Multitasking

Sitter har och fixar med Alinas present, ska strax borja packa och laser daremellan lite bloggar. I arlighetens namn borde jag val kanske packa forst men kanner mig inte sa inspirerad ;).

I helgen blir det alltsa Shanghai vilket ska bli superkul! Inte minst att traffa Alina igen kommer bli underbart. Ska ju pa nagon slags Halloweenfest, fa se hur det blir men hur som helst sa lar vi har roligt, for det har vi bestamt att vi ska ha ;)

Nu - pa med lite bra musik och ladda infor helgen! Aker direkt efter jobbet, sa vi hors efter helgen!


Alina!

Rokdimma over Taixing

Yes, det ar himla mysigt. Gar inte att vistas utomhus nu pga den jakla roken.

Det ar, om jag forstatt det ratt, bonder utanfor staden som eldar ris just nu. Varfor har jag inget bra svar pa men det leder till att det ligger som en rokdimma over staden. Pa kvallarna ar det som varst och da gar det knappt att vara ute. Gick just och handlade, vilket innebar en kvarts promenad och mina ogon sved nagot enormt nar jag kom tillbaka. Kunde knappt halla dem oppna!

Har varit sahar sedan igar och jag ber till Gud att det inte haller i sig alltfor lange.

Just det, kanske ska borja undervisa pa ett Training Centre har en gang i veckan. 1,5 timme med 6-aringar, for det far jag ca 80-90 kronor i timmen. Inte illa! Skulle isf ligga pa sondagskvallar vilket ar utmarkt. Reser jag nagonstans over helgen bor jag da hinna tillbaka tills dess utan problem. Ska dit imorgon och prata, sa far vi se vart det hela leder!

Nu ska jag forsoka fa kontakt med Sandra. Dags att planera var manadslanga resa genom Kina i januari, wei!

Vi svenskar ar sa bra pa att klaga...

Hur ofta klagas det inte i Sverige, i tidningar, tv och mellan vanner och bekanta, om hur dalig den svenska forskolan ar? Det ar for stora barngrupper, outbildade larare etc, etc,

Lat mig satta detta i lite perspektiv.

Jag jobbar pa en av de basta forskolorna i hela Jiangsu-provinsen.

- Barngrupperna ar pa ca 30-35 elever med tva larare plus en assistent till varje klass. Ratta mig om jag har fel har men det ar val ratt mycket mer an i Sverige?

- De har en jattefin skolgard men far inte njuta av den sa mycket. Min klass ar uppe pa ett tak, dar vi har en liten ruta dar barnen kan leka. Gud forbjude att de skulle fa springa runt eller leka med barn fran andra klasser!

- Fri lek finns inte over huvudtaget. Allt ar styrt. Visst kan det finnas saker att valja pa ibland, men de far aldrig bara vara kreativa och leka vad de vill - nagot som ju sma barn i den har aldern(2-5) ar sa bra pa om de bara far chansen! Minns min egen barndom, dar jag och min syster kunde forsvinna helt in i vara sma varldar dar bara fantasin satte granserna. Det gor mig faktiskt ont att se hur dessa sma fina manniskor blir berovade pa sin fantasi och kreativitet - i ett land dar ingen far tanka annorlunda och alla ska sta pa raka led...

- Beter man sig inte perfekt da far man veta det! Har varit med om barn som blivit utlasta, utslangda, utslapade, orfilade, eller bara rejalt utskallda infor hela klassen. Och da ar de inte ens speciellt busiga. De ar som barn ar mest, leker och skojar med varandra...

- Det ar harda krav redan fran borjan. Mina 5-aringar har 2-3 lektioner om dagen. En av dom ar med mig, och dar ar det bara meningen att de ska ha roligt. Sedan har de t.ex. matte, eller sa far de lara sig om kinesiska klader och grejer. Laxor far de ocksa. Over helgen hade de en mattelaxa som sedan gicks igenom i klassen. De som gjort bra ifran sig appladerades, och de som inte fick sa bra blev saklart ledsna och flera borjade grata. Forstar ni vad det gor for ett barn att ens sjalvfortroende ramnas sa tidigt? I den aldern borde allt handla om att uppmuntra barnen!

- En gang i veckan har de en ceremoni ute pa skolgarden da de hissar flaggan. Rektorn talar, flaggan hissas och barnen sjunger nationalsangen och marscherar. Tidigt tidigt ska de lara sig att hylla Kina och ja, det kan bara beskrivas som hjarntvatt.


Eftersom jag ar med samma klass hela dagarna sa far jag aven se hur det gar till nar inte jag undervisar. En ganska unik inblick, som har fatt mig att verkligen uppskatta min barndom. Fantastiska foraldrar som alltid uppmuntrat mig och mina syskon och ett fantastiskt bra dagis dar vi barn fick utvecklas till egna individer. Det positiva lyftes fram istallet for det negativa, vi fick leka och anvanda var fantasi och darmed utveckla en kreativitet. Sa mycket av ens personlighet skapas i barndomen, och inte minst var sjalvkansla och vart sjalvfortroende. Om lararna hackar pa en elev redan nu, hur kommer det da ga sedan? Blir det har barnet kuvat eller blir det bara varre da detta ar vad som "forvantas"? Hur som helst sa har det knappast en positiv inverkan, annat an att fa alla att ga i dessa raka led och inte sticka ut, inte tanka annorlunda, inte ifragasatta.

Vissa kanske inte tar sa stor skada. De som gor det som forvantas och inte blir utskallda var och varannan dag. De berovas pa sin fantasi, sakta men sakert, men de kanske iallafall har en tilltro till sig sjalva. Men hur gar det for dem som sticker ut? De som kanske har koncentrationssvarigheter, ADHD(nagot som f.o. "inte finns" har), eller bara inte har utvecklat samma lashuvud som sina klasskamrater? De som blir utslangda, utskamda, som aldrig kan gora ratt? Det ar dem som kommer ga genom livet och inte tro pa sig sjalva, och det gor ont att sitta och se pa.

Nu kanske det later som om det har ar varldens hemskaste stalle, men det ar det inte. Barnen ar oftast glada, lararna visar inte bara irritation och ilska utan aven karlek. MEN de kunde ha fatt sa mycket mer, vara sa mycket mer. De kunde ha fatt vara de harliga individer de ar istallet for att stopas i samma form.

Och tro mig, det har ar inte bara en teori. Jag undervisade ju arskurs 7 forsta manaden och jamfort med svenska 13-aringar sa har de inte alls samma kreativa sidor kvar. Det ar faktiskt lite sorgligt att se.

Nu menar jag inte att man inte ska krava forbattringar i den svenska forskolan, for det finns det alltid utrymme for. Men vi maste ocksa UPPSKATTA den mycket mer an vi gor. Man tar sa mycket for givet, men tank pa hur det kunde vara och var glad att du lever i ett land dar individen raknas. Ett demokratiskt land dar kreativitet uppmuntras, dar din asikt spelar roll och dar du ar viktig. For det ar ingen sjalvklarhet for alla.


(Tro inte nu att jag inte trivs eller att jag andrat uppfattning om Kina - det ar ett fantastiskt land - men allt har tva sidor och nu har jag sett en sida av Kina som jag inte gillar. Det ar ett underbart land, men det faktum att det ar en diktatur gar inte att forneka...)


Haha.

Jag kom ju pa vad jag har glomt att skriva~

Horde att det var runt 7 grader och mulet hemma. Samt morkt nu nar ni stallt om klockan(det har vi inte gjort har, sa ar hela 7 timmar fore nu).

Haha.

Har ar det soligt och fint. Temperaturen brukar ligga kring sisadar 20-25 grader. Idag var det lite kyligare, kanske bara runt 18. Behovde till och med ha jackan pa imorse.

Tankte bara att ni kanske ville veta det.

Moahaha.

En lugn och skon helg!

Har inte skrivit pa ett par dagar nu, och det beror val pa att det inte har hant sa mycket. Har haft en lugn och skon helg vilket var precis vad jag behovde efter allt resande pa sista tiden med Mongoliet/Peking/Nanjing inom loppet av typ 3 veckor.

Igar spenderades till storre delen i mitt rum tittandes pa tv-serien Brothers and Sisters, som jag ar helt kar i! Kopte sasong 1-3 i Nanjing(for typ en 20-lapp) och ar helt fast! Hann ocksa stada mitt rum vilket var ganska valbehovligt..

Idag hade jag en trevlig eftermiddag! Tom kopte badmintonrack som vi invigde, och fick sedan sallskap av ett par kinesiska larare. Hade ratt kul at Tom som korde nagon slags blandning av balett och badminton. Svart att beskriva men valdigt roligt, haha!

Kvallen har spenderats vid datorn dar jag har pratat med basta Mathilda pa Skype i sisadar 1,5 timme. Tiden flyger fram nar vi pratar och det kanns nastan som en av vara myskvallar hemma hos henne, nar vi lagar mat tillsammans, koper en massa godis och snackar en massa skit(och avslutar med lite Grey's Anatomy - alltid avsnitt 1, sasong 1 for sedan somnar vi...). Hon kommer kanske hit och halsar pa i var och jag hoppas verkligen det for jag saknar dig en massa vannen!


Med den har bilden loper jag kanske risken att Mathilda inte langre vill umgas med mig, men det var den enda jag hittade, haha! Fran en kryssning 2007(!).

Imorgon ar det dags for ny arbetsvecka som jag hoppas gar fort, for nasta helg blir det Halloweenfest i Shanghai med fina Alina som jag inte har traffat sedan augusti! :) wei!

En reflektion.

Nar man gor en sadan har sak - lamnar sin familj, sina vanner, sitt land, sitt liv bakom sig och ger sig pa nagot helt frammande - ar det inte konstigt att man kanner och tanker extra mycket. Man borjar ifragasatta och reflektera over sattet man hittils levt pa och ser saker fran ett annat perspektiv. Det ar otroligt larorikt for man inser sa mycket om vem man ar och vad man vill har i livet. Och vad som ar viktigt, och vad som inte ar det.

Nu har jag varit i Kina i snart tre manader, och undervisat har i Taixing i snart tva, men det kanns oandligt mycket langre. Det kanns som jag alltid har varit har pa nagot satt. Sverige ar sa langt bort bade psykiskt och fysiskt. Har redan lart mig sa otroligt mycket och formodligen forandrats en del ocksa. Inte sa att jag ar en annan person, men kanske nagra av mina starkare sidor har starkts, kanske har jag hittat formagor jag inte visste att jag hade. Jag kanner mig pa nagot satt annorlunda nu mot nar jag akte. Det kanns som det var en mindre version av mig som satte mig pa det dar planet den 30 juli i ar for att bege mig till ett land jag visste relativt lite om. Jag har vaxt, och det kanns javligt bra! Jag har insett att jag klarar mer an jag tror och att om man bara vagar och ar oppen sa gar det att lyckas med nastan allt(kanske inte ar redo for rymdresor an, till exempel).

Aterupptackte min gamla blogg haromdagen. Eller ja, jag visste ju att den fanns dar hela tiden, men har inte varit inne och last sedan jag laste den i mars i ar. Jag borjade skriva i den 2006, nar jag fortfarande var kvar i Skottland. Det ar en smatt surrealistisk kansla att lasa de dar gamla inlaggen skrivna av 17-ariga jag. Jag kanner inte igen mig.

Och kanske beror den stora forandringen och utvecklingen pa att jag standigt utmanat mig sjalv och utsatt mig for saker jag tyckt vart svara och laskiga. Som skottlandsresan, till exempel. Att som 16-aring spendera 10 manader i ett frammande land utan vanner och familj hemifran forandrade mig i grunden. Jag kom ut ur mitt skal, kan man narmast beskriva det. Inte sa att jag var asocial innan, men skottland gjorde att jag vagade ta for mig mer och hade mer tilltro till mig sjalv. Det var manga som sa nar jag kom hem att jag var som en annan person. Eller, det ar fel uttryck for jag var ju fortfarande jag - bara med lite mer sjalvfortroende och sjalvinsikt.

Ettårs-jubileum!
I Skottland. Emma och Birgitta, som jag bodde med, och jag.


Rytmus, musikgymnasiet jag gick pa, var ocksa en sadan grej. For det AR laskigt att blotta sig sa som man gor nar man staller sig pa en scen och sjunger. Mina ar dar formade mig ocksa, och starkte mig.

Sista aret pa gymnasiet funderade jag valdigt mycket pa vad jag skulle gora efter studenten - ganska naturligt. Efter manga funderingar bestamde jag mig for att bara ta det lungt ett tag. Slippa laxor och pluggstress och kanske hitta en egen lagenhet. Ta dagen som den kommer.

Jag sag det inte da men jag hade blivit lat och for nojd. Visst, man ska vara nojd med sig sjalv men ocksa soka utmaningar for annars vaxer man inte. Och vaxer man inte, stannar man bara kvar pa samma punkt, sa tror inte jag att man kan bli riktigt lycklig.

Sedan insag jag helt plotsligt att jag var fel ute. Jag kommer ihag det, det var ett exakt ogonblick nar jag bara forstod. Det var den 6:e juli, och dagen efter skrev jag sahar pa min blogg:

"Detta känns verkligen helt rätt. http://www.worktravel.org/sverige/kina/kina.htm

Vem vet, om ett år kanske jag står där? vore ungefär hur coolt som helst. Kan inte beskriva det, men det känns bara som att det här är någonting jag verkligen måste göra. Igår på bussen så kände jag bara, "Jag måste göra något. Jag måste åka någonstans". Och så hamnade jag på den här sidan. Och jag kände bara direkt att, jaaa, det här är rätt. Så vem vet. Om ett år kanske jag står där, uppe på kinesiska muren. Ett halvår i kina, eller tom ett helt år? Läskigt som fan, men vilken grej!

Helt sjukt egentligen. Skottland var samma grej, en dag så bara "Jag ska åka som utbytesstudent till Skottland". Och det var verkligen rätt beslut, jag hade inte varit samma person om jag inte åkt.

Jag måste göra detta. Kanske ändrar mig om några dagar men jag tror fan inte det..."

Och jag gjorde det. For jag backar inte ut! Jag kande det liksom i kroppen - det har MASTE jag gora. Och jag gjorde det. Bara det ar nagot att vara stolt over.

Sedan kom jag hit och hade en underbar manad i Peking. Hamnade i Taixing. Funderade och funderade - ett halvar eller ett ar?

Sedan insag jag. Jag slutar inte! Jag kor hela vagen och jag utvecklas. Jag utsatter mig for det som ar svart och lar mig mer an jag nagonsin skulle kunna om jag tog den enkla vagen.

Sa jag stannar. Jag alskar Kina och i var finns dessutom en stor chans att jag blir placerad med mina basta vanner har. Och vad finns hemma? Saklart saknar jag familj och vanner en massa, men mitt liv hemma kan inte sla det jag har har.

Vi ses i sommar!

Nanjing!

Sa var man tillbaka i vardagen efter en galen och valdigt rolig helg i Nanjing. Ar helt foralskad i den staden och lar med storsta sakerhet komma tillbaka! Staden ligger ca 2 timmar med buss(och 56 kronor) harifran och har runt 5-6 miljoner invanare, en mellanstor stad i Kina med andra ord... Det ar en valdigt gron stad med trad mest overallt och manga parker, och har dessutom en harlig atmosfar. Perfekt med andra ord!

Vi(jag och Tom) kom dit ganska sent pa fredagskvallen och akte till stadsdelen Fu zi miao dar vi hittade ett hostel. Unnade oss ett dubbelrum med egen toalett istallet for att dela med 7 andra... Var vart de 150 yuan(lika mkt i kronor) det kostade for de tva natter vi bodde dar. Efter att vi hade lampat av vara grejer pa rummet gick vi och at och bestamde oss sedan for att kolla in 1219, som ar en bargata i Nanjing. Vart dock inte mer an en drink, det var lite dyrt och vi var bada ganska trotta efter en lang arbetsvecka, sa vi akte tillbaka och gick och la oss.

Pa lordagen akte vi ivag till Zhongshan Mountain National Park vilket var helt otroligt vackert. Spenderade hela dagen dar och han anda bara se halften, sjukt stort!

Vi borjade med att se Dr Sun Yat-sen's Mausoleum.
Har ar jag precis utanfor utgangen, ratt najs utsikt redan dar nere :). Som ni ser var det valdigt gront - det ar en riktig skog vilket svenska jag saknar har i Taixing dar man knappt ser ett trad over huvudtaget ;).



Sedan bestamde vi oss for en rutt som skulle ta oss till toppen av berget, som ar runt 500 meter over havet i hojd. Sag ut som en riktig vag pa kartan, men det var det inte! Det var en stig/slitna trappor genom skogen som aldrig tycktes ta slut. Lagg pa en temperatur pa 20-25 grader och ett par tajta jeans sa forstar ni att detta inte riktigt var hojdpunkten pa dagen... ;)


Up we go! Det var atminstone vackert, aven om jag holl pa att typ do i slutet, haha! Gick uppfor detta i MINST en halvtimme, snarare narmre en timme. Kandes det som iallafall!

Men det var vart det. Nar vi ANTLIGEN kom upp till toppen sa var det ungefar hur vackert som helst. Det var soligt vader och man kunde se hela parken och Nanjing. Bilder kan inte riktigt gora det rattvisa, men here we go anda ;)


Ja, ni se ju. Utan tvekan en av de vackraste platserna jag nagonsin varit pa!

Vi gick omkring pa toppen ett tag, dar det var som en park. Sedan gick vi ner igen, och aven om det kanske inte var sa kul sa var det 100 ganger battre an att ga upp ;).

Dar fanns en sjo som ocksa var sjukt vacker, precis dar berget tog slut sa ni kan ju tanka er inramningen. Folk simmade i den, och det var ganska lockande att hoppa i efter allt gaende upp och ner for berget, men vi lat bli ;).


Man kan inte bli annat an harmonisk och fridfull efter en dag i en sadan har miljo. Underbart!

Avslutade med att besoka the Ming Tombs, dar alltsa harskare fran Ming-dynastin ligger begravda.

Gick ocksa forbi ett hostel som ligger i princip i sjalva parken. Skulle inte ha nagot emot att vakna upp dar, direkt! Bara 200 kr for ett dubbelrum dessutom, inte illa! Kanske tar in dar nasta gang vi kommer till Nanjing.

Efter denna anstrangande utflykt akte vi tillbaka till vandrarhemmet, duschade och gick och at middag. Tog en tur med en liten bat pa kanalen, men eftersom min kamera inte tar nagra bra nattbilder sa har jag tyvarr inga bra bilder fran det...

Efter det akte vi till en bar vi fatt tips om, som skulle vara ganska internationell med en del vasterlanningar. Var sjukt kul och vi kom inte i sang forran halv fem pa morgonen...

Pa sondagen var vi, av forklarliga sjal, ganska trotta och tog en sovmorgon. Sedan blev det en tur till Hunan Road, som skulle vara en bra shoppinggata. Kopte inget, men hittade en underbar vasterlandsk restuarang som hade en sjukt god pastaratt - for bara 20 kronor! Asbra.

Sedan tog vi bussen tillbaka till vart alskade(?) Taixing.

Sammanfattningsvis sa kan man val saga att Nanjing ar underbart och far ni chansen sa ak dit!


For ovrigt har jag nu fattat det dar stora beslutet... Men jag tror jag vantar ett par dagar innan jag skriver det har, later det landa lite forst... Och for att fa er att fortsatta lasa, kanske? ;)

Livet pa kindergarten!

SA, da har man overlevt fyra dagar pa kindergarten redan. Borjar lara mig rutinerna nu sa det gar battre och battre for varje dag. Barnen ar otroligt sota!  De ar ca 5-6 ar, skont att inte ha de allra minsta pa 2-3 ar. Lagom latt att lara dem engelska?! Haha, it's China! Ska hur som helst forsoka ta lite kort sa ni far se vart jag jobbar, kanske i nasta vecka nagon gang.

En typisk dag kan se ut ungefar sa har:
Vaknar 6.30 och snoozar alldeles for lange. Jag ar ingen morgonmanniska! Ater frukost bestaende av yoghurt och bananer oftast, frukost ater jag i mitt rum och inte i skolmatsalen, kinesisk frukost ar inget att ha :P. Runt kvart i atta kommer jag till Kindergarten och tar emot alla elever och leker med dem en stund. Sedan ar det dags for morning exercise, som jag bara maste fa ett kort pa snart! Alla elever gar ut pa skolgarden, star i raka led och gor rorelser till musik. Den militariska indoktringeringen borjar tidigt har!

Efter det far de nagot att ata och sedan ar det dags for min lektion pa 30 minuter. Lar dem enkla ord genom att visa bilder och sjunga sanger. Ganska enkelt och kraver inte sa mycket forberedelser vilket ar skont!

Sedan har en av de tre kinesiska lararna lektion med barnen, da sitter jag mest och tittar pa och forsoker forsta - gar an sa lange sadar, ska jag erkanna...

Efter det ar det lunch, da gar jag bort till matsalen och ater tillsammans med Tom. Sedan klockan ett har vi kinesiskalektion med Allison vilket brukar vara riktigt roligt! Tom alskar att provocera henne och hon ar valdigt lattprovocerad, sa det blir mycket skamt och skratt emellan inlarandet ;P.

Eftermiddagen spenderas med att leka med barnen. Hoppa hopprep, leka med modell-lera, etc.

Det ar roligt att ha nagot att gora hela dagarna till skillnad fran forut da jag ibland bara hade en 30-minuterslektion pa hela dagen. Blir inte lika latt langtrakigt nu, vilket ar skont. Och barnen ar som sagt hur sota som helst :). Sa jag trivs.

I helgen blir det Nanjing! Det har varit Kinas huvudstad och har alltsa mycket att se, sa det lar bli intressant och roligt :). Fick var forsta lon den har veckan sa nu maste den ju spenderas, haha!

Nya tider!

Ja, som alltid har i Kina sa kan man inte alltid rakna med att saker och ting fungerar som man tror.

Igar fick jag reda pa att jag i fortsattningen inte langre kommer att undervisa arskurs 1 & 7, utan enbart jobba i Kindergarten. Jag ska vara i nagon slags "experimental class", dar jag kommer att jobba mellan 7.45-16.50 varje dag, med en 3-timmars lunchrast. Av den tiden undervisar jag sjalv 30 minuter och resten av tiden assisterar jag de kinesiska lararna. Tanken ar, tror jag, att se om de lar sig battre engelska nar de har en foreign techer i klassrummet hela dagen. Forhoppningsvis far jag lite att gora ocksa, inte bara sitta dar. Tror det kan bli ratt bra!

Arskurs 7 ar jag ratt glad att slippa - de ar ratt trakiga - men jag kommer sakna mina Grade 1! De ar bara runt 15 elever i de klasserna(i min nya ar det 37), och de ar helt otroligt sota :). Hade mina tva sista lektioner med dem idag, och passade pa att ta lite kort tillsammans med dem.

Enjoy!

Class 1. Ar de sota eller? De ar nog den basta klassen, bara 12 elever :)


Class 2. Man smalter ju direkt! Finns inget sotare an kinesiska barn, I tell you!


En till bild pa dem!

Sooota! :) Eller hur?

Peking och Mongoliet!

Weeeell, vart ska man borja?

Har haft ett fantastiskt lov, och det tog emot att satta sig pa taget tillbaka hit igarkvall... Ar inte helt inspirerad till att undervisa just nu, behover komma in i det hela igen bara tror jag...

Vi akte alltsa dit pa mandagskvallen, och kom dit pa tisdag morgon(halv 7!). Spenderade storre delen av dagen samt kvallen pa vandrarhemmet da jag var magsjuk - perfekt tajming, va? ;). Kunde inte ata normalt pa 6 dagar och hade darfor inte sa mycket energi, sa det vart ett par lugna dagar i Peking innan Mongoliet.

Hangde hemma hos Jamie(fran tyskland) och Anders(fran Sverige), som ar placerade i Peking. De har en supernajs lagenhet dar, inte allt for langt utanfor de centrala delarna. Vi kollade pa film och pratade, var sakert runt 8-10 pers dar och det var verkligen jattemysigt och sa himla roligt att traffa alla igen.

Vi hann med ett besok till Bejijing Zoo ocksa, nagot som jag tyvarr inte kan rekommendera. Man tyckte mest synd om djuren som hade valdigt trakiga inhagnader, vissa av dem satt bara i sma burar. Nej, det var inte varldens basta direkt. Dock ganska fint  som park sett, sa det gjorde ju saken nagot battre.

Lite bilder:

   

1. Deras lagenhet 2. BAra for att bevisa att jag har sett pandor. Det var dock ratt synd om dom, och de sag ganska halvdoda ut... 3. Fin park, ja. 4. Sven

Pa fredagskvallen begav vi oss da till Mongoliet, en till 12-timmarsresa. Harligt! Men liggvagn har ar faktiskt skonare att sova pa an de hemma. Tagen gar langsammare sa det ar inte lika skakigt. Ratt bekvamt till och med!

 

1. Kupen 2. Resten av vagnen, full med TTC:are. Mysisch!

Direkt nar vi kom fram akte vi ut till "the grasslands", vilket jag antar kan oversattas som stapp. Dar at vi forst helstekt lamm i ett av talten. De hade som en slags ceremoni innan vi at, tva av oss kladde ut sig till Kung och Drottning och sa spelade de nagon salgs musik och grejer. Svart att beskriva, det maste nog ses...

 

Sedan gav vi oss ut igen for att rida pa mongoliska(?) hastar! Det var ratt kallt och blasigt, men otroligt haftigt. Tyst, helt ode och till synes oandligt. Hastarna foljde sin ledare och det var mest bara att sitta dar. Efter halva vagen pausade vi och fick lite mongoliska snacks och mjolkte, och sedan red vi tillbaka igen. Var ute i totalt 2 timmar, en riktig upplevelse! Var mest skritt och trav, men fick lite galopp ocksa vilket var otroligt harligt.

Hade inte med mig kameran nar vi red, men har ar en bild pa ett par av hastarna och miljon dar... Som ni ser otroligt klar, bla himmel och luften var harligt torr och kall.



Pa kvallen madde jag inte sa bra sa jag stannade pa hotellet, men pa sondag var det battre som tur var. Da bar det av till oknen, och det var verkligen riktig oknen med sanddynor och allt. Sa sjukt haftigt! Kandes lite som nar man ar i fjallen. Det var lika tyst, samma torra, kalla luft och starka sol - men med sand istallet for sno...



Efter att ha klattrat upp for sanddynerna(sjuuuukt jobbigt) sa akte vi med nagon slags stor okenbil over sanddynerna. Stannade till pa tre stallen; vid ett par sandskulpturer, ett okenhotell med golfbana, samt en liten liten sjo.. Haftigt!

   

1. Bilarna vi akte i 2. Pa "okenhotellet". Stugorna man ser i bakgrunden ar alltsa rum man kan hyra!. 3. Jag och Anja. 4. "sjon".

Sedan var det dags att rida kameler! Efter gardagens ridande hade alla ratt ont i rumpan, men kamelerna var betydligt mindre skumpiga, de tog det lungt och det var riktigt avkopplande, faktiskt! :)

  
1. Man maste ju bara alska Chinglish :P 2,3. Pa kamelen!

Sedan akte vi pa nagon slags slade ner for sanddynan, tog linbanan tillbaka och akte tillbaka. Otroligt haftig upplevelse!

  
1. Down we go! 2. Har klattrade vi upp/akte vi ner. 3. Sa har ser man ut nar man ramlar pa vagen ner, haha!

Pa kvallen var det karaoke vilket var najs, en valdigt god buffe till det dessutom! Mongolisk mat ar god! De har till och med brod som inte ar sott, vilket man inte kan saga om resten av Kina.

Sista dagen spenderades pa ett museum och tempel. Nu nar jag har laddat upp minst 20 bilder sa far det dock vara nog, det kommer kanske senare ;). Templet var dock jattefint och kandes med autentiskt jamfort med lamatemplet i Peking.

Sedan var det dags att saga hejda och aka tillbaka till Peking. Kort och intensivt, men valdigt roligt och otroligt haftigt! :) Ar glad att jag akte.

Efter det hade vi da 3 dagar i Peking. Bodde hemma hos Anders och Jamie vilket var supermysigt. Forsta kvallen gick vi ut och at, alla som var kvar i eller bor i Peking och sedan tog vi ett par drinkar tillsammans. Supertrevligt! Drack varldens godaste drink for ovrigt, mango mojito! Det var Happy Hour sa den kostade dessutom bara 25 kronor, wei! Vart inte sa sent, men valdigt trevligt och avslappnat.

Pa torsdagen fick jag antligen traffa Sandra igen, som varit tillbaka i Sverige en vecka. Hade saknat henne massor sa det var sa kul att se henne igen! Vi gjorde mest ingenting pa eftermiddagen, och sedan hade vi lite filmkvall hemma hos dem. Sedan akte hon ivag till sin nya placement i Shenyang tidigt pa morgonen.

Pa torsdagen akte vi in till sanlitun(centrala peking med bargata och shopping), dar jag kopte lite dvd:er, en bok(stieg larsson hade dom! haha), samt ett par snygga boots for endast 100 kr. Jag ar sa bast pa att pruta, fick ner dom fran 550 till 100. Jag ager.

Sedan tillbaka till lagenheten, lite middag och en film innan vi akte in till taget och akte tillbaka.

Nu kanns det som sagt lite motogt att borja jobba igen, men efter lite vila och ett par dagars aterhamtning sa ska jag nog vara i form igen :).

Nu ska jag se nya greysavsnittet, yay! :)

p.s. mamma - har mejlat om skype, kolla! :) d.s.

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0