen nu, oundvikligt nar man hor den minst 2 ggr i veckan :P.

Sedan fick de fick framfora en koreografi ur sin morning exercise, en klass i taget. Det tog ett tag da de ar 6 klasser ;).

Efter det var det dags for lekar, som bestod av stafett. Varje klass delades upp i fyra lag och hade olika grenar. Till det spelades popmusik ur hogtalarna(bl.a. Avril Lavignes Girlfriend ;)) och stamningen var pa topp! Jag och Roma provade ocksa pa nagon gren, men det gick sadar - "cyklarna" de anvande var inte riktigt i vuxenmodell! Men roligt var det, haha!

Nar alla klasserna fatt kora varsin gren var det dags for dragkamp - och nu var det lararnas tur att leka! Sjalvklart staller man upp - dragkamp ar ju skitkul! Och jag ar ju lite av en tavlingsmanniska, haha. Tyvarr forlorade mitt lag... Maste ha varit nagot fusk inblandat dar...

Pa eftermiddagen var det samma sak igen - fast med de yngre. Det hela avslutades med annu en dragkamp, och mitt lag forlorade igen. Som sagt - FUSK!

En rolig dag, kul att bryta rutinerna lite och gora nagot annat! Ett harligt minne, utan tvekan, fast man fros en del i skuggan ;).

Hade tyvarr inte kameran med mig(da ingen berattat for mig att vi skulle ha en sports day - sa ar det alltid ;)), men Rose tog en massa bilder for skolans rakning, och det hala filmades, sa jag ska hora med henne om jag inte kan fa ta del av det :).

"Sofie, can you kiss me?"

Hande en sa rolig sak pa kindergarten idag som jag bara maste dela med mig av!

Vi larde barnen idag att om de vill ha min hjalp att dra upp dragkedjan, knyta skorna etc sa ska de saga "Can you help me?".

Sa, pa eftermiddagen kommer Fred fram till mig och vill ha hjalp med sin jacka. Han har dock blandat ihop tva ord sa istallet for att be om hjalp sa sager han: "Sofie, can you kiss me?".


Lille Fred <3

Brr!

Det har blivit kallare igen, brr! Tror inte det ar under nollan men det ar valdigt fuktigt i luften sa det kanns kallare an vad det ar. Inte ovanligt med tjock dimma pa morgonen...

Detta gor det till ett helvete att duscha, kan jag tala om! Min dusch ar i ett separat rum pa andra sidan korridoren dar det inte ar varmt! Finns en luftkonditionering dar som vi kan satta pa, men de vill inte att den ar pa hela tiden sa den gor ingen storre skillnad. Sa, jag duschar alltsa i ett rum som ar runt 5-10 grader varmt. MYSIGT! Vattnet ar dock varmt, men varmvattnet tar slut snabbt sa man far stanga av vattnet nar man schamponerar etc, vilket leder till att upplevelsen blir ungefar omvand bastu. Alltsa, forst kallt rum, sedan varmt vatten, kallt rum, varmt vatten, etc etc. Och sedan nar varmvattnet tar slut ska man sa snabbt som mojligt smorja in sig, kla pa sig och komma in i varmen igen innan man har frusit ihjal... Lite dramatiskt kanske, men ni fattar poangen ;).


Riktigt sa har illa ar det kanske inte, men anda ;)

Inget nytt annars. Har fatt en liten forkylning/hosta(var ju bara en tidsfraga). SA, i helgen blir det kurerande sa att jag inte ar sjuk nasta vecka nar jag ska till Shanghai! Sparar dessutom pengar da, sa det ar ju bara positivt :P

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0