"The worst part of travelling is travelling"

Resan borjade fran vart underbara hostel i Aonang och sjalvklart var bussen 30 minuter forsenad. Inga problem tankte vi, vi kommer alltid fram for eller senare. Efter 30 miniters fard i en buss, som snarare var en karra kom vi fram till hallplatsen dar vi skulle byta till en buss mot Bangkok. Lite forsenad kom ocksa denna buss slutligen. Bussen var dock inte tillrickligt bra standard for VIP-buss sa efter nagra timmar fick vibyta buss igen. Val framme i Bangkok, efter en 12h skumpig aktur tag vi taxi och hamnade i fel omrade. Somnade pa ett cafe, tog taxi igen och kom ratt. Efter lite shopping och en sista thai-ratt tag vi taxi- och fastnade i rusningstrafiken- innan vi kom fram till flygplatsen dar allt flot pa bra.

Det har var dock den oproblematiska delen av vart resan de, sen kom vi till Kina..

Nar vi ankom till Kina blev vi pahoppade direkt av alla dessas jobbiga taxichauforer. Spelar ingenroll tankte vi- vi ska ju ta flygbussen. Men nej, av nagon anledning gick inte flygbussen som alltid gar mellan Foshan- Guangzhou just denna dag och vi var tvugna att ta taxi. Nagra timmar senare somnade vi i Foshan helt ovetande om  att morgondagen skulle bli varre.

Idg, dagen D, kan sammanfattas som en SKITDAG. Vaknade efter en kort somn och drog ivag till tagstationen. Bilko igen, konstig taxi chaffis och varldens langsta ko i nastan 2 h for att kopa biljetter. MEN det fanns bara staplatser kvar sa vi var tvugna att boka biljetter for dagen efter. Glada for att fatt tag i biljetter, rymnde vi fran Kina- in pa Starbucks. Nagra timmar senare tog vi tunnelbana- fullpackade med packning- mellan Guangzhous tagstationer. Sjalvklart gick det andra taget inte fren den tagstationen vi redan var pa!

Val framme vi nasta tagstation gick det bara utfor- "vi maste ju hitta nagon stans att bo". Anja, som var kvar i Foshan och packade det sista, hittade ett hostel som skulle ligga nara tagstationen. Perfekt! Vi fick adressen i pinyin(kinesiska skrivet med bokstaver) och gick for att hitta en taxi. Vandrarhemmet skulle ligga pa gangavstand men eftersom vi inte visste vart vi skulle ga sa kandes det som en bra ide att ta en taxi.

Oj, sa fel det var!

Vi hamnade namligen hos en taxichaffor som kan kvala in till tavlingen "Kinas dummaste taxichaffis" och ha en stor chans till medaljplats. Efter bara nagra minuter i taxin sag vi namligen en skylt med ratt namn, men han havdade envist att det var en bit till. Vi fortsatte aka och forstod efter ett tag att vi akt alldeles for langt, nagot som vi forsoker beratta for chafforen pa var knaggliga kinesiska. "Huanshi zhong lu" ska vi till! "Huanshi dong lu" upprepade han, irriterad over att vi inte litade pa honom. Han hade alltsa tagit oss till den ostra delen av gatan istallet for mitten. Efter ett tag vander han men han verkar fortfarande inte fatta vart vi ska, sa vi ber honom stanna och hoppar ut, helt enkelt. Vi borjar ga darifran men da blir det fart pa gubben och han kommer och hugger tag i vaskorna och vill ha pengar. Det vagrar vi dock, inte betalar vi for att ha hamnat pa fel stalle! Vi star och skaller pa varandra ett tag - han pa kinesiska, vi pa engelska - innan han ger upp.

Nu sitter vi pa ett internetcafe som lyckligtvis lag precis dar vi blev avslappta. Strax ska vi ge oss ut igen och forsoka hitta nagonstans att bo...

Ibland blir man bara sa himla trott pa Kina...

Sista dagarna i Thailand.

Ja, men ibland maste man ju ha lite otur, vore val konstigt annars.

Forst tappar jag bort min kamera pa ett ytterst klantigt satt. Det har jag kommit over nu sa det tanker jag inte alta mer. Far kopa en ny helt enkelt, sa jagkla klantigt...

Sedan far jag feber pa eftermiddagen for tre dagar sen. Jag aker hem och vilar och hoppas att det ska forsvinna, men icke. Istallet kompletteras detta dagen efter av en trevlig matforgiftning! Harligt, va? Igar trodde jag antligen det skulle bli battre men stannade anda inne pa formiddagen for sakerhets skull. Febern var borta och magen madde battre, men min hals borjade gora grymt ont. Pa eftermiddagen kunde jag knappt prata, sa ont gjorde det, sa jag tog ett besok till doktorn. En klar fordel med att bo pa en turistort ar att lakare fanns nara till hands och kunde prata engelska. Det visade sig att tonsillerna(?) var inflammerae/infekterade/whatever, sa nu har jag fatt en massa antibiotika och grejer; tre olika piller och nagon vatska som jag ska gurgla.

Missade alltsa tva dagar, men jag avlde att inte bli sur for vad hjalper det? Forsokte istallet njuta av egentiden, nagot som det blir daligt med innan nya placeringen i Shanghai. Delade rum i hostels blir det tills dess...

Nu mar jag battre, lite illamaende men inget farligt. Idag avr jag pa stranden och det var ju fint att vi fick sista dagen tillsammans iallafall! :).

Imorgon eftermiddag tar vi bussen till Bangkok, och sedan pa kvallen i overmorgon flyger vi tillbaka till Kina. Sedan, dagen efter det blir det 24-timmars tagresa till Peking. Sedan lar vi vara ratt trotta, om man sager sa.

Sa, vad kan man da saga om Thailand, eller ja, Ao Nang dar vi har varit? Valdigt turistigt och mycket svenskar. Nagot jag skulle ha hatat om jag bara akte hit fran Sverige i tva veckor eller sa. Men efter Kina ar det ratt skont att ha det bekvamt, slippa bli utstirrad och kunna prata engelska med alla.
Naturen har ar extremt vacker och det ar nog det som kan vaga over den hoga turistfaktorn. Liknar inget annat!
Och maten ar supergod :)

Sa, trots tva dagars sjuktid sa har det varit en valdigt bra semester! Nu kanner jag mig redo att ta mig an Kina igen :).

Chicken Island

Idag tog vi baten till Chicken Island som ska vara en av de vackraste haromkring. Och det levde den verkligen upp till! Ett paradis var det verkligen, helt underbart.

http://sairanen.pp.fi/temp/SAM_8977.JPG

Vi spenderade dagen med att lasa, ligga och flyta pa luftmadrassen och bara njuta av varmen. Gick runt och kikade, tog en massa kort(som far komma upp ahr nar jag har en battre dator) och hade det bra!

Dagen fick dock ett roligt avslut. Vi var ute och badade alla tre nar vi plotsligt sag en folksamling runt vara saker. Vi gick narmare och sag en apa sitta dar och ata vara bananchips! Nagra andra turister lockade bort apan med en banan och jag och Sandra tog vara saker och flyttade pa oss. Anja tar det dock lite lugnt - lite for lugnt - och nar hon ska ta sina saker blir apan sur och nastan attackerad av den, hahaha! Hon lyckas dock till slut fa med sig sina saker och ga darifran... Kul var det!

Sedan at vi billig och sjukt god thaimat till middag, satt och tittade pa solnedgangen och ikvall blir det utgang. Feeeett najs!

http://sairanen.pp.fi/temp/SAM_9137.JPG

Sandras blogg

Hej, tankte bra tipsa om att ga in pa Sandras blogg och lasa, inte alltid jag uppdaterar sa d kan det kanske vara kul. Har hitttar ni den!

Har haft en underbar dag pa stranden idag med, finns inte sa mycket mer att beratta. Livet leker!

I Ao Nang

Efter en ratt omysig men helt okej bussresa p 12 timmar kom vi antligen fram till Krabi imorse, trotta men glada! Vi tog oss fran Krabi Town till Ao Nang, tog typ 20 min, checkade in pa vart vandrarhem och begav oss till stranden! Den ar inte lika fin har som pa oarna haromkring men anda harlig! 30 grader i luften, lojligt varmt i vattnet och inte ett moln pa himlen - vad mer kan man begara?!

Valdigt mycket svenskar har dock, men det far man val ta...

Imorgon bar det av till nagon av e finare stranderna, Chicken Island eller Railay Beach blir det :).

Nu ska jag och ta en dusch, sedan blir et chill pa var lilla veranda med varsin smirnoff ice. Livet ar underbart!

Framme i Thailand!

Resan gick supersmidigt hela vagen, nu har vi sovit en natt pa hostel och ikvall bar det av till Ao Nang. Skriver mer sen, ville bara beratta att jag kommit fram ordentligt! :)

p.s. typ 30 grader ute, moahahaha! d.s.

Hos Anja i Foshan

Är nu framme i Guangdong, som denna sydliga provins heter. Är hemma hos Anja som bor i Foshan, 20 minuter fran Guangzhou som är Kinas tredje största stad. Jag och Sandra tog taget fran Shanghai igar och hade en rolig, men rätt obekväm resa ner hit pa 16 timmar. Det känns som att man har kommit utomlands här nere, temperaturen ligger pa runt 15-20 och man ser palmer och grönska överallt. Underbart att slippa vinterjacka och halsduk ;).

Ikväll ska vi ut och äta med ett gäng TTC:are som bor här nere, ska bli kul. Sedan har vi morgondagen här ocksa, och sa gar planet till Thailand 23.10 imorgon kvall. Längtar!

Annars finns inte mycket mer att berätta just nu :).

Sista inlagget fran Taixing!

Sadar, da var stunden kommen. Dags att lamna Taixing, denn gudsforgatna stad. Kanns helt okej!

Hade en riktigt fin sista dag igar pa Kindergarten. Efter min lektion pa morgonen sa fick de komma fram en och en till mig och lamna over en teckning, sjunga en sang eller dansa en dans for mig. Sa himla gulligt, det var verkligen fint! Pa eftermiddagen hade jag med mig en tarta som jag bjod barnen pa, det vart valdigt uppskattat! Att saga hej da var sjukt svart. Speciellt en minnesbild kommer nog hanga med mig en lang tid framover; Har precis sagt hej da till Fred som ar sist kvar, han gav mig en bamsekram och nar jag gar darifran vander jag mig om och han ser pa mig med en sa ledsen blick. Ah! Kommer sakna de sma liven.

Hur kommer jag da minnas tiden i Taixing? Den hade sina toppar och dalar, men overlag kommer jag se tillbaka pa den har tiden med gladje. Sa mycket jag har gjort, sa mycket jag har lart mig! Jag har fatt aran att jobba med nagra underbara barn, och jag har lart mig mycket om mig sjalv pa vagen. Jag har rest en hel del och varje ny stad har lart mig nagot nytt. Jag kanner mig tacksam for att jag har fatt uppleva allt detta. Tacksam mot mig sjalv, for att jag vagade komma hit.

Nu borjar ett nytt kapitel. Resor, ledighet och sedan ett nytt liv i Shanghai. Det kommer bli grymt!

Vaskorna ar packade. Rummet ar inte sa rent, men sak samma. Sitter och vantar pa Alison som ska folja med mig till buss-stationen med alla mina vaskor. This is it.

Vi hors nar vi hors!

MIN NYA PLACERING!

Fick just min nya placering och well, jag ar sa lattad och nojd!

Jag ska till Shanghai Angel Kindergarten! Pa min skola ar ocksa Sandra placerad och det kommer bli sa kul att bo med henne! Dessutom kommer Kieran, en skotsk kille, att jobba dar ocksa.
Anja, Alina samt Love och Jami ar ocksa placerade i Shanghai.

Shanghai kanske inte ar varldens basta stad, har ju redan sett en hel del av det, men det kanns mindre viktigt i sammanhanget eftersom jag har blivit placerad med sa bra manniskor! Ah, vad bra det har kanns :).

Skolan verkar ocksa bra! Det ar en montessoriskola, sa de jobbar mycket med sang, dans och skapande vilket later hur bra som helst. Kindergarten igen alltsa, inte mig emot! Det kommer bli bra(jag lovar, Sandra, du kommer gilla det :P).

Iiih ar sa glad nu! :D

Nu ska jag packa och fixa, kommer ga fort med all energi jag fick nu :D.

Hejda-middag

Imorgon aker Tom och pa lordag drar jag, sa idag gick vi ut och at tillsammans med Alison och Sabrina, och Sabrinas lilla dotter Lucy. Vi gick till en vasterlandsk restaurant, typ den enda i Taixing. Vart en trevlig kvall!


Sabrina, Lucy och jag


Tom och Alison


Harlig bild pa Alison!

Pa vagen hem stannade vi och kopte en tarta som jag ska bjuda barnen pa imorgon. Planerar en liten avskedsfest for min klass med tarta, lekar och lite sadar.

Ar valdigt splittrad infor imorgon. A ena sidan sa far jag veta min placering vilket jag ser fram emot.

Men.

Jag maste saga hejda till barnen! Ah, hur ska det ens GA?! Idag fick barnen veta att jag ska aka efter imorgon och de sag pa mig med sina valpogon och jag tankte att shiit, this is it! Mycket kramar och mys blev det sen ;).
Jag fasar for nar klockan har slagit halv fem imorgon och jag ska lamna Taixing Kindergarten for sista gangen... Kommer vara bland det sorgligaste jag har varit med om. For jag vet ju att jag aldrig kommer traffa dem igen! Usch usch usch. Fina fina barn! Tror ni dom far plats i min resvaska?


Jag och Saya

Planer for narmsta tiden

Ja, nu ar det bara tva dagar kvar i Taixing och sedan drar jag. Och vad ska jag gora sen,da? Sa har ser schemat ut:

- Imorgon : Ha sista extraengelskan, foraldrarna tittar pa. Hejda-middag med Tom, Alison, Sabrina och ev. Rose.
- Fredag: Sista dagen med mina barn, mysa och ha roligt och sedan forsoka att inte grata nar jag sager hej da till dom... Far placering for nasta termin. Tom aker till Beijing pa kvallen
- Lordag: Tar bussen till Shanghai och moter upp Sandra. 18.30 gar sedan taget till Guangzhou som tar 15 timmar, ganska lagom lang tid. Da kan man sova bort mesta av tiden utan att behova ga upp alltfor tidigt!
- Sondag: Ankommer i Guangzhou och moter upp Anja. Kikar in staden och bor sedan en natt hos Anja I Foshan som ligger typ 20 min darifran. Dar ska jag ocksa lamna all packning som inte behovs i Thailand, perfekt!
- Mandag: Hanger lite mer i Guangzhou och pa kvallen aker vi till flygplatsen for att ta planet till Thailand! Gar runt halv tolv och tar ca 3 timmar.
- Tisdag: Kommer fram till Bangkok 1 pa morgonen Thailandsk tid(en timme efter Kina) och aker till ett hostel. Dagen spenderas i Bangkok och pa kvallen tar vi nattbussen mot Krabi
- Onsdag: Ankommer till Ao Nang och solsemestern kan borja! :D
- 26-27 januari: Tillbaka till Bangkok och utforskar det lite mer.
- 20/1(: Tillbaka till Guangzhou.
- 30 el 31/1 Ta taget till Beijing.
- 1/2 - 12/2: Bor i Peking medans vara nya visum fixas.
- 13 - ca 27/2: Resa i Kina, vi funderar pa Sichuan eller Guilin(bildgoogla, galet vackert!)
- 1/3: Borjar jobba pa min nya skola

Mycket roligt att se fram emot med andra ord! Inte minst 1,5 manader ledigt ;).

Min underbara klass


Ser lite muppig ut har men vad tusan... Titta pa de sota barnen istallet!



GRATTIS LOUISE!

Grattis pa 15-arsdagen alskade syster!

Hoppas du far en perfekt fodelsedag trots att jag inte kan vara dar och fira med dig. Du far ata lite extra tarta at mig helt enkelt! (inget problem for dig, va? :P)

Ar sa glad att jag har en sa fin syster som du. Vi, du jag och Ida, forstar varandra sa som ingen annan gor och tanker valdigt lika. Vi har tusen internskamt som ingen annan skulle forsta(allra minst mamma och pappa, haha!) och vi delar manga underbara och roliga minnen.

Du ar minstingen som nu har vuxit upp(fast jag tycker fortfarande du ar liten) och blivit en san fantastisk manniska. Du ar rolig, smart och omtanksam och det finns ingen annan som du!

Tanker pa och saknar dig lite extra idag, alskade alskade syster!

Busy busy!

Ah, vad jag ar trott pa att tvatta! Kanns som jag inte gor annat nu for tiden. Tar hundra ar med alla koftor som ska handtvattas, och baljan jag tvattar i ar sa liten att jag bara kan tvatta en i taget. Men det maste goras, vill ha sa mycket rena klader som mojligt nar jag aker.



Fick reda pa idag att pa torsdag ska foraldrarna vara med pa extraengelskan jag tog over fran Roma forra veckan. Sa nu maste jag forbereda extra for det ocksa, som om jag inte hade annat att fixa med... Dalig tajming! Men det bor inte bli alltfor anstrangande. Och skulle det ga at helvete sa finns det ju inte sa mycket att gora, jag aker ju tva dagar senare, haha! ;)

Imorgon ska jag och klippa mig ocksa, lika bra att passa pa nar jag vet att frisoren har inte kommer forstora mitt har, haha! Ska borja packa ocksa, nu har en del av kladerna torkat sa det ar lika bra att borja sa smatt :).

Jag kopte galet mycket toalettpapper idag. Vad tankte jag med, kommer ju aldrig gora av med allt det pa fem dagar?! Inte ens jag med varldens minsta blasa, haha!

Det har var nog mitt mest meningsfulla inlagg hittils ;)

Sa var helgen slut

Sa var min sista helg i Taixing slut. Den var inte speciellt spektakular. Har tvattat en massa trojor som behovs handtvattas, tar hundra ar i min lilla balja. Har ocksa kopt en ny ryggsack till Thailand, den jag brukar anvanda till mina weekendresor ar lite for liten. Sedan var vi hos en fotograf och tog foton till visumansokan, och sa har jag stadat mitt rumm plus badrummet. Ganska bra jobbat med andra ord! Tagbiljetter till Guangzhou kunde man dock inte kopa har, sa det far Sandra, som ar i Shanghai just nu, fixa istallet.

Skype:ade med familjen nu pa kvallen, som vanligt drar tiden ivag och vi pratade val i sisadar 2,5 timmar. Om allt och inget, om vad som hander och sker, och det ar precis som att sitta dar vid koksbordet. Som vi gor sa ofta hemma - bara sitter och pratar med varandra. Jag ar lyckligt lottad som har en sa fin och sammansvetsad familj!


Sa, imorgon borjar min sista vecka i Taixing. Pa lordag aker jag. CRAZY! Vart tog tiden vagen?

Det har ar for ovrigt mitt hundrade inlagg pa den har bloggen, wowowow! ;)



Kanske skulle man ta och fira som kineserna och branna av lite fyrverkerier?
Inatt holl jag pa att bli galen pa dem. Kineserna och deras jakla fyrverkerier. De holl pa typ precis utanfor var byggnad, och borjade vid atta pa kvallen. Sedan korde de pa. Vaknade flera ganger under natten, och den sista gangen jag horde dem var klockan 6 pa morgonen. Vad ar det for fel pa manniskorna?! Hade god lust att ga ut pa balkongen och skrika "bizui" vilket betyder "hall kaften", men det var inte vart att ga ut i kylan for ;).


Dagens to-do

Kande mig lite stressad over hur mycket jag maste fixa innan jag aker(om en vecka!!!!) sa igar skrev jag ihop ett litet "schema" over vad jag ska gora varje dag sa jag slipper stressen, och har koll pa att jag inte glommer nagot.

Idag har jag en hel del att gora. Sa har ser dagens lista ut:
- stada rummet
- tvatta
- skriv packlista for Thailandsresan(redan gjort!)
- stada badrummet
- stada duschrummet
- borja packa

Skulle egentligen ha akt och kopt tagbiljetter och fixat lite andra grejer, men Alison ringde nyss och sa att hon var sjuk sa vi tar det imorgon istallet :).

Som sagt - en massa att gora sa jag borde verkligen slita mig harifran nu!


Sa har kommer min vaska se ut. Seriost, har ingen aning om hur allt ska fa plats dar i!

Lena och Mathilda

Idag alskar jag Aftonbladet TV, som raddar mig som inte kan ga in pa youtube(blockat i diktatur-kina ;))! De har namligen lagt upp videon till Lena Philipssons tolkning av "Hela livet var ett disco" som gjorts i samband med P3 Guld(musikpris). Aven om laten kanske inte ar varldens basta(speciellt inte i original) sa at detta sa himla roligt, antligen nagot "nytt" fran min favorit. For nej, inte ens fem manader i Kina kan fa mig att andra mig, haha. Ni som fortfarande tror att jag kommer sluta lyssna pa Lena far nog ge upp nu...

Lyssna och njut!





Pa Chinateatern(haha) i april 2007. Foto:jag!

Har spenderat de tva senaste timmarna med att prata med Mathilda pa skype. Var hur lange sedan som helst sedan vi skype:ade sist och vi hade lika mycket att prata om som alltid. Roligt var det! Kommer bli sa roligt att traffa henne igen, i sommar ska vi ha massa roligt tillsammans vannen! :)

Nu skulle jag egentligen ta en dusch, men jag kanske skjuter lite pa det och tar det imorgon bitti istallet... Sangen och en bra film kanns sa mycket mer lockande an mitt kalla duschrum... Hm.. Tal att tankas pa ;)

Sota, sota sma barn!

Ah, har haft en sa bra dag idag! Vilket jag kanske inte "borde" ha haft med tanke pa allt strul med placering, men jag forsoker att inte tanka pa det och njuta av den sista tiden har.

For visst ar det typiskt, hur mycket jag an har langtat tills dagen jag far lamna Taixing sa kan jag inte lata bli att tycka att det ar lite sorgligt ocksa.

Jag kommer inte sakna att bo med en omogen engelsman, jag kommer inte sakna mitt kalla rum, jag kommer inte sakna att bara ha 10 minuters duschtid innan varmvattnet tar slut, jag kommer inte sakna att ga upp halv sju varje morgon, jag kommer inte att sakna alla turer fram och tillbaka till RT-Mart, jag kommer inte att sakna att vakna klockan 6 pa en sondagsmorgon av fyrverkerier och jag kommer inte sakna bristen pa nagot att gora i den har staden.

Men.

Jag kommer sakna mitt jobb! Faktiskt, och det trodde jag nog inte att jag skulle saga innan jag kom hit. Jag har aldrig kannt mig sa bekvam med barn men dessa fina ungar har fatt mig att tina upp och inse det fantastiska med barn. Och idag blev det sa tydligt, for jag fick sa mycket karlek fran dem! Det ar ju fantastiskt hur de kan umgas med en i 5 minuter och sedan ar man deras nya favoritperson pa jorden, typ. Idag gick jag till en av paralellklasserna till min klass for att ta kort med dem(det ar nagon ide de har, jag ska ta individuella kort med alla barn - och de ar flera hundra!). Jag kommer in, de skiner upp, sager "Hiiii Sofie!" foljt av "I love you Sofie". Sedan borjar fotograferingen, och efter varje kort far jag en puss pa kinden, haha! Sa himla gulligt! Sedan nar jag gar sager allihopa i kor "I LOVE YOU!" Man dor!

Fast ingen klass kan ju sla min klass, underbara 一! (betyder "Big one" alltsa klass 1 av de aldsta eleverna)!


De ar varldens finaste helt enkelt. Jag vet att jag tjatar men jag har insett nu hur mycket jag kommer sakna dem! Det ar sa roligt att se hur deras engelska har utvecklats sedan jag kom, de kan jattemycket nu och man kan till och med ha sma konversationer med dom. Har ar nagra exempel pa hur det kan lata, fran nar jag pratade med Roy(en harlig men busig liten kille!) idag:

Sofie:"What's that?"[pekar pa tartan vi at idag]
Roy: "Cake!"
S: "Do you like cake?"
R: "Yes!"
S: "Do you want to eat it?"
R: "Yes!" [ser valdigt exalterad ut och mimar hur han ater den]
S: "But you can't eat it"[de hade redan atit]
R: Buhu... [latsas grata]
S: "Are you sad now?"
R: "Yes, i'm sad"

R: ''Nose is long"[pekar pa min nasa]
S: ''That's not nice!''
R: ''Nose is long! haha''
S: ''Now I'm angry!''[ser latsasarg ut]
R: "Nose is long!"
S: "I'm very angry now"
R: "Ok, nose is short!" [springer ivag och fnissar]

Det ar sa sott sa man inte ens bryr sig om att bli forolampad, haha!


Roy!

En sak ar saker - jag kommer aldrig glomma de har barnen!


Amy, supersmart och jattesot liten tjej <3

Nyheter och inga nyheter + exams

Inga nyheter vad det galler placering. Pratade med Sandra nyss som pratat med Pete idag. Och det verkade inte direkt som hon fatt veta nagot nytt av honom. Kanske kan vi bli placerade tillsammans, kanske inte, vem vet! Aaah, suck! Att hamna med Sandra var en ratt viktig anledning till att jag stannade, och nu kanske jag inte ens hamnar med nagon av mina vanner. Vad ar det har?! Om det inte loser sig bra nu blir jag seriost ledsen. Men som sagt, ovissheten ar nog det jobbigaste...

Nyheter vad det galler jobbet har. Roma akte ju forra veckan sa jag har fatt ta over nagra av hans uppgifter i kindergarten. Slapp ta alla hans klasser(han har bl.a. 3-aringar sa det var najs), Rose forklarade varfor; "He[Roma] is a man. We are women, we can't work that hard". I andra sammanhang hade jag nog sagt emot detta, men nu kande jag att det inte var vart det - att fa en massa nya klasser de sista tva veckorna kandes sadar roligt...

Hursomhelst - jag har fatt ta over hans uppgift som han brukade gora varje morgon i samband med att alla(typ 400) barn ar ute och dansar/gor morning exercise. Namligen att trana lite engelska fraser tillsammans med Laura, klassforestandaren for min klass, i mikrofon. De senaste dagarna har detta aven inneburit sang. Sa jag har sjungit "We wish you a happy new year" i hogtalare som hors over hela skolgarden, haha!

Har ocksa tagit over en av hans lektioner, som ligger pa eftermiddagen da de andra eleverna gatt hem. Dessa elevers foraldrar betalar alltsa extra for denna extra engelskaundervisning. Tio elever ar det och bara en tjej - ganska talande; foraldrarna satsar hellre pa en pojke an en flicka. Sorgligt maste jag saga. Men bortser man fran det ar det faktiskt ganska kul att ha den har gruppen. Eftersom de ar sa fa kan man leka lekar som innebar lite mer rorelse och spring - det ar omojligt med en klass pa 32 kan jag saga! Dessutom bestammer jag sjalv vad jag vill lara dem vilket gor det hela lite mer utmanande.


Varldens sotaste Fred till vanster, det kommer bli jobbigt att lamna honom!

Exams i kindergarten! Ja, inte lika strikta som for de aldre kanske, men den har veckan har de tydligen nagot slags test for att kolla engelskanivan. De far ga ivag i sma grupper och bli testade, tank vilken press pa sma 6-aringar! Gruppen idag blev forhorda pa sitt vokabular, dvs alla ord de lart sig. Tydligen fick 4 av 6 alla ratt och det far man ju se som lyckat undervisande sa det var roligt :). De nastkommande dagarna blir det vardagsfraser och meningar runt orden de lart sig, sanger samt en saga vi jobbat med. Sa det ar plugga plugga som galler, nar de inte har andra lektioner sa tranar de for detta. Maste lata konstigare for er dar hemma an det gor for mig, for man liksom vanjer sig vid allt konstigt till slut ;).

TTC-foljetongen, suck.

Har inte skrivit om det sa mycket har, men det har varit ett himla massa snurrande fram och tillbaka vad galler varan placering till varen. Och med 10 dagar kvar tills vi ska fa veta verkar de inte ha sa mycket mer koll...

Jag ska ta det hela fran borjan.

Forst var det ju sagt att jag, Sandra, Alina och Anja skulle bli placerade tillsammans i Shenyang i norra Kina, dar Sandra spenderade sin forsta termin. Men sa for en manad sedan ungefar fick vi reda pa att detta var i princip omojligt da alla skolor dar vill ha folk som gor sin forsta termin da de ar billigare(vi kommer att  fa 4000 yuan nasta termin jamfort med 2000 nu). Jahopp, vi fick lite smatt panik - vad hander nu? Kommer vi ens bli placerade tillsammans? Jada, blev vi forsakrade - inga problem! De skulle fixa allt, och vi fick komma med forslag pa stader vi ville hamna i.

Meeeen sjalvklart sa blev det inte sa nej. Haromdagen fick vi reda pa att det snurrat till sig igen. Tydligen har tva andra personer bett om att bli placerade med Sandra, fast hon har hela tiden sagt att hon vill bli placerad med mig, Alina och Anja. Och sa har de beslutat att dela upp denna grupp om 6 personer i par om tva. Anja och Alina och sedan har jag och Sandra "fatt" varsin av de andra tva personerna. Feeeel! Inget ont om dem, men det avr inte sa det var tankt och det har vi sagt till TTC. Sa imorgon ska Sandra, som ar i Beijing med sin familj for tillfallet, ga och prata med Pete pa kontoret och saga att de iallafall maste placera henne och mig tillsammans. Annars blir jag galen, seriost. Vi har inte mycket talamod kvar med dem nu!



Nu ska jag packa ihop julgranen och sedan krypa in under tacket och se lite Desperate Housewives! Sedan stromavbrottet forra veckan funkar luftkonditioneringen(=min enda varmekalla har inne) mycket battre. Kan sova i bara t-shirt och det ar faktiskt varmt, haaarligt!

Nyar i Shanghai

Ett nytt ar, ett nytt decennium - det maste ju firas ordentligt. Och vart ska man aka da, om inte till en av varldens storsta stader? Shanghai it is! Maste saga att jag gillar staden mer och mer, den har sin charm som en blandning av vasterlandskt och kinesiskt.

Hur som helst.

Akte dit mitt pa dagen i torsdags. Hann knappt komma tillbaka fran Beijing innan det var dags att aka ivag igen, ett himla flangande har det varit de senaste veckorna! Kom fram till Alina runt fem, och da var det bara att gora iordning sig och aka! De bor ju en bit fran centrum, sa en timmes bussresa tog det innan vi var inne i stan och pa restuarangen Windows, som ar en vasterlandsk pub med billig, prisvard mat. Det var alltsa jag, Alina, hennes room mate Jozanda fran England, samt tre andra larare fran hennes skola; Aaron fran England, Martin fran Nederlanderna och Alex fran Italien. Trevligt folk!


Jozanda och jag pa bussen


Alina och jag pa Windows

Sedan, runt halv elva, drog vi vidare for att fira in 2010 pa en nattklubb vars namn jag nu glomt bort. Asnajs stalle! 100 spann for fria drinkar hela kvallen, cool inredning och bra underhallning. Ja, inte bara dansgolv var det utan ocksa upptradanden i form ac tva sangare, eldslukare, dansare m.m. Sant hittar man inte i Stockholm, inte! Hade en riktigt rolig kvall och Alina och jag dansade jarnet! Var "bara" kvar till tre da de flesta av oss var trotta. Har ar man van att halla pa till fyra, fem sa det kandes lite tidigt men det var en kanonkvall sa jag ar nojd anda! Efter ett besok pa McDonald's tog vi taxin hem och somnade direkt...

Bildregn!


1. Underhallning! 2. Tolvslaget 3. Jag, Alina och Martin, 4. Jozanda och Aaron. 5. Titta, de hade Absolut-flaskan! 6. Vi dansade pa scenen, det hander ofta har haha. 6. Nastan allihopa!

Maste ju ocksa namna att de spelade ABBAS Happy New Year vid tolvslaget, det kandes bra kan jag saga!

Pa fredagen sov vi lange, och sedan gick vi till ett stort kopcentrum och jag kopte en ny kamera, weei! En Samsung PL51 vart det och den verkar helt okej :). Sedan vart det lunch pa Pizza Hut, dyrt men sa sjukt jakla gott var det! Resten av dagen softade vi, at godsaker och sag pa film. Mys!

Pa lordagen akte vi och shoppade. Jag var pa jakt efter nagra somriga, tunna toppar men det hittade jag inga sa det blev ett par smasaker istallet. Mac-ogonskugga - 12 farger for 30 spann - och nya horlurar. Vart en trevlig dag!


Gatuforsaljare. Det galler att pruta ordentligt!

Sedan akte jag tillbaka pa sondagsformiddagen. Var tillbaka i Taixing vid fem, och var helt sjukt trott. Gick och la mig vid halv nio, haha!

Om tva veckor ar jag pa vag till Thailand, WEEEEEI! :D





Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0