Sommar, sommar, sommar!

JA, ni laste ratt, det ar SOMMAR i Shanghai nu! 20-25 grader och stralande sol har det varit idag! :) Och det ska halla i sig (Jag vet for jag nordar mig ordentligt och kollar vadret varje dag. Louise, du skulle vara stolt ;))! Runt 20-30 grader ska det bli de narmsta dagarna, och inte alls mycket regn, vilket kanns otroligt med tanke pa att det hittills brukat regna MINST fyra dagar i veckan... TJOHO for det!

Som om det inte vore nog sa har vi nu ledigt i fem hela dagar! Forsta maj ar ju naturligtvis en helgdag har i Kina - arbetarnas dag, liksom - och alla kineser, i princip, har ledigt 1-3 maj. MEN, har i Shanghai drar expot dessutom igang(invigning imorgon) sa vi far extra mycket ledigt. Fredag-tisdag slipper vi jobb och det ska bli sa sjukt najs alltsa. Eller stekigt som Sven skulle saga! Speciellt med tanke pa hur fint vadret ska bli.

Jappsipappsi, idag ar jag glad!

S-sondagen

Fredagen och lordagen passerade ratt obemarkt. Sandra vart magsjuk sa jag fick aka in till stan sjalv, och da gor man knappast nagot vart att namna... Traffade dock Roma, som jobbar pa min gamla skola i Taixing, och Jami, som jobbar pa en annan skola har. Lamnade over lite godis till Roma som han ska ge till min gamla klass. Saknar dem!

Men over till det det har inlagget skulle handla om, varan S-sondag. Allt borjade liksom pa S!

Sofie
Sandra
i Shanghai
pa en Sondag.
Shoppade nya Skor(jattefina blommiga Converse och ett par svarta ballerina).
At pa Subway.
Sedan pa Starbucks, tog en Scone
Traffade pa en snubbe som tyckte jag sag ut som Snovit(!).
Det blev en Strawberry Donut ocksa, mums.
Till middag kopte vi med oss lite Sushi.
En SuperSondag helt enkelt!



Nu vander det! :D

Efter veckor med regn, regn, regn och sa lite moln pa det sa hoppar vi av gladje nar vi ser foljande vaderleksrapport:


Shanghai, CHN
Detaljerad tiodygnsprognos
°F | °C
DagPrognosVindFuktighetNederb. förändr.
I dag
den 23 apr
KlartKlart

Högsta: 20° Lägsta:

6 m/s NNV 39% 5%
I morgon
den 24 apr
Em. molnigtEm. molnigt

Högsta: 20° Lägsta:

4 m/s OSO 26% 5%
söndag
den 25 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 17° Lägsta: 10°

9 m/s SO 51% 15%
måndag
den 26 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 17° Lägsta:

5 m/s V 73% 90%
tisdag
den 27 apr
KlartKlart

Högsta: 21° Lägsta: 12°

6 m/s NV 25% 5%
onsdag
den 28 apr
KlartKlart

Högsta: 22° Lägsta:

7 m/s NV 39% 40%
torsdag
den 29 apr
KlartKlart

Högsta: 24° Lägsta: 11°

4 m/s VSV 26% 5%
fredag
den 30 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 24° Lägsta: 15°

6 m/s S 44% 5%
lördag
den 1 maj
KlartKlart

Högsta: 30° Lägsta: 14°

4 m/s SV 41% 30%
söndag
den 2 maj
KlartKlart

Högsta: 31° Lägsta: 12°

2 m/s SO 44% 5%


Man liksom bara "YAAAAY!" 30 grader nasta helg later liksom inte helt tokigt. Och inget regn! Bara massa sooool!

Det passar dessutom perfekt att vi far bra vader nasta helg, for da far vi namligen finframmande. Sven kommer anda fran Beijing, och sa Tom och Alison fran Taixing. Det ar forsta maj sa vi ar lediga lordag, sondag och mandag. Lar bli grymt! Ah, jag laaangtar! :D

Kinesisk tv - it's very interesting



Bilden ovan ar hamtad fran vart alsklingsprogram(eller inte?) - Dialogue!

Seriost, det ar riktigt skrattretande!

Forst har vi programledaren, som ar ett riktigt krakpiller. Han alskar sig sjalv overallt och kommer garna med sina egna asikter, mycket hellre an att faktiskt lyssna pa sina gaster. Och hans asikter gar sjalvklart ut pa att Kina ar bast och vastvarlden ar korrupt och felvinklad och vill svartmala Kina. Inte sallan uppmanar han sina vasterlandska kollegor att vara mer objektiva i sin rapporter av Kina. Skrattretande, som sagt!

Sedan har de gaster, en stackars vasterlanning som forsoker gora sin rost hord, och en kinesisk som far dominera programmet.

Nyheterna ar likadana. Bara positiva nyheter fran Kina, saklart! Ska bli skont att komma hem och se lite riktiga nyheter igen!

Shanghai Expo!

I veckan kopte vi vara biljetter till Shanghai Expo, som borjar om tva veckor. Hor man nagot om det dar hemma? Har ar det precis overallt - pa affischer over hela stan, tv-skarmar med nedrakning, tv-reklam, pa nyheterna... Men sa har de ju forberett for detta i atta ar ocksa!

Det ar alltsa en varldsutstallning, dar en stor del av varldens lander finns representerade och har varsin paviljong. Ett enormt stort omrade har byggts upp till detta, och runt 70-80 miljoner besokare beraknas komma hit under utstallningen som varar fram 1 maj till sista oktober. En sjukt stor grej med andra ord, och det marks!

Forutom att man ser reklam overallt marks det aven pa andra satt. Chinglish som forsvinner, extra sakerhetskontroller i tunnelbanan(nu anvander de vaskscanninggrejen, forut var det mest en prydnad ;)), och nu den senaste veckan en markbart okande mangd vasterlanningar. Idag nar vi satt pa vart stamstalle, en liten nudelrestuarang - sag vi tre vasterlanningar ga forbi! Det kanske inte verkar sa markligt i Shanghai, men i  var stadsdel bor det i princip inga vasterlanningar. Det vart nastan en liten chock, det!



Pa kindergarten har de ocksa haft Expo-relaterade grejer pa gang. Forra veckans fredagsaktivitet bestod, for mina klasser, av att ga runt och dela ut sma lappar till folk dar det stod om expot. Sa sott att se dem springa runt dar i regnet och forsoka bli av med sina lappar(med mig hack i hal, jag var fotograf ;))! Sandras elever fick ga till nagot slags aktivitetscenter for aldre och lara dem engelska fraser om expot. Valdigt kinesiskt!

Sandra och jag har da som sagt biljetter till detta jatte-evenemang och det ska verkligen bli superkul att se! Om tre veckor ska vi ga, langtar som tusan! :)

Skona sondag

Enligt vaderleksrapporten(som jag numera foljer slaviskt) skulle det bli regn idag, sa nog vart man glad nar man vaknade imorse och solen sken in genom gardinen! Upp och hoppa, har ska det inte slosas en enda solminut! Speciellt inte med tanke pa hur extremt mycket regn vi har haft har de senaste veckorna. In till Starbucks akte vi och hade en lang, mysig fikasession. Jag kopte dock med mig mat fran ett nyupptackt smultronstalle i Shanghai vad galler mat - Secret Recipe heter det, och ligger i bottenvaningen pa ett kopcentrum, tillsammans med massa annan god mat. Lite som Kungshallen hemma, fast storre. Hur som helst, kopte en jattegod kycklingpirog och en to-die-for morotskaka pa det. Fantastiskt gott!



Efter fikat akte vi till Nanpu Bridge dar det ligger en marknad dar man kan fa klader uppsydda. Jag hade ritat en klanning som jag ska ha till min systers student, sa det skulle bestallas! Hittade ett jattefint tyg  - vitt med stora gron/blaa blommor. Hoppas det blir bra! Tva veckor ska det ta...

Nar vi kom ut hade det saklart borjat regna igen, sa vi akte tillbaka och at lite ris pa vart alskade nudelstalle(ja, man ater ris pa nudelstallet!) och nu sitter vi pa vart lokala internetcafe och surfar och bloggar i vantan pa att skype:a med vara familjer.

En bra dag, som alltid pa helgerna har i Shanghai! :)

Oppet Hus pa Kindergarten

I lordags var det dags for oppet hus i Kindergarten. I typiskt kinesisk anda var detta inte nagot nagon informerade oss om forran dagen innan - framforhallning finns liksom inte har. Men men, vi fick fredagen ledigt sa vi stallde upp anda!

De kinesiska lararna hade spenderat hela veckan innan at forberedelser. Dekorationer overallt var det, och nar vi kom dit pa lordagsmorgonen hangde det massa ballonger overallt - i blatt och gult! Man kande sig som hemma direkt, haha.

Var uppgift for dagen var att vara i "lasrummet", dar de potentiella nya eleverna skulle sitta och lasa med oss. Sa mycket lasande blev det dock inte. De barn som kom var runt tre ar och var mest fascinerade/radda nar de sag oss, och ville hellre springa runt och titta an att satta sig ner och lasa. Istallet hade jag och Sandra en "vem-kan-ge-bortflest-klistermarken-till-barnen"-tavling. Sa fort de narmade sig vart klassrum var vi framme med vara fina stickers! Jag vann till slut tror jag, haha. Det gjorde dagen lite mer intressant!

Sedan bar det in till stan ett tag innan vi akte hem och hade en riktigt myspysig filmkvall! Sag Old Dogs , som var ratt forutsagbar men hade ett par riktigt, riktigt roliga scener(tyckte jag iallafall, Sandra hade nog roligare at hur mycket jag skrattade, haha!).

Harlig Fredag!

Hade en riktigt bra fredag den har veckan. Fredagar ar var favoritdag, de blir i princip alltid bra! Den har veckan lyckades vi fa storre delen av dagen ledig mot att vi jobbade tva timmar pa lordagens oppet hus. Ute stralade solen sa vi akte in till vart alskade People's Square och satte oss pa Starbucks. Det finns otroligt manga Starbucks i Shanghai, men denna ar nog den basta. Med uteservering pa taket, omgedd av vackra trad och People's Park, som i sin tur ar kantad med en oandlig mangd skyskrapor. Att sitta dar med en kopp chai-te och en muffins - och Sandra saklart - ar verkligen livskvalite. Det gor vi sa fort solen tittar fram, och sa sitter vi dar i timmar och pratar, laser bocker och solar. Harligt!

Efter en sadan liten session gick vi till ett stalle jag inte tanker skriva har(det ar lite avslojande ;)) dar jag kopte en studentpresent till min alskade lillasyster. Sjukt bra present ar det!

Kvallen avslutades sedan med bio - Alice i Underlandet i 3D. Mysig och bra film, och 3D-upplevelsen var verkligen haftig!


Johnny Depp i Alice in Wonderland


Samre dagar har man ju haft!

"It's China!"

Annu ett tillfalle att anvanda den rubriken.


Suck suck, dubbelsuck.

Pa fredagar brukar vi ju vanligtvis ha nagon slags aktivitet med barnen pa formiddagen(som fodelsedagskalaset och paskfirandet), och sedan office hours pa eftermiddagen. Men idag har de ingen aktivitet, sa vara klassforestandare sa att vi inte behovde vara i klassrummen. Okej, tankte vi, da kan vi val gora lektionsplaneringar da. Men nej. De ska de kinesiska lararna gora nu - av nagon outgrundlig anledning, vi gor dem mycket battre - sa vi har inget alls att gora. Klockan ar nu 08.54 och vi ska sitta har tills 16.45, med en tvatimmarslunch daremellan. Det kanns rent ut sagt forjavligt trist. Sa akta kinesiskt ocksa, de marker inte om vi gar men anda maste vi sitta har for man kan ju inte ga hem tidigare!

Men, men. Det ar iallafall helg nu! Och solen skiner for forsta gangen pa en vecka. Och ikvall blir det party pa SIN igen.

Nej, nu ska vi ga och se om vi kan fa ga tidigare, det har ar inte okej...

GRATTIS MATHILDA!

Idag ar ingen vanlig dag, for idag fyller Varldens basta Mathilda 23 ar! En riktig gamling, med andra ord ;).


Superfin bild pa Mathilda och en bjorn, pa Skansen i varas nar vi var dar och hade "kultursondag", haha. Saknar vara sma konstiga pahitt :).

Hoppas du far en perfekt dag idag med massa tarta(at lite extra at mig!) och presenter och allt vad du nu vill ha :). Jag tanker pa dig lite extra har borta idag och saknar dig lite mer an vanligt. Ska bli sa kul att ses igen nar jag kommer hem, inte langt kvar nu! Da ska du firas igen, sa det sa ;).

STOOOORT GRATTIS!

Lite blandat

Hade en mysig men inte sa handelserik helg. Filmkvall pa fredagen, typ ingenting pa lordagen forutom utgang pa kvallen, till SIN igen. Sondagen vart ocksa lugn, fika pa Starbucks och sedan hem och skype:a med familjen. Det var riktigt kul att prata med dem igen, var en hel manad sen sist. Gud sa tiden gar! Innan jag vet ordet av kommer jag vara hemma igen...

Vad hander annars?

Hm.

Inte sa mycket faktiskt. Vadret ar skit och vi funderar pa vad tusan det ar for fel pa det. April i Shanghai borde vara 20 grader och sol, istallet har vi typ 12-13, iskall vind och morka moln. Det ar nastan sa man blir deprimerad.

Na alltsa roligare an sa har blev det inte.

Jag har helt fastnat!

Japp, sa har jag ocksa gatt och blivit Twilight-beroende. Kopte de tva forsta i Beijing och de tva sista haromdagen. Har kan man kopa billiga fejkbocker/kopior for runt 20-lappen, perfekt!

Ar hur som helst inne pa sista boken nu och jag kan verkligen inte lagga den ifran mig. Sandra haller pa och bli tokig pa mig for att jag ar sa osocial, men vad gor man? Haha... 

Naa, om man skulle ta och lasa lite mer? (I wish, ska tillbaka och undervisa... bla!) 

Lite update

Halva inlagget forsvann nar jag publicerade, vafan! Forsoker igen...

Det ar daligt med datortillgang just nu, sa darav den daliga uppdateringen. Har kommer iallafall lite om vad vi har gjort de senaste dagarna! Tyvarr utan bilder da jag inte vagar lagga in nagra ahr eftersom de forsvann fran minneskortet sist(datorn ar ju pa kinesiska sa jag vet inte hur man andrar installningarna).

Hur som helst.

Vi borjar med fredag - langfredagen, faktiskt - som vart en i det narmaste perfekt dag. Pa morgonen var det paskfirande pa kindergarten. Vi malade agg med barnen och det var asroligt! Det gor vi alltid hemma till pask sa det var fint att fa atminstone en liten tradition har borta :). Sedan vart det lite stafett och sa, i akta kinesisk anda - dvs rorogt och hogljutt!. Efter det fick vi veta att vi kunde ta ledigt pa eftermiddagen - perfekt tankte vi, da kan vi ju aka in till stan och traffa Evelina, Sandras van fran Sverige som var och halsade pa, och Anja som var i Shanghai over dagen. Vi shoppade lite Converse(fejk saklart, vad trodde ni?), och sedan gick vi till Antique Market, och det ar ett underbart stalle det! Det ar en gatumarknad som saljer en massa antika kinesiska grejer sasom malningar, porslin,  pinnar, smycken etc. Fejk saklart, men anda fint! Jag utokade min pinnsamling med tre jattefina par :).

Pa kvallen var det sedan dags for utgang och det vart nog bland de roligaste utekvallarna vi har haft har! Och det ar inte illa det, utelivet i Kina ar ratt fantastiskt. Vi gick till en klubb som hette SIN(bara namnet ar ju underbart ;)) da vi fatt erbjudandet 10 drinkar for 100 kronor(ett ratt vanligt erbjudande har). Det lag pa 23:e vaningen, var ascoolt inrett, stort dansgolv och bra musik(mycket Lady Gaga och Nobody far alltid igang oss!). Kan det bli battre?! Tror inte det. Runt fem kom vi i sang efter ett besok pa vart dygnetrunt-oppna ris- & nudelstalle.

Lordagen vart inte sa avancerad av ratt forkalrliga skal. Pa kvallen, som var Evelinas sista i Shanghai, akte vi upp till en skybar pa 68:e vaningen och tog oss varsin god drink. Med utsikt over hela stan satt vi och pratade en stund innan vi tog sista tunnelbanan hem vid elva.

Pa sondagen akte sedan Evelina hem tidigt, tidigt. Jag och Sandra hade en riktig svenskdag inplanerad med besok pa IKEA och svensk filmkvall(med filmer Evelina tagit med sig fran Sverige). Vi tog tunnelbanan till Jing An Temple, dar vi motte upp Love pa Donut King(donuts ar mina nya helgfavoriter, saaa gott!). Sedan tog vi en tretimmarspromenad genom French Concession, de franska delarna av Shanghai, som ar jattemysigt och ratt europeiskt i stilen. Vi kollade sma butiker och bagerier, och hittade Man som hatar kvinnor i en liten DVD-shop. Kanooners. Val framme pa IKEA sedan blev det kottbullar och potatismos, och lite bilar till filmkvallen.

Pa mandagen var vi, lyxigt nog, lediga pa grund av nagon kinesisk helgdag. Vadret var superfint - strax under 20 och sol - sa vi akte in till People's Square och satt och laste och njot i parken. Superharligt! Dar spenderade vi storre delen av dagen innan det bar av hemat igen. Vad vi gjorde dar? HAde filmkvall saklart, vad annars? ;)

GLAD PASK!

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0