Sista inlägget för den här gången!

Ja, då var dessa tio veckor slut. Imorgon sätter jag mig på ett flyg hem mot Sverige igen och sent imorgon kväll svensk tid är jag hemma. Som alltid så har tiden gått fort samtidigt som det känns som jag varit här jättelänge. 
 
Jag är verkligen glad att jag beslöt mig för att åka tillbaka hit för min praktik. Jag har lärt mig massor som jag kan ha användning för i mitt framtida yrke men också utvecklats som person. Växt och byggt på mitt självförtroende sådär som man gör när man antar en stor utmaning och klarar av den. Det finns ingen bättre känsla!
 
Det har gått upp och ner så klart, som det gör hemma också. Vissa dagar har kännts trista och grå men andra dagar har jag fått uppleva  sådan som jag aldrig skulle fått göra om jag stannat hemma. Som att blicka ut över snöiga berg vid kinesiska muren. Eller cykla i solen med två fina vänner runt Xians stadsmuren. Eller nåt så enkelt som att prova på ny och välbekant kinesisk mat som är bland det godaste jag vet. Upplevelser man tar med sig, helt enkelt.
 
Har just avslutat min vistelse här med supergod Pekinganka följt av en drink på Smuggler's tillsammans med Lucero. Och även om det känns lite vemodigt att säga hejdå till Beijing så känns det inte alltför ledsamt. Jag har ett band till det här landet som blivit ännu starkare av denna vistelse. Därför vet jag att jag kommer tillbaka, förr eller senare. Kanske kommer jag inte bo här igen, men jag har mycket kvar att upptäcka och se i Kina. Så det är inte hej då, det är på återseende!
 

Site Inspection

Idag har  jag varit på utflykt! Fick frågan förra veckan om jag ville åka iväg till Mutianyu, en liten by vid kinesiska muren, för att titta på en eko-lodge där. De bjöd in en massa resekonsulter för att visa upp sina boendealternativ, konferenslokaler och sin restaurant. Egentligen var det bara för "department managers", så jag blev hastigt och lustigt befordrad för en dag... Intressant ;). 
 
Hade hur som helst en bra dag uppe i bergen! Husen och resorten de hade var verkligen hur fina som helst och omgivningarna gick inte av för hackor de heller. Kul att få ha sett! 
 
 
Skulle inte tacka nej..
 
Nu håller jag på och tvättar det sista, imorgon ska jag börja packa har jag tänkt!

En fantastisk sista helg i Kina

Har haft en helt underbar sista helg och en toppenbra födelsedag dessutom. Blev bjuden på lunch och tårta på praktiken och sedan åt jag middag med ett par vänner på kvällen. 
 
Jag och några av tjejerna på kontoret. De tre som sitter är de som sitter på min avdelning, jättegulliga allihop :).
 
Sedan igår kom Anja hit till Beijing. Efter att hon tagit sig från den västra tågstationen hem till mig i östra Beijing, tog vi oss till busstationen för att åka mot Mutianyu. Det finns flera olika ställen man kan se muren vid från Beijing. Badaling är den mest besökta och är väldigt turistig, den kan man lätt hoppa över. Mutianyu är likt Badaling väl restaurerad men mindre besökt, vilket gjorde den till ett bra val. Vi hade tur, då det snöat i veckan och muren och bergen omkring var vackert vita. Det var lite mer av en utmaning att ta sig upp och ner för muren när den var snöig och hal, men det var helt fantastiskt vackert! Utan tvekan något av det vackraste jag någonsin sett... 
 
(fler bilder på Facebook)
 
Idag åkte vi till UIBE där vi bodde den första tiden i Kina när vi var här 2009... Vi gick till Kafe Kaktos, vart cafefik på campus och det var sig EXAKT likt! Samma inredning, samma utbud och samma goda kaffe... Vilken flashback! Vi konstaterade att det hänt en hel del sedan dess, när vi satt där inne och skrev våra assignments. 
 
 
Eftermiddagen spenderades i hutongerna, där vi gick runt och tittade i affärer och bara insöp atmosfären. Sedan åt vi tidig middag/sen lunch bestående av supergod sichuanese food :). Verkligen en perfekt sista helg i Kina för den här gången!
 
Imorgon är en ny vecka, och veckan som jag åker hem! Lite sorgligt men också rätt så skönt att få komma hem till gamla goda Sverige igen :)

12-12-12

Dagens rubrik var ju given. Läser lite här och var att folk tror att jorden ska gå under idag. Det vore verkligen typiskt om det skulle stämma eftersom jag ju fyller år imorgon! Tur att jag inte tror på sånt, haha. Morgondagen ska iallafall firas med Skype med familjen på morgonen och sedan middag på kvällen. Sedan ska vi gå till en bar som har en gratis filmvisning av Ett päron till farsa firar jul. Blir nog trevligt! Vet inte hur många vi blir, eftersom jag var lite sen med att bjuda folk. Men bara jag slipper sitta hemma själv är jag nöjd, haha! Sedan blir det riktiga firandet i helgen när Anja (som fyller år idag) kommer hit.
 
Igår var det Lucero som fyllde år! Lite komiskt är det allt. Hon fyllde 22, Anja blir 23 och jag 24 (gammal jag känner mig). Det firades på en spansk restaurang som kvällen till ära hade peruansk mat. Väldigt passande eftersom Luceros föräldrar är från Peru! Maten var supergod och de hade dessutom god sangria för ynka 12 kronor. Trevlig kväll! Lång resväg hem bara eftersom hon bor i nordväst och jag sydöst...
 
 
Det snöade idag också! Minimalt snötäcke kvar nu, men det ska snöa mer imorgon så håll tummarna för att det blir kvar. Jag och Anja ska till muren på lördag och det vore så fint om bergen är snötäckta då :).
 

En perfekt söndag

Söndagar här är lite av min "egen-tid-dag" här i Beijing. En dag att sova länge på och sen ge mig iväg någonstans som jag känner för bara. Avslutat med skype på kvällen. 
 
Idag åkte jag till Houhai Lake som ligger i ett område med hutonger, dvs gamla traditionella hus. Jag tog en långpromenad runt sjön och bara njöt av solen och den friska luften. Det var en så härligt att gå runt där och bara njuta av tystnaden och lugnet och titta på människor som lekte på isen, fiskade och till och med badade (!). Det gav en sådan härlig, lugn känsla på något sätt och gjorde mig på ett riktigt bra humör! 
 
Bjuder på några bilder :)
 
 
Avslutade med Skype med mamma och systrarna och fina Ella! Saknar er därhemma ska ni veta. Man uppskattar allt man har där hemma mycket mer när man är utan det och är det något jag verkligen är glad att jag har så är det min fantastiska familj och mina underbara vänner... Snart ses vi igen!

Santacon!

Igår var det dags för det årliga eventet Santacon i Beijing. Det är ett fenomen som finns i många storstäder runt om i världen, och går helt enkelt ut på att en massa människor klär ut sig till tomtar och springer runt emellan olika barer hela dagen. Det var helt klart en upplevelse! Bästa synen var nog när ett hundratal tomtar stod och dansade till Gangnam Style vid de gamla Drum and Bell Tower... Var inte på så mycket av ett partyhumör så blev inte så vilt för mig, men ändå roligt :)
 

Titta vad jag hittade!!

http://www.icabokforlag.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=9178
 
Min och pappas bok! I mars kommer den antligen! :)
 
 
Bullfest, bullfest hela da'n!
 
... Nu blev jag sugen pa bullar, haha!

Behöver lite inspiration!

Har varit lite sisådär med inspiration på praktiken på sistone... Har haft lite att göra kombinerat med det faktum att jag snart ska åka hem. Är dessutom i behov av lite ledighet vilket inte hjälper med motivationen... 
 
Försöker hitta på lite grejer att göra ändå. Har hjälpt syster yster att planera sin resa hit (bara dagar efter jag har  kommit hem, typiskt va?) och börjat skriva på några artiklar om kinesisk kultur som jag tänker att de kanske kan ha på sin hemsida, när de lanserar en ny. Men ändå lite svårt att komma ifrån att jag inte trivs så bra med att bara sitta framför datorn hela dagarna. Jag vill ha tusen bollar i luften och träffa nya människor! När jag funderat på var jag vill göra min sista praktik har jag ändå fått lite hjälp av detta, eftersom jag kunnat utesluta vad jag inte vill. Jag började i stället tänka - vad tycker jag är roligast i skolan? När känner jag att jag kommer till min rätt? Och då kom jag fram till att det är ju att redovisa! Knasigt, va? Kanske kommer från min bakgrund med musik och teater, lite som att stå på scen. Av det kom jag lite närmare vad jag vill göra, och har siktet inställt på ett ställe där jag skulle trivas och få göra det jag tycker är roligast...
 
 
Inte klockrent formulerat kanske... Men hoppas ni hängde med i tankegångarna!

Fint första-adventsfirande!

I lördags begav jag mig till Svenska Ambassaden här i Beijing för att fira första advent med gudstjänst och adventskaffe. Och ååh, vad härligt det var att få sjunga Bereden väg för herran och Hosianna, vilken julkänsla! Jättebra präst också, som verkligen kunde prata om Gud och Jesus utan att göra det tråkigt..
 
Och fika ja, med lussekatter! Det är ungefär det godaste jag vet! (men så är jag ju född på Lucia också) Riktigt trevlig eftermiddag med ett gäng trevliga svenskar. Glad att jag gick dit! 
 
 
Det var nästan märkligt att komma ut och åka hem med tunnelbanan och vara i Kina igen..  Var fint att få lite Sverige om än så bara för några timmar!
 
Också ett, av många, skäl att jag är med i Svenska Kyrkan. Det är fantastiskt vilket arbete de gör, att få möjlighet att gå på svenska gudstjänster och ha en församling att gå till för dop, bröllop eller samtal även om man bor i Kina - det är ju smått fantastiskt, faktiskt! 
 
 

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0