Yes!

Var nyss uppe pa kontoret pa Kindergarten och pratade med Rose. Hon ar min och Romas nya kontaktperson sedan Sabrina slutade for att bli hemmafru...(Tom jobbar ju inte i Kindergarten sa Alison ar hans kontaktpeson). Hursomhelst, tankte jag skulle prata med henne om julen, for att vara saker pa att fa ledigt. Alison har tidigare sagt att "det ar nog okej", men kandes lagom kul att spendera typ 500 spann pa tagbiljetter till Beijing for att sedan fa reda pa att det inte ar okej, sa jag tankte jag skulle dubbelkolla. Rose fragade rektorn for kindergarten och hon sa ja! Wei! Fick ledigt bade den 24:e och 25:e, sa jag aker nog upp till Beijing under natten den 23:e. Langtar!

Fick ocksa ledigt den 14:e december. Den 13:e fyller jag ju ar, och det ska som sagt firas i Shanghai. Den 13:e ar ju en sondag i ar, sa da ar jag anda ledig - men sista bussen gar kl 18 fran Shanghai vilket kandes lite trist, slipper garna 3 timmar pa en buss pa min fodelsedag. Sa nu kan jag aka hem den 14:e istallet, perfekt! :D.

Sa nu ar jag glad och nojd. Det har blivit kallare igen(dock inte under nollan) sa man kanske kan fa lite julstamning har till och med.

I eftermiddag ska jag ivag och posta julkort. Hoppas alla kommer fram ;). Ska aka dit med Rose, kanns som en bra ide att kanske lara kanna henne lite battre :).

Idag ar jag positiv!


Tummen upp!

Den 29:e november.

Idag ar det forsta advent. Har tant mitt ljus och kanner mig just nu grymt sugen pa glogg! Glogg med russin och mandlar, och sa kanske en lussekatt till det? Det finns seriost inget godare an riktiga lussekatter(da menar jag med riktig saffran och riktigt smor ;))! Jag skulle kunna leva pa det, utan problem. Men sa ar jag ju fodd pa Lucia ocksa, sa det kanske inte ar sa konstigt. Hur som helst. Skulle kunna doda for lite glogg just nu(nastan iallafall). 



Kor lite julmusik idag igen och forsoker tvinga fram nagon slags julstamning. Har tva spellistor, en som kort och gott heter Christmas, och en till med Julen ar har av Tommy Korberg. Har, som jag namnt tidigare, bara lyssnat pa den forstnamna an sa lange. Och jag vettefan om jag kommer lyssna pa Tommy boy any time soon. Det blir liksom fel! Den julskivan har vi lyssnat pa varje jul hemma sa lange som jag kan minnas. Till julbak, julgranspakladning, julbord och presentoppning. Ibland har mamma och pappa forsokt introducera nya skivor, men det blir inte samma sak. Den skivan AR jul for mig. Jul hemma, hemma i vart hus med min familj. Till den bossar jag over mina systrar nar vi dekorerar pepparkakshus, till den skrattar vi alltid nar mamma forsoker ta hogsta tonen i O helga natt, till den kanner man hur julen verkligen ar har.



Sa om jag lyssnar pa den har sa blir det liksom fel. Inte sa att jag bryter ihop av hemlangtan, men de sangerna hor inte hemma har, helt enkelt. Lustigt hur musik kan vara sa mycket mer an bara ljud. Jag tror de far vanta tills nasta jul, nar jag ar hemma igen, helt enkelt.

Det AR konstigt att fira jul langt hemifran, jag vet for jag gjorde det i Skottland. Dock var det inte alls sa hemskt som jag trodde det skulle vara. Det var mest bara konstigt, och annorlunda. Man saknar vissa saker, men man vidgar sina vyer och far nya erfarenheter. Den traditionella svenska julen finns ju alltid kvar och kommer firas sa manga ganger. Hur manga ganger kommer jag fira jul i Peking tillsammans med manniskor fran flera olika lander? Formodligen bara en gang. Sa det ar sa man far se det. Se det man far istallet for det man missar dar hemma.

Idag ar det for ovrigt exakt fyra manader sedan jag akte. Sheijt.

Julmys och prat med Mathilda!

Sitter och lyssnar pa julmusik(via Grooveshark. De har typ all bra julmusik, gratis! T.o.m. Tommy Korbergs skiva, men den kan jag inte riktigt forma mig sjalv att lyssna pa...) och gor/skriver julkort. Har tant mitt finr, roda ljus och sitter och myser. Forsoker skapa lite julstamning har, inte det lattaste! Det ar for varmt, for ljust och inte tillrackligt med juldekorationer helt enkelt! Eller ja, det ar inte Sverige :P.

Har pratat nagon timme med fina Mathilda ocksa! Hon var pa forestallningen Stjarnklart igar och sag Lena. Och det var tydligen sadar extas-bra som bara Lena kan vara. Blev nostalgisk :). Saknar var knappa pahitt! Som att gora egna entreband och smita in pa Melodifestivalens efterfest. Det var en sjukt rolig kvall, sa dar kul som vi har tillsammans! Saknar dig!

Fran Melloefterfesten 2009. Sara och Bonnie, och sa jag och Mathilda till hoger. Harliga minnen! <3

(alskar f.o. harfargen jag hade dar. Varmt brun, nastan lite rodaktigt. Najs!)

Aldrig far man sova ut pa det har stallet!

Jahopp, tankte jag skulle fa mig en ordentlig sovmorgon idag nu nar eleverna inte ar har(de har undervisning varannan helg), men nej nej.

Vaknar klockan 8.00 av att nagra dumma kineser avfyrar fyrverkerier typ utanfor mitt fonster. Okej att de gillar fyrverkerier men det ar liksom ljust ute klockan atta, hur kul kan det vara da?!

Det holl pa i typ 20 minuter och sedan somnade jag om igen. Sedan vaknade jag klockan 9 igen av nagon som skriker ute pa gatan. Forsoker sova men ger upp nar nagon borjar prata i nagon j-la hogtalare...

Man borjar ju undra... Tar kineser aldrig sovmorgon? Och en fraga jag har stallt mig sjalv manga ganger - vad ar grejen med fyrverkerier VARJE DAG?!

Nahapp.

Planerna for dagen ser ut som foljande:
1. Kolla lite grey's.
2. Ga pa promenad, handla lite frukt och nagot till lunch.
3. Stada duschrum, toalett och mitt sovrum. Eller ja, sa mycket av det jag orkar, resten tar jag imorgon.
4. Gora julkort. Sitta i morkret, tanda mitt fina ljus och spela julmusik och forsoka fa nagon slags julstamning. Inte det lattaste har kan jag saga!(De firar ju inte jul i Kina).
5. Prata med mamma pa Skype.

Otroligt upphetsande, va? Kaaaanske inte. Men jag ska inte klaga. Om tre dagar ar det december, och om tva veckor ar jag i Shanghai med Anja och Alina. Det kommer ga fort! :)


Alina och Anja pa UIBE i Beijing :)

De ar fina, de dar sma liven...

Idag har varit en ratt trakig dag.

Och vid lunch kandes det bara som jag fatt nog av allt. Av det har stallet.
Och nu skiter jag i eventuella loften, for Tom har redan skrivit om det pa facebook sa hur jakla hemligt kan det vara?
Tom och Alison(var kontaktperson) ar ihop. Bara dar reagerar man ju, for de ar det mest omaka paret nagonsin.
Men det slutar inte dar, nejnej sa enkelt ska vi inte gora det for oss.
Nej, han vill inte att hon vet att jag vet. Fraga mig inte varfor for det verkar helt ologiskt for mig, men ja. Det leder till att det kanns ratt skumt att umgas med henne nu, och att jag da och da VET att hon ljuger for mig fast jag latsas som ingenting.
Som om det inte var nog kan Alison fa sparken om fel person far reda pa det har.

SA, den har helgen ska de spendera tillsammans. Alla andra larare aker hem. Vilket ger mig en massa tid att stada och se dvd:er i fred, frivilligt eller ej. Ni fattar poangen.

Hela den har grejen fick mig bara att kanna att, aaah vad jag inte vill vara har langre.

Men sa gick jag till Kindergarten for att kora eftermiddagspasset. Och seriost, det var som att de kande av att jag inte var pa topp, for de var sa himla sota och fina. Kramar, leenden och skratt fran dem var precis vad jag behovde och nar jag gick darifran var jag pa ett betydligt battre humor! Fina, fina ungar. Jag kommer sakna dem massor nar jag aker...

Inte sa att jag plotsligt alskar Taixing, men ja. Om tva veckor ar det min och alskade Anjas fodelsedag vilket ska firas med Alina i Shanghai. Ser fram emot det ungefar hur mycket som helst! Sedan ar det bara 1,5 vecka kvar till jul som ska firas i Beijing med bl.a. Sandra, som jag saknar ihjal mig efter! Och sedan ar det bara typ 3 veckor kvar tills jag aker harifran, till Thailand! Det gor det enklare att ha trakigt nu...

Och nasta gang jag pratar med Tom ska jag saga at honom att beratta for Alison. Yes. Det har ar deras soppa, inte min, liksom...

Sa, jag forsoker fortfarande vara positiv for det ar san jag ar. Jag vill inte minnas den har tiden som nagot negativt sa darfor fokuserar jag pa det som ar bra.

Det har vart ett ganska forvirrat inlagg men jag kande att jag behovde ventilera lite... Och please, kommentera garna.

Nu -  lite grey's-musik(sadar lite mys-halvdepp-bra liksom) och sitta och stirra in i mitt nyinkopta stearinljus en stund. Det ar som terapi ;)

Saya! Sa sot sa man dor. Hon gjorde min dag idag! :)


(Bara for att klargora: oroa er icke! Jag klarar mig alltid vad som an hander sa det behover ni aldrig gora.)

(Fan vad sant. Det kandes bra att skriva. haha)

(Kanner att det har inlagget saknar en s.k. rod trod. Ha lite overseende!)

Jul och fodelsedag

Well, pa mandag ar det december(!!!) och det innebar att det snart ar jul, men ocksa snart min fodelsedag :). SA, jag tankte bara ta tillfallet i akt att saga at er att inte skicka hit en massa presenter och julklappar! Det finns en ratt stor risk att det forsvinner pa vagen, och om inte annat sa kommer det kosta er en massa ;).

Julkort eller smasaker som godis och foton tackar jag dock inte nej till om ni nu skulle vilja skicka nagot anda... DOCK, den basta presenten/julklappen ar ett bidrag till min resekassa, sa om ni inte redan har sa fixa mitt kontonr(mejla mig eller fraga mor min) och satt in dar :). Det ar mer vart an en massa prylar som jag anda inte har plats for, liksom.

Misstolka inte nu, jag skriver detta endast for att informera de som kanner sig berorda av det, inte for att komma och krava en massa saker :).



(Jag hoppas ni har overseende med att jag inte har rad att skicka nagra julklappar harifran, men julkort ska jag nog lyckas fixa ihop :))

Parents day och lite om lektionsupplagg

Idag var det Parents day pa kindergarten, vilket innebar att foraldrarna(eller ja, en foralder per barn - blir lite manga andra med flera hundra barn...) kommer och tittar pa vad vi gor pa dagarna. Sa under formiddagen hade vi publik under morning exercise(som nu aven inkluderar dans till kinesisk popmusik, haha!), min lektion samt Laura's(huvudlararen som jag gett ett engelskt namn till) lektion. Det ska val erkannas att jag var lite nervos innan, men det gick bra trots en foraldrapublik pa 30 pers! Fick hora efterat att foraldrarna tycker jag ar en bra larare, vilket kanns jattebra :D. Har fatt mycket bra feedback pa sistone sa nu borjar jag kanna att jag faktiskt klarar det har!



Tankte jag skulle beratta lite vad jag gjorde under lektionen, sa ni far en liten inblick i hur min undervisning ser ut :)

Just nu haller vi pa med shapes, dvs star, heart, triangle etc, samt farger. Sa jag borjade med att visa bilder av formerna och sa fick de racka upp handen och svara. Jag fragade ocksa vilken farg det var och sa svarar de "The triangle is green", etc. Sedan tog jag fram farg-flashcarden och repeterade dem ocksa.

Sedan repeterade vi ett sentence pattern, "I can make a...". Jag visar da en bild pa t.ex. en rektangel, och sa fragar jag "Who can make a rectangle?", och sa racker de upp handen och svarar "I can make a rectangle". Jag sager da "Ok, show me!" och sa far de ga fram och rita en rektangel pa tavlan. Pa sa satt forstar de inneborden av "make", och det blir inte bara en ramsa att rabbla :).

Som avslutning korde jag en tavling, vilket alltid ar uppskattat! Jag delar upp klassen i tva lag och skriver upp lagnamn pa tavlan. Sedan kor jag lite olika lekar. En som alltid funkar ar att jag haller i bilderna sa att de inte ser vilken det ar, och sa far de gissa. Alltsa fraga "Is it a...?", och laget som gissar ratt forst vinner. En annan ar slow motion, dar man visar lite av bilden i taget tills de gissar ratt. Funkar valdigt bra med bokstaver!
Under tavlingens gang ser jag alltid till att resultatet ar jamnt, sa att det i slutet blir en avgorande fraga. Da halls intresset uppe hos alla och det blir mer spannande! Sista grenen blir nastan alltid att jag bara visar en bild och sa ska de ropa ut svaret forst. Superbra satt att fa dem att fokusera, och de far prata allihopa :). Man kan ocksa hota med att ta bort poang om de blir hogljudda ;). Den har leken fick jag berom for, och en av de andra lararna snodde den till och med :).

Ska fortsatta lite till med det har, sedan tankte jag kora lite jultema! Typ santa claus, christmas tree etc samt lara dem lite enkla julsanger. Om inte annat sa for att jag ska fa lite julstamning haha...

(Kanner att detta inlagg blev lite svengelskt, hoppas ni har overseende ;))

Suzhou :)

Ja, i helgen vart det en liten tripp till Suzhou, som ar en jattetrevlig och vacker stad ca 2 timmar soderut. Massor av kanaler, gronska och tradgardar - nagot man saknar har i Taixing kan jag saga!

Vi tog bussen 8.10 pa lordagsmorgonen och kom dit vid 10. Spenderade 1 timme pa att fa tag pa en taxi(vilket vi inte ens gjorde, det blev en rickshaw istallet...), och sedan nastan lika lange pa att hitta ett hostel... Suck! Men sedan kunde vi iallafall ge oss ut och se lite sevardheter i staden...

 
1. Twin Pagodas. 2. Fin bild :)

Vi borjade med the Twin Pagodas som helt enkelt var tva pagodas i en liten park, fint men inget speciellt egentligen :).

Sedan gick vi till The Humble Administrator's Garden, som ar den storsta och mest kanda. Den var imponerande, men det var valdigt turistigt vilket fortog nojet en del...


Ska inte traka ut er med min stora mangd tradgardsbilder ;) Den har ger en bra overblick!

Sedan gick vi till the North Pagoda, som man kunde ga upp i! Bade Tom och jag ar hojdradda, sa det var intressant, haha. Men det gick bra och vi tog oss upp till toppen :)



Sedan var vi ratt trotta och begav oss tillbaka till vart hostel, bytte om och gick ut for att ata och ta en drink. Det blev TGI Friday's! Tank att det finns i Kina ocksa! Dyrt vart det, men det var det (nastan) vart for den goda maten... Sedan blev det en krogrunda, dock inte sa sent eftersom vart hostel stangde kl 12 sa vi var tvugna att komma tillbaka innan dess...

Sondagen borjade med en underbar frukost pa Starbucks! Tank vad harligt det ar med lite vasterlandsk mat ibland, haha (aven fast min mage protesterade lite idag, men det kan det vara vart!). Sedan gick vi runt lite och tittade i affarer, gick till ett tempel och avslutade med ett besok i en lite mindre tradgard, som kandes lite mindre turistig. Trevlig dag! Det var dessutom fint vader, runt 10-12 grader och sol - inget att klaga pa! (Fick mer solljus pa den dagen an Stockholm under hela november hahaha).

  

1. The Temple of Mystery 2. Huvudshoppinggatan med en massa vasterlandska butiker :) 3. En Rickshawforare som tar en paus mellan korningarna :P 4. Jag! :)

     
1. En mer genuin kinesisk gata i gamla Suzhou 2, 3. Ja, nar man far till en bra bild eller tva med min kamera(ska inte ens ga in pa hur manga fel det ar pa den, den ar gammal!) sa maste man ladda upp dom! 4. Satt en hel del konstnarer och malade i parken. 5. Fiiin park!

Vi avslutade med en mysig lunch/fika pa ett cafe som lag precis vid kanalen, samre lage kan man hitta!


Sa vackert!

Maste lagga upp lite bilder fran vart hostel ocksa, som var av det annorlunda slaget minst sagt!

 
1. Vart rum 2. "Garden" utanfor

En trevlig helg helt enkelt!



Idag hade jag for ovrigt en sadar dag - var allmant trott och seg - men den slutade bra! Pratade med huvudlararen for min klass om onsdag, da alla foraldrar kommer till skolan och saledes kommer att titta nar jag undervisar. Diskuterade lite upplagg och sa, och sa sager hon: "You don't need to worry, I think you are a very good teacher". Forstar ni hur glad man blir da?! Det kommer jag leva pa lange!

Annars har det hant lite saker som gor att jag vill komma bort harifran annu snabbare... Inget att oroa sig for, dock... :) Bara lite komplikationer, sa att saga. Hemliga komplikationer, sa vill ni veta mer sa tar vi det via msn. Oj vad kryptiskt, men det ar inte jag som har stallt till det - jag blir bara paverkad av det, haha! Sa, tur att jag har sa fina elever, de ar varldens sotaste och de ar det jag kommer sakna harifran! <3

Trevlig kvall igar!

Igar stannade jag hemma och kurerade mig, men blev bra ratt snabbt sa framat kvallen kande jag ett stort behov av att lamna mitt rum, haha. SA jag, Tom och Roma lamnade skolan for att gora stan(arets skamt!). Vi at middag pa en muslimsk lite restuarang som Roma kande till, jattegod - och billig - mat. En ratt for runt 8-10 kronor, inte sa man klagar direkt! Sa dit kommer vi nog tillbaka...

Efter middagen spelade vi lite biljard och bedrog och sedan mot Gulou, alltsa centrala Taixing aka where the action is. Dar gick vi runt och kollade i affarer, och roade oss med att forvirra de kinesiska affarsinnehavarna, sjukt kul! Typ ga in i ett bageri, ga runt 3 varv och sedan ga igen. Eller ga in pa nagot KTV(karaoke)-stalle och be att fa se rummen forst(har far varje sallskap ett rum dar man sjunger karaoke). Sedan, efter att ha varit missnojd med ett par rum, ga darifran. Haha, de blir forvirrade kan man saga! Himla roligt var det, aven om det kanske inte var varldens mest mogna grej att gora.

Nu ar det bara en arbetsdag kvar den har veckan, wei! I helgen bar det av till Suzhou, som ska vara en av Kinas vackraste stader, ca 2 timmar med buss harifran. Tidigt pa lordag aker vi och sedan hem igen pa sondag eftermiddag. Blir nog najs tror jag :).

Sedan ar det inte manga dagar kvar i november, snart ar arets samsta manad slut - wei! :)


Tom och Roma nar vi var ute i Taixing i september...

Tror bestamt...

... att jag har fatt lite feber...

Var egentligen bara en tidsfraga. Jag umgas med barn hela dagarna, av vilka det alltid finns nagra som ar sjuka. Lagg sedan till att klassrummet jag vistas i den senaste veckan har varit mellan 2-10 grader = kall Sofie!

Sa, stannar nog hemma imorgon och sover ut ordentligt. Sedan bor jag vara med i matchen igen!

Gulliga Alison var nyss har for att se hur det var, om jag ville traffa en lakare... Sa omtanksamt!(aven om jag misstanker att hon aven ville kontrollera sa jag inte ljog ;))

Sa, nu blir det nog lite Grey's och sen somn, somn, somn!



De ar sa sota sa det gor ingenting att de smittar ner mig ;). Aven nar de nyser en i ansiktet, haha!

Besok i Sabrinas-mans-hemstad-som-jag-ej-vet-namnet-pa ;)

Yes, igar akte vi ca 20 minuter fran Taixing och hamnade da i en mindre stad som var riktigt mysig.

Forst akte vi forbi deras fabrik och lamnade Sabrinas dotter hos hennes mormor(ja, de bor tydligen dar ocksa?), och sedan akte vi ivag for att se lite sevardheter.

  

1. Tom och Sabrina. Mycket smickrande bild! 2. Ett tempel 3. Enorma buddhastatyer!

Lite mer genuint kinesiska kvarter!

  
1. Offentlig toalett kinesisk style! 2. Nudlar och mjolkte till lunch 3. War exhibition(om kriget mot Japan).


Jag, Tom och Sabrina.
HAr kopt ny jacka ja. Inte sa snygg kanske men den ar varm och den fanns i min storlek!(inte sa vanligt har kan jag saga..)

Sedan akte vi till en fabrik som gor fioler, callos och gitarrer, 2000 om dagen tydligen! Sabrina kande nagon dar som visade oss runt.

 

Vi avslutade sedan med en god middag och sedan korde Sabrina tillbaka oss till Taixing. Mysig, men kall, dag!

Och det ar annu kallare idag, brr! runt 3 grader kanske?! Snon som kom under natten ar dock bortsmalt och ersatt av regn.

Det kalla vadret har ocksa gjort att vara rum ar kallare, luftkonditioneringen hjalper inte lika bra langre... Sa ska se om vi kanske kan fa varsitt element eller nagot ocksa! Vore harligt, det...

Nu ar det dags for mandarinlektion. Zaidjien!

Det har snoat!

Wohoho, nu ar det kallt pa riktigt! Under natten kom vinterns forsta snofall har! En liten vit hinna ligger kvar pa marken och hustaken, och den lar ju forsvinna ratt snabbt, men anda!

Mysisch! Borjar langta mer och mer till julen nu. Kommer bli sa mysigt att fira den med massa vanner i Beijing, battre kan det inte bli :).


Bloggar mer i eftermiddag/ikvall om gardagen da vi var i Sabrinas mans hemstad, en trevlig dag vart det minsann :)

Jag gjorde en Gunvald!

Hahahaha, varldens sjukaste grej hande nyss!

Blev lite hungrig sahar framat kvallskvisten sa jag gick for att handla lite snabbnudlar. Tom ar ute pa dejt(!) sa det fick bli en middag pa rummet idag. Laste dorren, gick ivag och handlade och kommer tillbaka 5 minuter senare. Satter  in nyckeln i laset men det gar inte att fa upp. Ser att sjalva laset verkar ha lossnat, och i panik kor jag in nyckeln och kor runt i hopp om att det skulle hjalpa. Men icke! Det leder istallet till att nyckeln gar av.

Jaha, vad gor man? Ar helt ensam pa skolan da eleverna och de andra lararna akt hem over helgen. Ringer Alison, min kontaktperson, och hon sager helt enkelt: "use your feet".

Sa ja, jag gor en Gunvald. Jag borjar sparka och sparka for glatta livet. Fast sa varst glatt var det inte, snarare kande jag paniken komma. Vart fan ska jag ta vagen om jag inte far upp dorren?

Star och sparkar, slanger mig mot dorren och det later som ett bombnedslag i den ekande korridoren.

Ser hur dorren langsamt borjar rora pa sig, det kanske gar anda? Sparkar och sparkar som jag inte gjort annat an spelat i coola actionfilmer. Jag som inte ens ser pa action, maste vara en naturbegavning?

Till sluuut far jag antligen upp dorren! Vilken LYCKA! Laset ar fortfarande trasigt men imorgon kommer nagon och fixar det(hoppas jag!).

Haha, ja idag gjorde jag en Gunvald. Vilken jakla historia att beratta, eller hur? ;)


Reseplaner

Nu borjar planerna smidas for hur semestern ska se ut! :).

Vi slutar jobba den 15:e januari, och da ar tanken att jag och Sandra(som kommer ner till Shanghai en vecka) aker upp till Beijing tillsammans. Darifran tar vi sedan flyget till Thailand, antingen Phuket eller Bangkok. Dar spenderar vi en vecka eller sa, solar och har det bra - och ser oss omkring sa klart, det blir ingen resort-semester inte. Jag vill se lite av Thailand ocksa :).



5 grader och iskall vind ar det idag, tror ni att jag langtar? :)

Sedan blir det tillbaka till Beijing, dar vi stannar i 12 dagar for att fornya visumet. TTC ordnar med boende eftersom vi inte kan checka in nagonstans utan vara pass, lar bli roligt! San li tun, here we come haha.

Efter det blir det, lite beroende pa kvarvarande resekassa, en tur soderut. Kanske sichuan, kanske hunan och guandong. Tagbiljetterna slapps anda inte forran 2 veckor innan avfard, sa det lamnar vi lite oppet an sa lange :).

Sedan 1:a mars ar det back to business igen. Vet inte hur jag ska ha rad egentligen, men det loser sig alltid. Det har ar anda en once-in-a-lifetime-experience sa man maste ju ta chansen nar den kommer :). Hoppas pa skatteaterbaringen som jag far i december(!), och kanske lite julklappspengar som kan hjalpa till. Sedan far vi ocksa en bonus nar vi slutar, sa det ska nog losa sig :).

Nu blir det kanske lite Greys(sasong 1, jag hade glomt hur bra den ar!), och imorgon ska jag hitta vinterjacka sa jag slipper frysa ihjal, vore ju trist.

Zaijien!

Woho!

Har precis skickat in min ansokan for nasta termin, sa nu ar det helt klart och spikat att jag stannar :) Kanns saaa bra!

Sa har valde jag:

Omrade -
1. Nordostra Kina
2. Norra Kina
3. Centrala Kina

Aldersgrupp:
1. Primary, alltsa ca 7-10 ar
2. Secondary, alltsa 12-15 ar
3. Kindergarten, alltsa 2-5 ar

Jag och mina tre basta vanner har har ansokt om att fa hamna i samma stad och kanske tom i samma skola(!), vilket inte alls verkar helt omojligt! Vart forstahandsval vad galler stad ar Shenyang, dar Sandra bor nu. Det ligger i nordostra Kina, 4 timmar med snabbtag fran Beijing. Enligt Sandra ar det en harlig stad, och dar finns dessutom runt 20 placeringar sa det blir gott om folk att umgas med. Som andraval tog vi Beijing, som ar en helt underbar stad som jag inte skulle ha nagot emot att bo i ett halvar!

Sa, ingen atervando. Och det kanns hur bra som helst! Langtar! Inte for att jag inte har haft det bra den har terminen, men nasta kommer bli hur rolig som helst. Det ar helt sjukt vad fort tiden gar, vi ar redan halvvags igenom november(for ovrigt min hatmanad, kan den ta slut snart?)! Bara tva manader kvar tills Tom och jag lamnar Taixing. Crazy, I tell you.

MEN finns en del att se fram emot under dessa tva manader ocksa. Helgtripp till Suzhou(en av de vackraste staderna i Kina, tydligen), helgtripp till Shanghai med en massa TTC:are, min fodelsedag(som jag inte har bestamt an hur jag ska fira), jul i Beijing(hoppas jag!) och nyar i Shanghai med Alina(inte heller helt spikat, men forhoppningsvis sa!).

Och aven om jag hade en dalig dag igar sa ar det bara att konstatera: Livet blir aldrig trakigt nar man bor i Kina!


Alina, Sandra och Love pa en tunnelbaneperrong i Beijing sista veckan vi var dar!

I'm just having a dalig dag.

Bla bla bla jag har gatt igenom hela den har dagen och bara hoppats att den ska ta slut sa fort som mojligt. Ska inte traka ut er med detaljer, men som sagt - idag ar en dalig dag. Inte nagra katastrofer, men det kanns bara som alla de dar smasakerna som kan ga emot en har gjort det idag. Suck.

Meeeen som tur ar lar den sluta bra! Om ett par timmar blir det skypesamtal med Sandra, gissa om jag langtar? Det behovs idag! :)


Fina Sandra i coola solglasogon i Beijing! Saknar den tiden <3

P.S. Rubriken ar for ovrigt ett citat fran forsta veckan i Peking, nar vi bodde pa hotellet. Adam, en svensk kille, somnade pa en lektion, och nar han blev vackt sa han just sa: "Sorry, I'm just having a dalig dag", p sin fna norrlandska. Efterat kom han inte ens ihag att han sagt det, haha! D.S.

Ny frisyr!

Kom precis tillbaka till skolan efter en trevlig kvall med Tom och Alison. Var och at pa en trevlig restuarang, och sedan blev jag overtalad att ga och klippa mig! Nagot som behovdes men som jag var ratt sa radd for att gora - litar inte riktigt pa kinesiska frisorer. Men Alison tog mig till den basta salongen i Taixing och agerade tolk at mig, och resultatet blev faktiskt ratt bra. Battre an innan iallafall, men sa var det ju katastroffult da ocksa ;).

Sa har ser det ut nu! Skulle vilja farga det ocksa, kanske blir vid ett senare tillfalle :)


Inte varldens snyggaste bild kanske, men den far duga ;)

En lista

Vart inget besok i Sabrinas mans hemstad som planerat, da hela den staden ar utan el och vatten idag. It's China! Sa vi tar det nasta helg istallet... Idag akte vi istallet hem till Sabrina, at mat och akte och handlade mat. Eventuellt ska vi hitta pa nagot under eftermiddagen, far se vad som hander.

Sa lange roar jag mig med en lista jag snodde av Mathilda. Enjoy!

1. Hur gammal är du om fem år? 25
2. Vem var den senaste du träffade? Tom
3. Hur lång är du? ca 1.75
4. Vilken var den senaste film du såg? Hm. Elizabethtown, tror jag.
5. Vem ringde du senast? Tom
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? What? I thought 1? - Till Tom, som glomt saga att vi skulle ses halv elva istallet for 1, och berattar det for mig kl 10. Lovely.
7. Vad är dagens planer? Softa, kanske spela lite biljard eller pingis, ga ut och ata nagonstans.
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Beror pa. Oftast tycker jag det tar for lang tid att sms:a sa da ringer jag hellre. Men ja, det beror pa vad det galler :)
9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Gifta
10. När såg du senast din mamma? 29:e juli... Craaazy!
11. Vilken ögonfärg har du? Blagraa
12. När vaknade du idag? kl 10
13. Har du någon gång hittat en katt? Nope.
14. Vilken är din favoritplats? Det ar inte sa mycket platsen som sallskapet. Men far jag valja mina favoritplatser i varlden sa ar det nog san li tun i Peking, Stockholm en sommardag, var tradgard hemma en varm sommarkvall.
15. Vilken plats föredrar du minst? Hm. Vet inte, faktiskt...
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Ingen aning! Och det gor inte sa mycket, det blir som det blir.
17. Vad skrämde dig som barn? Mörkret!
18. Vem fick dig att skratta senast? Nar jag drev med pappas svininfluensa igar, hahaha!
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Ja, men har nog nagon anda.
20. Har du stationär eller bärbar dator? Hemma har jag en barbar som ar min. Har har jag en stationar som jag lanar av skolan. 
21. Sover du med eller utan kläder på dig? I nagon stor t-shirt eller pyjamas, oftast.
22. Hur många kuddar har du i sängen? En
23. Har du någon gång spytt på fyllan? Ja.
24. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? barfota.
25. Är du social? Det beror pa sammanhanget hur mycket, men overlag sa ja, hyfsat.
26. Vilken är din favoritglass? Viennetta pa pinne finns det har, det ar en hit! Annars pappas egentillverkade, mums!
27. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Resa!
28. Tycker du om kinamat? Jag bor ju i Kina, sa det vore val illa annars ;). Men kinamat ar sa mycket mer an det man ater pa krogar hemma, ar inte sa fortjust i Tofu t.ex.
29. Tycker du om kaffe? Nej
30. Vad dricker du till frukost?
Vatten. Patetiskt, haha. Helst apelsinjuice, men det ar ratt dyrt har sa det unnar jag mig bara ibland :)
31. Sover du på någon särskild sida?
oftast vanster sida
32. Kan du spela poker?
JAg skulle forlora mycket, om man sager sa.
33. Tycker du om att mysa?
Ja, saklart!
34. Är du en beroendemänniska?
Ja, men inga farliga saker.
35. Känner du någon med samma födelsedag som din? Nej.
36. Vill du ha barn?
Ja.
37. Kan du några andra språk än svenska?
Engelska flytande, tyska kan jag forsta bra men mitt ordforrad och grammatik ar ganska usla, kinesiska kan jag litegrann.
38. Har du någonsin åkt ambulans?
Nej.
39. Föredrar du havet eller en pool?
Havet! Saknar det sjukt mycket faktiskt. Bor man i skargarden kanns det lite konstigt att inte ha havet i narheten.
40. Vad spenderar du helst pengar på?
Upplevelser! Kan vara allt fran en kul utekvall eller en konsert till en resa som den har. Saker kommer man anda slanga bort till slut, men minnen har man alltid kvar och kan gladjas at hela livet.
41. Äger du dyra smycken?
Inte direkt.
42. Vad var det senaste du stoppade i munnen?
Lite skumgodis kinesisk style. Gott.
43. Vem är den roligaste människan du känner? Hm. Mins syskon tror jag. Vi ahr valdigt snarlik humor!
44. Välj ett ärr på din kropp? Ett jag ahr pa hakan som jag fick nar jag var i Brighton pa sprakresa nar jag var 15. sprang pa Piren som finns dar och ramlade, det slutade aldrig bloda!
45. Vad har du för ringsignal?
Nagon trakig melodi. Jag hatar min trakiga kinesiska mobil! Pa min svenska har jag 1 skal med Lena Philipsson
46. Har du kvar klädesplagg sen du var liten?
Ja, det borde finnas nagot pa vinden dar hemma.
47. Flirtar du mycket? Inte direkt
48. Vart togs din profilbild för din blogg?
Nar jag och mina kompisar var och tog kort hos en fotograf, nastan tva ar sen ar det nu!
49. Kan du byta olja på bilen?
HAHA nej.
50. Har du fått fortkörningsböter?
Har inget korkort.
51. Vilken var den senaste bok du läste? Man som hatar kvinnor. Pa engelska!
52. Läser du dagstidningen?
Hemma laser jag DN varje morgon. Har skummar jag Aftonbladet da och da!
53. Prenumererar du på någon veckotidning?
Nej
54. Dansar du i bilen?
Hur gor man det?
55. Vilken radiostation lyssnade du på senast?
Rix FMs webbradio :)
56. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Ingen aning, faktiskt...
57. När var du i kyrkan senast? Hm. Tror det var pa Louises konfirmation i somras.
58. Vad ska du göra nu?
Ingen aning.


Det ar lordag och varmt igen!

Yes, nu ar temperaturen uppe i 20-25 igen :). Harligt! Dock sa skiftar det valdigt mycket dag for dag, sa man far vara glad sa lange det haller i sig.

Idag sov jag till halv elva, vilket maste vara det langsta nagonsin har i Taixing. Det ar namligen inte ofta det ar tyst har! Antingen ar det eleverna som ar uppa och stor(de gar i skolan varannan helg), fyrverkerier(kan avfyras halv sju en sondagsmorgon, vad ar det for fel pa folk?), eller nagot byggnadsarbete som vacker an. Men idag var det relativt tyst sa jag fick sova ut ordentligt. Valbehovligt!

MEN, nar jag vaknat till liv insag jag att strommen hade gatt! Och jag som alltid ater havregrynsgrot till frukost fick istallet ata sockerartor och mandarin, som var det enda jag hade i matvag. Supergott, haha :P. Men egentligen var det kanske bra att strommen gick, for da fick jag ingen orsak att inte stada mitt rum. Sa nu ar det rent och fint har!

Resten av dagen ska det slappas och ikvall blir det skype med familjen dar hemma. Najsisch!

Ni har forresten blivit usla pa att kommentera. Shape up ;)


Mumsiga nudlar vi at i Shanghai. 7 kronor!

Antligen helg!

Ah, vad skont att den har veckan ar till anda!

Inte for att den varit sa speciellt anstrangande, men nar man gar upp halv sju varje dag blir man oundvikligen trott! Spelar ingen roll nar man gar och lagger sig, iallafall inte for mig. Sa det blir skont med en sovmorgon imorgon :).

Ar, sa har dagar innan loning(vi far lon den 10:e), ganska pank sa det blir en lugn helg. Ikvall ska vi och spela biljard, ett billigt noje och en av fa aktiviteter har, haha. Blir battre och battre for varje gang, aven om jag  fortfarande ar ratt dalig. Imorgon ska jag SLAPPA och stada (men det glommer vi nu). Sedan pa sondag har vi blivit bjudna hem till Sabrina(som vi var och lagade mat hos forut), till hennes mans hemstad ca 20 minuter harifran. Ska ut och ata och sedan ivag och se nagot, haha. Inte sa valinformerad, men det ar man sallan har! Perfekt hur som helst att bli bjuden en helg som den har nar jag inte har nagra pengar.




Varldens sotaste


Funderar ocksa pa att fira jul i Peking.. Det borjar ju narma sig nu! Skulle isf bo hos Jamie och Anders, som jag bodde hos i oktober, och det skulle vara supermysigt verkligen. Hoppas pa att fa bade julafton och juldagen ledigt, sa kan vi aka upp pa natten den 23:e. Har firar de ju inte jul sa det ar inte sakert att man far ledigt, men jag haller tummarna :).

Kindergarten i bilder

Igar tog jag antligen med kameran till kindergarten, och det blev runt 80 bilder! Dels pa barnen(som alskade kameran), pa mig och dem under Morning Exercise, samt pa mig nar jag undervisar. Later bilderna tala for sig sjalv, enjoy!

    

1. Fran utsidan 2. Klassrummet 3. Sovrummet, dar de sover ett par timmar varje eftermiddag 4. Under en lektion med nagon av de andra lararna.

   

Morning exercise (jag vet att mitt har ar under all kritik. Jag hatar det just nu, maste atgardas... sa ha lite overseende med det ;))

  

Min lektion. Vi tranade pa saker man kan se i tradgarden, sasom blommor, trad, gras etc samt att kunna saga "I can see trees in the park", etc.

    

1 + 2: Visar flashcards och ser hur mkt de kommer ihag(har gjort det har ett par lektioner nu), tranar pa meningarna. 3 + 4: Sjunger en sang, "Out in the garden". 5. Leker en lek som gar ut pa att ett par av eleverna far varsin bild(genom att veta vad det ar) och sa ska de halla upp det nar jag sager deras ord. Haller de upp nar jag sager ett annat ord sa aker de ut. De trottnar aldrig pa den leken! ;)


Pojken till vanster heter Fred och ar varldens sotaste. Busig, men valdigt kramig och mysig ocksa. Underbar! :)

        


Tjejerna i mitten har ar ocksa supermysiga! :)


Sadar, har ni dott av sockerchock nu? ;). Man blir ju bara sa glad av de har bilderna!

Det ar lustigt, for jag har aldrig varit en san som gillar barn. Eller, det later fel, jag har snarare inte kannt mig naturlig med dem. Men jag antar att man "lar sig", for nu ar jag helt kar i de har underbara barnen!

Marks att de borjar lara sig mer engelska ocksa. I borjan fragade jag mycket(och gor fortfarande) "what's this?" nar jag satt och lekte/pratade med dem. Nu kommer de sjalv fram och fragar samma sak for att lara sig nya ord. "Sofie, what's this?" Ar det inte gulligt? De ar varldens sotaste! <3

Skojar ni med mig?!

Men usch och fy!

Det har ju som sagt blivit kallare har, narmare bestamt runt 10 grader. Vilket ar ratt okej for att vara utomhus men nar inomhustemperaturen bara ar ett par grader varmare sa blir det ganska plagsamt! Sa ar det i klassrummen nu och nar man sitter still blir man ratt nerkyld kan jag saga... Vara rum ar helt okej men lite for kalla for min smak. Och kallare lar det bli eftersom man i det har helt idiotiska landet inte varmer upp husen fran Jiangsu-provinsen(som rakar vara den jag bor i) och nedat. Forstar ni hur hemskt det kommer bli nar det blir 0-gradigt?! Outhardligt! Det ar sa oerhort dumt sa jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Har pratat med Alison om detta och hon skulle se vad hon kunde gora. Till saken hor att det i vart kontrakt star att vi ska fa bade luftkonditionering och varme nar det sa behovs. Sa fixas det inte kommer jag KLAGA! Usch, det finns fa saker jag hatar sa mycket som att frysa.

Eller det kanske ar fel uttyck. Jag har inget emot om det ar kallt ute - jag menar, jag ar ju anda svensk och da ar man van - men om man inte far komma in i varmen efterat sa blir det ju ganska sa valdigt jobbigt. Kineserna ar val vana vid det men inte jag, buhu...

Sedan ar ju husen inte heller byggda for kyla, som i Sverige. Har bestar fonstern bara av en glasskiva istallet for flera som hemma, och vaggarna ar mkt tunnare och formodligen samre isolerade.

Man kan val summera det hela med att det ar himla ogenomtankt!

Paminner mig om nar jag var i Skottland och bodde i ett gammalt stenhus pa en bondgard - och elementen slutade fungera ett par dagar. 10 grader var det inomhus, det var ett helvete att ta sig upp ur sangen pa morgonen kan jag lova!


Nu blev det en massa klagande har men jag var tvungen att fa ur mig det helt enkelt. Borjar komma in i och lara mig hur jag ska undervisa pa Kindergarten. Eller som en elev uttryckte det: "Sofie is King!" hahaha... Sa gulligt! Maste ta lite kort pa dem, ska forsoka komma ihag kameran imorgon :).

Nu ska jag krypa in under tacket och mysa med nagon bra serie, aaah.

Update: Satte pa luftkonditioneringen pa 30 grader och harlig, varm luft sprider sig nu i rummet. UNDERBART!

Halloween i Shanghai

Har haft en valdigt rolig och ratt vasterlandsk helg i Shanghai. Akte dit i fredags med sista bussen halv fem, och var hos Alina vid halv nio. Hon bor ca 40 minuter fran centrala Shanghai med tunnelbanan, och da ar det anda fortfarande stad. Sa far ni en ide om hur stort det ar(Shanghai ar ju Kinas storsta stad, storre an Beijing)! Omradet hon bor i ar kanske inte varldens mest spannande, men ratt gront och ganska trevligt faktiskt. Skolan hon bor pa heter "Gold Apple School", typisk Chinglish :P. Dar gar ca 2000 elever och hon undervisar High School, alltsa 15-18-aringar.

  

1. Hennes skola 2. Alina i sitt rum 3. Utsikten fran hennes rum

Pa lordagen akte vi in till stan for att shoppa! Gick till Marks & Spencer, det enda i hela Kina tydligen. Vart lite suen pa nagot av deras (ickekinesiska) vita viner for 59 kr flaskan, men avstod och nojde mig med en munk. Men vilken munk det var ;) haha! Vart aven ett besok pa Starbucks och en crossiant, mums...

Sedan bar det av till en billig marknad som det finns sa manga av i kinesiska storstader, dar de saljer markeskopior och dar man kan trana pa att pruta. Det har jag for ovrigt blivit ratt grym pa. Kopte en mysig stickad troja for 110 yuan, de borjade pa 350. Jag har tva bra tricks jag brukar anvanda mig av:
-  Saga nej, jag vill inte ha den. Gor det efter att du provat/kollat pa den en stund for da vill de verkligen salja. Borja ga darifran. De kommer fortsatta tjata och ge da ett lagt pris( typ 1/3 el 1/4 av deras pris) och ga darifran och sag nej sa fort de sager nagot annat. Verka ointresserad, de kommer ga ner snabbt i pris! Det var sa jag fick ner ett par skor fran 550 till 100...
- De sager ett pris och da sager jag att jag helt enkelt inte har sa mycket pengar pa mig. Visa planboken ar ocksa smart, liksom: " Jag kan inte betala sa mycket, det har ar allt jag har ". Funkar mycket bra! Sa fick jag ner priset pa trojan... Najs!

Sedan gick vi och at pa en vasterlandsk restuarang. 45 yuan for Pasta med bacon och ostsas och parmesan. Ratt dyrt for Kina men ack, sa gott!

   
1. Alina och hennes flat mate Josandra fran England. 2. Pasta, mmm 3. Taixing Road! OMG! 4. Alina hittade varldens mjukaste, harligaste morgonrockar pa M&S. Synd att dom kostade typ 400 yuan bara...

Pa kvallen var det da Halloweenfest hos en av de andra utlandska lararna pa Alinas skola. Vi var val runt 10 stycken och det var riktigt trevligt! Slutade runt 1-tiden efter att vi varit ute och sprungit i hoststormen som plotsligt kom...



Alina som djavul och jag som kanin. Observera att kostymerna var s.k. sista-minutenvarianter, haha! Kolla t.ex. plastpasen jag har som svans, hahaha!

Sondagen spenderades med att sova, ata varldens godaste nudlar och se en film. Sedan akte jag och Tom till buss-stationen for att ta bussen tillbaka till Taixing. Vi vart pa nagot satt sena, men hann med bussen pa minuten! Halv nio var vi hemma igen, lagom trotta...

Rolig helg!


Vad som daremot inte ar sa kul ar att det sa fort det vart november blev SVINKALLT har! Idag har det varit runt 10 grader och blast iskallt, brrrrr! Forjavligt. Nasta vecka nar jag far lon blir det till att shoppa en ordentlig vinterjacka minsann! Det varsta ar dock att i klassrummen ar det bara nagot varmare an ute, sa nar man sitter ner sa blir man svinkall! I hate it. Men i vara rum ar det iallafall varmt, tack gode gud for det. Annars hade jag blivit tokig.

Nej, nu ar det dags for senaste Grey's-avsnittet och en mandarin eller tva. Zaidjien!

 

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0