Sofies recept, del 2!

Idag far ni klara er utan bild da jag inte har den pa datorn. Men det ar inget komplicerat sa det gar nog bra anda ska ni se ;).


Kottfarsrora (ca 3 portioner)
Den har kottfarsroran ar perfekt som festmat till fredagskvallen. Supergott och enkelt! Serveras med angon form av pitabrod eller nagot annat vitt brod, samt farska gronsaker.

Ingredienser:
- ca 300 gram kottfars
- en knippe varlok
- 1/2 hackad rodlok
- 3 klyftor skivad vitlok
- salt
- peppar
- oyster sauce
- soja
- champinjoner(farska) efter behag(jag som alskar champinjoner brukar ha i kanske 5 stycken)

Gor sa har:
Hacka varlok, vitlok och rodlok och stek upp tills det ar lite mjukt(1-2 minuter). Hall sedan i champinjonerna(hackade) och stek i nagra minuter tills de ar klara. Sedan i med kottfars. Nar den har stekt klart, ha i lite oyster sauce, soja, salt och peppar efter behag! :).

Som sagt - latt som en platt och JATTEGOTT! :)

Kinesiskt Sjukhus - eller Lustiga Huset?

Idag pa lunchrasten tog vi skolbussen tillsammans med ett gang kinesiska larare for att gora en halsoundersokning. Det ar ratt standard pa kinesiska kindergarten, inga konstigheter.

Sa, halsoundersokning. Vad tror man da? Typ, kolla blodtryck, langd, vikt, syn...? Naha da, sa latt kommer man inte undan har inte...

Vi borjade med att stalla oss i kon for att ge brodprov. Nar man kom fram fick man stracka in handen genom en liten lucka och sa satte de i nalen. Blodprov pa rullande band, liksom.

Efter det skulle vi kolla blodtryck, och dar var det inga konstigheter.

Sedan fick vi ga en trappa upp dar vi skulle kolla lungorna. Vi fick lagga oss pa en brits och sa lyssnade de pa lungorna, och sedan klamde de runt lite pa magen. Det var svart att inte skratta, en sa himla komisk situation ;).

Rontgen stod nast pa tur, da fick man ga in i ett rum och sedan helt enkelt lista ut sjalv vad man skulle gora eftersom det inte fanns en enda manniska dar inne, forutom en som satt i ett anslutande rum. Listade dock ut att jag skulle stalla mig pa en liten platta, som sedan akte fram och tillbaka for att fa till ratt vinkel. Sen ut igen!

Efter det trodde vi nog vi var klara, men icke! De hade sparat det basta till sist! "Gi in dit" pekade nagon av de andra lararna och nar jag ser tecknet for kvinna bredvid dorren sa borjar jag ana att det har blir inte lika skrattretande. Och tyvarr hade jag ratt, med samma rullande band-princip skulle de nu gora nagot slags gynekologiskt test. Underbart! Som tur var var det just bara ett test och ingen riktig undersokning, tack gud.

Nar vi sedan var klara tog vi bussen tillbaka och funderade pa vad det var vi nyss hade besokt. Ett sjukhus eller Lustiga Huset...?

Ikvall blir det gotti-gotti!

Ikvall kommer en van till Sandra och halsar pa fran Sverige, gissa vad hon har med sig?




MUUUUUUUMS! Jag langtar! Haha ;)

Helgen

Jag och Sandra hade en jattemysig helg tillsammans har i Shanghai!

Fredagen agnades at filmkvall och mys, bara ta det lugnt efter arbetsveckan.

Pa lordagen akte vi in till People's Square och motte upp med Love. Vi satte oss pa eCoffe i parken och njot av en god chocolate milk tea for 6 kronor. Perfekt! Sedan hangde vi i stan och gjorde mest ingenting innan vi akte tillbaka hem och landade i soffan igen ;).


People's Square. Bild: google

Pa sondagen var det jattefint vader, 15-20 och klar himmel sa vi bestamde oss for att utforska Zhongshan Park som ar en av de mest kanda parkerna har. Vi spenderade ett par timmar dar och bara njot av livet dar. Kineser gillar att umgas med varandra i parker sa att ga till en blir en ganska annorlunda upplevelse an hemma. Man ser folk som sitter och har picnic, aker runt i en bat i den lilla kanalen, och flyger med drakar. De aldre sitter i grupp runt sma bord och spelar Majong eller kort. En stor publik samlas runt en dam med rott har och vitsminkat ansikte som sjunger vedervardig kinesisk opera(tycker ni att vasterlandsk opera ar illa skulle ni hora det har!). Barnfamiljerna samlas runt den lilla nojesparken dar det finns karuseller och sockervadd. Snacksen som saljs ar allt fran glass till kokta majskolvar(Sandras favorit!), och sjalvklart instant noodles, eller convinient noodles som det blir om man oversatter fran kinesiska(convinient ar deras favvo-ord!). Da far man en burk med nudlar och kryddor, och sa haller de pa varmt vatten och vips - sa har man en maltid. Det skippade vi dock, och gick ivag en bit pa gatan for lite street food. Det sitter aldrig fel! Idag blev det ett par wraps, som ar som tortilla fast med ett stekt agg i, med sallad, varlok och en korv i. Fettigt, men gott!


Zhongshan Park. Bild: Google.

Sedan akte vi till omradet kring Jing an Temple. Dar gick vi av tunnelbanan och det forsta vi sag var en stor vasterlandsk supermarket! Jag tror inte man kan forsta hur harligt det ar om man inte har bott i ett icke-vasterlandskt land ett tag. Vi blev helt lyriska over fetaost, grekisk yoghurt, mork choklad och lax. Det sistnamda kopte vi till och med och lagade en riktigt lyxig middag :).

Men innan vi akte hem gick vi ut en svang i en liten park och stotte dar pa en av de mest hjarntvattade kineserna hittils. Det hander ofta att kineser kommer fram och vill prata, och inte ofta sager de da nagot om Kinas framsteg de senaste 20 aren, nagot de ar valdigt stolta over. Och det kan man val forsta, nicka och le at. Men den har snubben alltsa. Han borjade prata om Sverige och hur daligt det var - en massa skinheads och sa maste vi ju betala sa himla mycket skatt. I Kina daremot var alla lyckliga och levde tills de var 80(vilket kanske stammer i delar av Shanghai eller Beijing men knappast hela landet). Nar vi inte holl med om att Kinas ideologi ar den basta lamnade han oss med en dramatisk handgest och ett fornarmat "Zaijien!"(Hejda). Knasig gubbe, som sagt.

Nu ar det ny vecka och det rullar pa. Snart helg igen!

KFC-kalas pa kindergarten!

Jajamensan, ibland kanns det faktum att Kina kallar sig kommunistiskt ratt langt borta.

Som idag.

Det var dags for fodelsedagskalas for de barnen som fyllt ar under den senaste manaden.
Och bortskamda sma ungar som de ar sa firades det ordentligt! Ett gang fran KFC kom hit och lekte lekar med barnen i en timme. Det var stafetter, "Designa en foralder"(kla in honom/henne i omslagspapper, soppasar odyl), och sackhoppning. Fodelsedagsbarnens foraldrar var dar och fotograferade och kramade, och gav presenter till sina sma kungar och drottningar. Herregud, alltsa, de tar da i sa de storknar ibland!









Pa fredagar gar jag och Sandra ocksa ivag till ett annat campus har i narheten, som inte ar lika lyxigt och fint som det har - och det ar sa mycket roligare dar! Mysigare stamning och mycket charmigare och mer valuppfostrade barn. Barnen har ar sa tydligt bortskamda, de lyssnar inte och blir lattare uttrakade. Sa, vad lar man sig av det? Skam inte bort era barn, manniskor!

Nu ska vi ut och njuta av vadret, 15-20 grader och sol! Inte helt fel :)



Sofies Recept, del 1!

Vi lagar ju ratt mycket mat har, och jag tankte jag skulle lagga upp ett par av recepten har. Dels for att ni kanske vill prova pa, och dels for att det ar kul for mig att ha kvar.

Idag lagade jag en supergod nudelratt till lunch som jag har tankte delge mig av :)

Stekta nudlar med agg och gronsaker (1 stor portion)


Ingredienser:

- En portion nudlar(spelar inte sa stor roll vilken sort)
- 3-4 farska champinjoner
- 1/2 paprika
- 1/2 tomat
- 1/3 rodlok(lite beroende pa storlek)
- Lite hackad varlok
- 2-3 klyftor skivad vitlok
- Nagra bitar blomkal(forkokt)
- 1 agg
- Olja att steka i
- Salt
- Peppar
- Nagra droppar soja
- 3-4 droppar Oyster Sauce

Anvand helst wokpanna!

Gor sa har:

Nudlarna kan du koka medans du gor det andra, gor inget om det blir klart tidigare. Folj bara instruktioner pa paketet.

Hacka rodlok, varlok och vitlok och stek i lite olja. Stek bara nagon minut eller tva, de ska bara bli lite mjuka.
Hall sedan i paprika och champinjoner och stek dem ett par minuter. Hall i blomkalen och tomaterna sist, de behover du inte steka sa lange da de bara ska bli lite mjuka.

Se till att nudlarna ar fardigkokta och avhallda innan du fortsatter.

Lagg gronsakerna lite at sidan i pannan och hall i agget. Stek det som om du gor aggrora och blanda i det med gronsakerna. Efter det haller du i nudlarna och steker dem i nagon minut sa att de ar varma. Krydda och blanda i lite soja och oyster sauce. Lite koriander kan ocksa vara gott att ha i!

Lycka till! Och kommentera garna om ni provade pa det :).

P.S. Lovar en battre bild tills nasta gang ;). D.S.

Bilder fran Tree Planting Day!

I fredags var vi som sagt ute och planterade trad med Kindergarten. Det var en solig och fin dag sa det blev ett och annat kort, har har vi ett par av dem! :)

   

mer bilder kommer, datorn ar sa himla seg bara...

Sanfie bloggar tillsammans fran Cafe paris baguette i Shanghai

Fredag-  fest pa Zea( l3/F, 941 Jiaozhou Lu, Jing An)
Lordag- Starbucks, filmkvall, Sofie jobb
Sondag- forsoker kolla pa gardagens melodifestivalsfinal (Cafe Paris baguette- 131 Hubei Lu,Huangpu)

Langre kom vi inte..

Fredag redan!

Oj oj oj vad den har veckan har gatt snabbt minsann! :) Redan helg?

Har inet hant nagot speciellt upphetsande de senaste dagarna. Idag hade vi "Happy Friday" som de har varje vecka, och idag skulle de ut pa skolgarden och plantera trad. Forst fick de ga ut och rada upp sig allihopa, och sedan fick jag och Sandra sta med mikrofoner och lara dem orden for spade, hink och vattenkanna, haha! Efter det fick de ga och grava - allt udner ivrigt fotograferande, saklart, allt maste dokumenteras och visas upp - och plantera traden, som snarare var fardigvuxna buskar. Valdigt kinesiskt!

Efter det gick Sandra och jag ivag till ett annat campus har i narheten dar vi har en lektion pa fredagar. Idag fick vi undervisa en klass tillsammans, och det gick faktiskt valdigt bra med tanke pa att vi ahde noll forberedelse for det, haha. Valdigt kinesiskt igen, alltsa.

Ikvall ska vi ut med Alina och Anja som flyttar ivag imorgon. De har fatt en placering i en annan stad ca 2 timmar harifran vilket ju saklart ar ratt trakigt. Sa ikvall blir det sista kvallen med ganget pa ett tag.. Och sedan ska jag upp imorgon bitti och aka och undervisa, ett extrajobb jag fick genom var kontaktperson for lite extra pengar. Ja, det AR smart! :P. Som tur ar ar det bara 1,5 timme anda.

Annars ska vi mest ta det lugnt i helgen. Stada lite och skype:a pa Starbucks med vara familjer. Najsi najsi!

Helgen och sant

Japp, det ar onsdag och jag ligger lite efter med bloggningen, men nu ska vi inte tanka mer pa det.

Hade hur som helst en trevlig helg! Fredagen vart det utgang. Vi borjade hos oss med middag och goda fruktdrinkar som vi blandade till med var finfina mixer. Sedan drog vi in mot stan och hamnade pa en helt okej klubb. Dar dansade vi ett tag tills vi bestamde oss for att det var lite for dyrt och varmt for var smak, sa vi tog en taxi tillbaka. Trevlig kvall aven fast det inte vart sa sent :).

Pa lordagen tog vi det bara lugnt, stadade lagenheten lite och sadar. Pa kvallen kom Anja och Alina over igen pa lite filmkvall, det var mysigt :).

I sondags akte vi in till Starbucks for att anvanda deras tradlosa natverk, himla praktiskt det dar! Skype:ade lite med mor min da hon var den enda som var hemma. Ida var i Kenya, pappa och Louise i Paris. Vi var internationella familjen i helgen kan jag saga, haha! Det var roligt och trevligt att hora vad som hander dar hemma.

Sedan borjade jobbet igen, och nu har halva arbetsveckan gatt! Det har gatt betydligt fortare den har veckan, vilket ju ar valdigt trevligt. Borjar komma in i rutiner nu och det ar skont, faktiskt. Efter 1,5 manad med bara resande och slappande sa kan det nog vara lite nyttigt ocksa, sa man inte blir helt forslappad.

Idag ar det for ovrigt antligen lite soligt igen efter nastan tva evckors konstant regnande! Det ar fortfarande kallt, dock, igar snoade det till och med litegrann! Na fy, vad hande med varvarmen pa 15-20 grader vi hade for ett apr veckor sedan?

sunshine.jpg sun flower image by sailorette857
Harligt med sol!

Skillnader

Det ar en ratt stor skillnad pa att borja jobba pa det har jobbet jamfort med nar jag kom till taixing for fem manader sedan... Till exempel:

- Jag gar inte med pa vad som helst och jag vagar stalla krav. Under utbildningen i Beijing blev man verkligen intutad i att inte ifragasatta och acceptera det kinesiska sattet att leva och gora saker och ting pa. Nu vet jag att man maste fraga och att man maste stalla krav for att fa det man behover. Inte nodvandigtvis pa ett otrevligt satt, men man maste vaga krava lite mer.
- Jag ar inte ett dugg nervos infor mina lektioner. Innan min forsta lektion i Taixing var jag galet nervos och hade ingen aning om vad jag skulle forvanta mig. Det ar saaa mycket enklare nu nar man har lart sig hur det gar till, och "inskolningen" tar inte lika lang tid.
- Jag bor i en stad med sa manga mojligheter och sa mycket att se, till skillnad fran lilla Taixing. Ganska stor skillnad pa fritiden blir det!
- Jag har en hundra, nej miljoner ganger battre placement buddy! Sandra och jag klickade fran forsta borjan - hon var den forsta jag traffade pa min resa - och trots vara olikheter finns det ingen jag hellre skulle vilja dela den har upplevelsen med!



Den har bilden ar nostalgi! Sandra pa hotelrummet dar vo bodde forsta veckan i Kina, da vi satt i karantan pga svininfluensan... Det kanns som hundra ar sedan!


Forresten. Det glomde jag ju att skriva. Tom ska stanna i Taixing en termin till! Det ar bland det roligaste jag har hort pa valdigt lange, hahaha!

Vardag igen

Forst och framst ska jag val be om ursakt for dalig uppdatering har, ska battra mig :).

Nu har vi jobbat har pa Angels United Kindergarten i tre dagar och borjar sa smatt komma in i vardagen igen. Det ar tungt att komma upp pa morgonen fortfarande, men det gar battre och battre.

Skolan da. Det var ju sjalvklart inte den dar superbra montessori-skolan, utan en helt vanlig kinesisk kindergarten med nastan samma namn. Det var ju for bra for att vara sant... Vet inte an om jag tycker om skolan eller inte. Forsta intrycket var sadar namligen:
- Min assistent, som ar en kinesisk engelskalarare, ar valdigt hard mot barnen. Det ar mycket skallande och pressande som gor det hela till en samre arbetsmiljo och ar nagot som har en ratt negativ inverkan pa mig. Det ar jobbigt att se barnen bli behandlade sa. Grejen ar att det ar helt normalt har, skulle man papeka det for Candy, som hon heter, sa skulle hon nog inte alls se sig sjalv sa. En dalig sida av Kina, helt klart.
- Vi har mycket dotid nar vi bara sitter i klassrummet och tittar pa, vilket ar sadar. Lar dock bli battre nar man lar sig rutinerna mer och lar kanna barnen ordentligt.
- Vi har fatt stampelkort sa att de kan kontrollera att vi inte gar en minut for tidigt. Vi maste vara kvar tills kvart i fem, aven om det inte ar nagra barn kvar, vilket ar sa typiskt kinesiskt. De alskar regler, oavsett hur ologiska de ar.

Sedan har vi problemet med lunchrasterna. De ar pa tre timmar, och skolan vill att vi ska vara kvar pa skolan under den tiden. Barnen sover och vi har inget arbete att gora, vi far bara inte ga. Trots att vi bor bara fem minuter har ifran. Sa sjukt dumt! De senaste dagarna har vi dock gatt anda, och imorgon kommer Tony, var kontaktperson, hit och pratar med rektorn och ser om de inte kan andra pa det. Man behover den dar pausen emellan, och dessutom blir man inte sa matt pa lunchen har sa man behover nagot mer att ata.

Okej, slutgnallt. Jag behovde bara fa ur mig det!

Idag har jag dock haft en okej dag. Barnen ar sota och borjar oppna upp sig mer, sa det blir nog battre snart hoppas jag.

Annars sa har vi borjat bo in oss ratt bra i lagenheten. Koket ar riktigt najs, och varje kvall lagar jag och Sandra mat tillsammans dar. Den mysigaste stunden pa dagen! Vi provar och experimenterar ganska mycket, eftersom vi varken har ugn eller ingredienser man ar van vid. Men det blir faktiskt riktigt gott!

I mandags var vi och spelade handboll. Japp, ni laste ratt. Sandra, som har spelat handboll lange hemma i sverige, hittade ett lag med europeer som tranar tillsammans. Det ar blandat med de som har spelat en del och de som ar nyborjare - vilket ar skont for mig som inte ahr spelat alls sedan min korta handbollskarriar for sisadar 10 ar sedan...

Jag forsokte hitta en kor har ocksa, men det visade sig att man maste betala 500 kronor for att vara med, och dessutom sjunger de klassiskt, sa jag vettefan hur intressant det kanns!

Vi ska forsoka hitta nagon slags matlagningskurs ocksa, for att aktivera oss lite.

Blir nor bra det har, till slut. :)

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0