One night in Taixing!

Hade en trevlig kvall/natt igar har i Taixing(vilket tidigare betvivlades huruvida det var mojligt eller inte...).

Vi borjade hemma hos Roma(en foreign teacher fran Egypten) dar vi lagade middag tillsammans. Jag och Tom gjorde aterigen succe med var fantastiska potatismos. Till det blev det kyckling egyptisk style, anka kinesisk style och ris och rakor, ocksa egyptisk style. Crossover igen, med andra ord.


     
1. Roma och Tom skalar potatis. Jag tittade pa ;). 2. Roma och hans fina persienn 3. Allison 4. Matlagning! 5. Vi lyssnade pa musik. Den har laten valde Tom. 6. Underbar bild!


SKAL!

Var en valdigt trevlig middag med god mat! Under samtalets gang kom vi in pa amnet utgang och bestamde oss for att ga ut! Sa efter en tur tillbaka till skolan for lite uppfraschning sa begav vi oss till centrala Taixing, aka Where the action is!(or not).

Hamnade pa en nattklubb och hade faktiskt ganska kul, dansade och drack ett par ol. Vid 12 stangde de sa da gick vi tillbaka till skolan. En kul och trevlig kvall! :)

 

1. Roma och Sabrina 2. Tom och Roma


Poledancing! Yeah!


Sabrina, Allison, jag och Tom. Jag ser lite skum ut pa den har bilden men jaja ;).

Det har maste vara kvallens titelmelodi. Koreansk tjejgrupp som ar Allisons favorit ;). " I want nobody, nobody but you(you)!..." Catchy!



Idag har jag stadat, packat lite och sett nya grey's-avsnittet! Sjuukt bra, och sorgligt! Kanske ska ta och se det igen faktiskt... Ja, jag tror jag gor det!

Imorgon bar det av till Peking, WOHO! Kanske kan fa tag pa en dator dar, annars aterkommer jag efter lovet, dvs den 9:e oktober!

Tjingtjong!

Planer, planer. Jag alskar att planera.

Sa har ser planerna ut for de narmsta veckorna:

- Imorgon el torsda: aka ner till gulou street och kopa fodelsedagspresent till Sandra och Alina.
- Helgen: Alina kommer formodligen pa besok fran Shanghai, weei!
- Lordag: undervisa som vanligt, larare. Roligaste lektionen i veckan!
- Mandag kvall: ta taget till mitt alskade BEIJING! :D
- Tisdag morgon: anlander i Beijing.
- tisdag - fredag: ha sjukt kul i Beijing och traffa massa folk jag saknar! Fira forsta oktober(Kinas nationaldag), vilket kommer bli crazy!
- 2:a oktober: aker till Inre Mongoliet tillsammans med runt 50 andra TTC:are! :D SJUKT KUL!
- 6:e oktober: tillbaka i Beijing
- 7:e el. 8:e oktober: Tillbaka till Taixing.
- 9 oktober kl 7.25: borja undervisa igen.
- 10 oktober: LON!

Busy, busy, men ROLIGT! :D Langtar!

Maste ocksa, dagen till ara, gratulera SANDRA som fyller 19 ar idag! Grattis grattis grattis! Langtar saaa tills vi ses igen :D.

Sandra i min lagenhet pa campus i Beijing. Den otroligt vackra dockan ar min skapelse som jag gjorde till en av vara Assignments. Tvinga mig inte att forklara den narmare. Underbar bild hur som helst, och jag vet att Sandra kommer gilla att den ligger pa bloggen, haha!

Lunch hos Sabrina - definitionen av cross-over food

Kom precis hem efter en trevlig formiddag hos Sabrina, en av engelskalararna har och varan kontaktperson. Det var hon, jag, Tom och Allison, en annan engelskalarare, och tanken var att vi skulle laga lite mat tillsammans - vi typisk svensk/engelsk mat och de kinesisk. Jag gav mig pa kottbullar - som blev valdigt lyckade - och sa gjorde vi potatismos tillsammans.

Lite bilder:

    
1. Tom och Allison skalar potatis. 2. En av krabborna forsokte rymma, haha! 3. Jag och mina kottbullar(hemsk bild pa mig men whatever...)4. Sabrina och hennes 3-ariga dotter 5. Mina kottbullar, som faktiskt var bland de godaste jag atit, haha!


Crossover food: potatismos, krabbor och rakor kinesisk stil, kottbuller. Gott!


Utsikten fran Sabrinas balkong. Hon har ett fyravaningshus av valdigt hog standard, hogre an normala vasterlandska hus tom. Tror hennes man ar ratt rik, haha ;)

Efter middagen satt vi och spelade lite kort med Alison medans Sabrina tog hand om sin dotter. Hade en valdigt trevlig formiddag, roligt roligt :)



Har tagit lite kort pa skolan ocksa:

  

1. Har bor vi! 2. Primary School 3. Secondary school.

Nu ska jag forbereda morgondagens lektioner. Tjing tjong!

yeah yeah good day.

Idag ar en bra dag!

Hade en faktiskt ganska lyckad lektion med arskurs sju i morse. Det svara ar att fa dem att prata, men det gar framat! De kan ganska mycket engelska nar det galler att skriva och lasa, men nar de ska lyssna, forsta och sedan prata blir det ibland lite mycket for dom. Sa det blir ganska basic, men det gar som sagt framat.

Sedan var jag ivag pa Kindergarten och tittade nar Roma, en foreign teacher som har varit har ett ar redan, undervisade. Smatt kaotiskt, men jag fick ett par ideer. Han verkar schysst, lovade oss att hjalpa till med lektionsplaneringar sa har i borjan vilket nog kan vara bra ;).

Det ar sa enkelt att prata med folk har. Gick ner till lararrummet for att lamna tillbaka Allisons paraply, och stannade i en halvtimme och pratade med en av engelskalararna. De vill valdigt garna prata med en for att trana sin egen engelska, och det ar alltid intressant att jamfora kulturer och lara sig mer om Kina.

Sedan fick vi se varat kontor vilket sag najs ut! Vi delar med ett par andra larare, vilket ar bra eftersom man lar kanna dem battre da :). Fick ocksa reda pa att vara mandarinlektioner borjar nasta vecka! Vi kommer ha 40 minuter om dagen 4 dagar i veckan, sa forhoppningsvis kommer vi lara oss en del :). Kanns ganska nodvandigt med tanke pa hur fa har som kan engelska. Ocksa kul att kunna kommunicera med barnen pa ett annat satt(de sma forstar inte riktigt att jag inte kan kinesiska...).

Ikvall ar matsalen stangd pga holiday(som de har varannan vecka, har inte riktigt fattat det dar) sa vi ska ut med Sabrina och Allison. Borde bli trevligt! :)


Fran parken i Shanghai...

Inner Mongolia here I come!

Har nu bokat in mig pa resan till Inre Mongoliet! :) Sa antagligen aker vi upp den 30 september och spenderar 1 Oktober - Kinas Nationaldag(och i ar 60-arsjubileumet av Folkrepubliken Kinas grundande) - i Beijing. Sedan bar det av till Hohhot! :).



Tror det kommer bli sjukt coolt! LANGTAR!

Good news!

Idag ar jag glad!

Foooor:

- Igar kom ANTLIGEN min lon fran gamla jobbet i Sverige, bara en sisadar 20 dagar for sent, haha! 3000 extra skadar verkligen inte, sa skont!

- Idag fick jag reda pa att en av mina basta vanner har, Alina har fatt en ny placering - i Shanghai! :D. BAra 2,5 timme bort - det ar JATTENARA i Kina ;). Speciellt med tanke pa att hon var typ 12 timmar bort forut...

- Ikvall ska jag prata med basta Mathilda pa Skype, min fina van som jag inte pratat med sen jag akte! Wei!

Sa idag ar NAJS. En bra dag.


Min Lonely-planet bok var utan tvekan vard de 400 kronor den kostade... Sa roligt att bara sitta och lasa i den -dromma, fantisera och planera...

Ett stort beslut

Ett halvar eller ett ar... Hur lange ska jag stanna? Har runt en 1,5-2 manader pa mig att bestamma mig.

Fordelar med att stanna ett halvar:
- Jag behover inte tanka pa att spara pengar for att det ska racka langre
- Jag behover inte betala 4000 yuan for att forlanga mitt visum
- Jag kommer hem i februari, kan da jobba ett par manader och sedan resa ivag pa nasta resa(ja, det kommer mera! Detta ar bara borjan, mina vanner. Man kan ju se att jag bras pa mina foraldrar, haha!). Stannar jag langre kommer jag kanske inte ivag forran 2011.
- Jag slipper risken att hamna pa en mycket samre skola nasta termin
- Jag kommer hem till Idas student(stannar jag kommer jag hem i slutet av juni).

Fordelar med att stanna ett helt ar:
- Jag kan se mycket mer av Kina.
- Jag far chansen att bo i en annan del av landet.
- Jag kommer tjana dubbelt sa mycket i manaden andra terminen.
- Jag kommer lara mig mer kinesiska
- Jag kommer lara kanna fler manniskor.


Okej, i slutandan spelar inga av dom har argumenten nagon roll. Det handlar om kanslan man har - kanns det ratt? Kanns det lagom att stanna ett halvar, eller behover jag ett ar for att kanna mig "klar"?

Jag minns att nar jag var pa mitt utbytesar i Skottland 2005/2006, sa kande jag mig inte alls fardig med det efter 6 manader, men nar de 10 manaderna hade gatt sa kandes det ganska lagom att komma hem.

Det ar forstas svart att saga nu hur det kommer att kannas nar 6 manader har gatt. Just nu kanns 6 manader dock bra. Jag har redan nu, efter 1,5 manad, sett sa mycket och lart mig sa mycket. 6 manader i ett land som Kina kanns langre an vad det ar, och darfor kanske det racker. Eller sa kommer jag kanna precis tvartom. Jag trivs ju valdigt bra i Kina! Kanner mig mer hemma har an jag nagonsin gjort i nagot annat land jag rest till. Sa kanske borde jag stanna ett helt ar? Vem vet nar, eller ens om, jag nagonsin kommer fa chansen att aka hit igen.

Tur att jag inte behover bestamma mig riktigt an.

Men - vad tycker NI? Om ni bortser fran att ni ju sjalvklart helst av allt vill att jag kommer hem nu, vad borde jag gora? Jaaa, jag vet att det ar mitt beslut, men man kan ju fraga om rad?

 

En rolig eftermiddag - och valdigt kinesisk var den...

Weell om min morgon/formiddag var lite seg sa var eftermiddagen dessto battre!

Klockan tva kom Allison och hamtade oss, och talade da om for mig att jag inte skulle undervisa barn utan andra engelskalarare! Dels fran den har skolan men aven fran andra. Intressant? Ja! Men det var riktigt roligt och intressant pa det sattet att man kan lara kanna dem battre an man kan med sma 7-aringar(7-aringarna ar dock sotare, sa det jamnar ut sig ;)). Hade dock forberett mig pa att ha samma lektion tva ganger, men nu skulle jag visst ha samma klass bada lektionerna, sa jag fick improvisera lite. Men det gick bra, fick hora efterat att de var valdigt nojda med lektionen, sa det kanns ju bra!

Fick ocksa lite feedback pa mina lektioner med Grade 1, som tydligen ocksa var valdigt bra, barnen gillar mig - yay! :) (Fick jag for ovrigt bevis pa haromdagen nar de nastan slogs om vem som skulle fa halla mig i handen under en lek, haha!).

Sedan pratade vi ett tag med Allison om lite allt mojligt. Vi blev inbjudna pa middag hos Sabrina, den andra av vara kontaktpersoner, nasta sondag. Da ville de att vi skulle laga nagot traditionellt svenskt/engelskt tillsammans, sjukt kul! Tankte satsa pa kottbullar och potatis om det gar att uppbringa har ;). I varsta fall far jag ta mig en tur till Ikea i Nanjing, haha! Ska hur som helst bli kul, ser fram emot det. 

Nej, nu ar det dags for lite mat tror jag. Har bara atit yoghurt och frukt hela dagen sa det ska bli gott med lite riktig mat. Tror vi tar och gar till ett dumplings-stalle, 12 dumplings for 9 yuan, inte illa! Och valdigt gott...

/Sofie

Lite blablabla jag ar uttrakad.

Det ar en konstig kansla att vara uttrakad. Under hela manaden i Peking var jag inte uttrakad en enda minut, tror jag, sa det ar en ratt stor omstallning. Man har blivit van vid att alltid ha nagot att gora, och att nu komma in i en vardag med rutiner dar det inte alltid hander nagot kanns lite konstigt pa nagot satt. Men nu har vi klarat oss igenom en hel vecka har, och framover blir det mer att gora for oss!

Idag ar det lordag men tro inte att vi ar lediga for det! Nej, vi ska undervisa tva klasser var idag med 4:e- och 5:e-klassare fran en annan skola. Forstar ni hur hog status vi har har nar de tar hit elever fran andra skolor for att bli undervisade av oss? Haha... Problemet ar bara att vi inte har en aning om hur mycket engelska de kan! Var skola ar en "foreign languages"-skola, och inte ens det ar nagon garanti for att de kan mycket. Sa jag har gjort tre olika lektionsplaneringar, och sa far man forsoka kanna av lite hur mycket de kan. Knepigt! Men utmaningar ar nyttiga, sa det ar bara att kora ;).

Nasta vecka ska vi varje morgon klockan 8.00 ga bort till Kindergarten och typ halsa pa foraldrar(?). Detta for att gora lite reklam for skolan, det ar bra for dem att "visa upp" oss eftersom vi ar foreign teachers, vilket ar valdigt bra har! Lite sjukt kanske, men ratt roligt ;).

Nasta vecka borjar ocksa vara mandarinlektioner. Vi kommer ha 40 minuters undervisning varje dag, bara vi tva och en larare. Kommer lara oss massor! :).

OCH pa hostlovet, som bara ar ett par veckor bort, sa ska vi formodligen aka forst till Peking och sen spendera fyra dagar i Inre Mongoliet! Fatta vad coolt! :). Later hur haftigt som helst, hoppas jag far med mig mina vanner dit ocksa :).

Det ar detta jag gillar med att blogga. Nar jag borjade skriva kande jag mig uttrakad, nu kanner jag mig peppad for allt jag ska gora framover! Det ar bra med lite tristess ibland, sa man uppskattar allt det roliga. Galler bara att vanja sig vid vardagen igen ;)


Anja och jag i Peking! Man saknar det litegrann...

Happy Teacher's Day!

Varfor har vi inte Teacher's day i Sverige/Europa? Asbra ide ju!

I Kina ar det alltsa Teacher's day idag, en valdigt trevlig grej. Eleverna onskar en "Happy Teacher's day" och ger kort och/eller blommor. Vi har inte varit har sa lange sa eleverna gav inte oss nagot, daremot fick vi varsin blombukett plus 200 yuan(ca 220 kronor!) var av skolan. Sjukt najs, och valbehovligt!


Titta vad fint!

Idag har jag haft en bra dag, for ovrigt. Kanske ar det Teacher's day som omedvetet har paverkat mig? Vem vet. Borjade iallafall med att undervisa en av mina ak 7-klasser. De kan inte sa mycket, men wooow vad de beter sig bra! Racker med att man klappar handerna ett par ganger sa blir det knapptyst. De ar lite blyga och generade, men det ska vi nog jobba bort ;). Jamfort med mina forstaklassare ar det valdigt lungt och skont.

Sedan pratade jag med Allison, som ar engelskalarare for hogstadiet och en av vara kontaktpersoner. Vi kommer fa mandarinlektioner 3-4 ganger i veckan, och de har bestallt larobocker fran Beijing och allt! Nu ar detta iofs Kina och man ska inte tro pa nagot forran det hander, men de har hallt alla loften hittils sa jag litar pa dem ;). Sedan ska vi ha "English Corner" en gang i veckan dit larare och de aldre eleverna kan komma och prata engelska med oss, for att trana. Vi har fatt ett eget klassrum for detta som vi kan dekorera om vi vill. Sa sjukt taggad pa detta! :)

Medans vi pratade stod vi och tittade pa medan de aldre eleverna hade "body exercise" ute pa skolgarden. De korde Kung Fu, ganska maktigt att se ett par hundra ungdomar pa raka linjer gora exakt samma rorelser, till musik som hors over hela skolan(jobbigt nar man har sovmorgon...). Det ar sana sma saker som gor Kina sa coolt, och den har upplevelsen sa unik!

Apropa musik. De har ingen vanlig klocka som ringer nar lektionerna borjar och ar slut. Nej, nej. Istallet kor de "happy birthday"! Forsta dagen tankte va, "ah, nagon fyller ar". Men efter 2-3 dagar borjade vi inse att njaa, kanske inte... It's China, and we love it! Ar det nagot annat land jag skulle kunna tanka mig att bo i forutom Sverige sa ar det Kina. Seriost - far ni chansen, ak hit! :) (Farmor, du behover inte vara orolig. Jag kommer hem igen, jag ska inte flytta hit for gott. Du kan vara lugn! ;)).

Just det, tog lite bilder av Taixing haromdagen. De vart lite suddiga, men anda!

  
1. Precis utanfor skolporten 2. En flod som kanske ser fin ut, men luktar mindre fint. Fororeningar sager jag bara... 3. Utanfor skolan fast at andra hallet.

Oj, jag som bara skulle skriva ett kort inlagg...  Finns sa mycket att beratta! :)
Fortsatt kommentera, missa inte inlagget under detta, och stall garna fragor om ni undrar over nagot! :)

/Sofie

Help me please!

Ja, ni ser ju sjalva:



Jag har ett fint och frasch rum, inget att klaga pa dar. MEN, det ar lite trakigt.



Dessa foton ar det enda som pryder mina vaggar just nu. En jattefin"bok" som mina annu finare systrar gjorde till mig. Den lyser upp rummet, men i ovrigt ar det vitt, vitt, vitt och trakigt!

Dar kommer ni in! :) Har ni nagra minuter och kronor over sa skicka hit nagonting jag kan satta upp! Kan vara vad som helst - foton, tidningsurklipp, bilder, tavlor, malningar, broderier... Ja, ni fattar. Nagot som livar upp och gor det mer till mitt!

Adressen ni skickar till ar TTC's kontor i Peking, sa vidarebefordrar de det till mig :)

Sofie Soderin
TTC Participant
Room 2107 Tower B Jianwai SOHO
39 East Ringroad
Chaoyang district, Beijing
PR China 100022

Dit kan ni for ovrigt skicka vad som helst, om ni far lust ;)

Idag har vi fixat kinesiska bankkonton dit lonen kan ga in. Blir mer och mer kinesisk for varje dag, snart borjar val ogonen rora pa sig ocksa ;)

Shanghai - coolt, men inte riktigt Kina...

Saa, tillbaka i Taixing efter en weekend i Shanghai. Eller ja, vi kom hem igar egentligen om man ska vara petnoga ;)

Vi akte dit i fredags och det tog ca 3 timmar med buss, inte alls farligt. Frasch buss var det ocksa, med luftkonditionering etc. I Sverige kanske 3 timmar skulle ha kannts langt, men i Kina ar det ingenting - Det ar ju sa enormt stort! Nar vi kom fram tog vi en taxi till ett vandrarhem som jag hittat i min Lonely Planet-guidebok(f.o. min bibel har), kostade bara 55 yuan(ca 60 kr) per natt i ett delat rum vilket var ratt najs! Sa vi lamnade vara grejer och akte ivag for att traffa fyra andra TTC:are, varav 2 bor i Shanghai och 2 var dar over helgen. Kul att traffa dom igen och jamfora vara skolor och sa.. :).

Pa kvallen gick vi ner till "The Bund", som ligger vid floden mitt emot "The Pudong", Shanghais affarscentrum med enorma, futiristiska skyskrapor. Ratt coolt!


Inte sa bra bild kanske, men anda!

Pa kvallen tog vi en promenad pa 2 timmar och bara gick runt och tittade pa allt. Sma bakgator som kanns valdigt kinesiska, och vasterlandska byggnader bredvid varandra. Manga extrema kontraster!

Pa lordagen akte vi till gamla Shanghai, vilket var valdigt najs att se :)


Kontraster, ja..

 
Starbucks och McDonald's i gamla Shangahi. Det kan bara handa i Kina!


Sedan gick vi in i en tradgard som lag precis vid gamla Shanghai, otroligt vackert och valdigt kinesiskt!

     

Pa kvallen akte vi over till "The Pudong", och akte upp till 88:e vaningen i en av skyskraporna. Lite dyrt, men otroligt haftig utsikt over Shanghai by night!



Saaa vad kan man saga om Shanghai? Det ar inte likt det Kina jag hittils har upplevt... Mycket dyrare, och mycket mer vasterlandskt. Man ser sydeuropeiska byggnader overallt och europeiska/amerikanska butiks- och cafekedjor overallt. Det har sin charm men kanns inte som det riktiga Kina. Ska man aka hit och bara besoka en stad sa ar Peking utan tvekan att foredra! Mer kinesiskt, trevligare stamning och mycket billigare!



Tankte visa lite bilder pa hur jag bor ocksa :)

    

1. Utsikt fran balkongen 2. At andra hallet 3. Mitt rum 4. Mitt rum fran balkongen sett 5. badrummet

Sedan har jag ett till rum pa andra sidan korridoren med dusch, kyl&frys, mikro och en kokplatta. Har dock inte gett mig pa att laga egen mat an, lar nopg bli dyrare an att ata ute faktiskt... Annars far vi gratis mat i skolmatsalen mandag-fredag. Maten dar ar faktiskt helt okej, finns inget att klaga pa.

Just nu kanns det dock som att vi behover lite mer att gora nar vi inte har lektioner. Det ar svart att lara kanna de andra lararna iom att sa fa kan engelska, plus att de jobbar valdigt mycket. Men, men, vi har inte ens vart har i en vecka an, det tar val sin lilla tid innan man kommer in i det. Saknar dock tiden i Peking och mina vanner darifran... Men vi lar ses igen nar det ar lov i borjan av oktober, det pratas om att aka till Hongkong da vilket later najs! :) Ska bli kul att traffa alla igen hur som helst!

Nej, nu far det racka for idag! :)

/Sofie

Off to Shanghai!

Yeees baby i helgen blir det Shanghai! Aker halv ett idag och kommer hem pa sondag. Feeett najsigt!

\

Ska forsoka skaffa en mikrofon sa jag kan anvanda skype ordentligt, samt ga till Starbucks, yay! Sedan blir det kanske en utflykt i Shanghais nattliv och lite sightseeing ocksa. Ska mota ett par andra TTC:are dar vilket ska bli kul! Man saknar att ha alla omkring sig, manaden i Beijing var nog den basta i mitt liv, utan att overdriva! Men lar traffa en del om inte allt for lang tid, 1:a oktober ar det Kinas nationaldag och en veckas ledighet sa da lar vi motas upp nagonstans :)

Har haft tva lektioner till. En med 6-aringar, som ar sa sota sa man vill do! Nar jag gick darifran stor de alla utanfor klassrummet och ropade efter mi "byyye", "thank you!", med varldens leende pa lapparna. Man smalter! Kinesiska barn ar de gulligaste som finns, I tell you!

Hade ocksa en lektion med en annan klass 13-aringar, gjorde samma sak som igar. Fast idag var jag mer forberedd pa vad de kunde och inte kunde, sa det gick battre an igar! Ar faktiskt riktigt kul nar man kommer in i det :).

Hors efter helgen med en massa coola bilder fran Shanghai!

/Sofie

Jag overlevde den forsta lektionen, yaaaay!

Aaaaah, kanns bra!

Overlevde min forsta lektion.

Phew!

Igar fick vi vara scheman, och det visade sig att vi inte alls ska undervisa i kindergarten, haha! That's China, my friends! Aldrig riktigt som man tror det ska vara... Jag har 8 lektioner i veckan, vilket ar ingenting! En eller tva lektioner per dag. Sa har i borjan ar det ganska skont men sen hoppas jag kunna dryga ut det lite och kanske hjalpa till pa andra lektioner, eller ge privatlektioner(bra satt att fa lite extra cash dessutom ;;). Iallafall. Tva av dessa ar med arskurs 7, alltsa 12,13-aringar, och resten ar med arskurs 1, alltsa 6,7-aringar.

Lektionen jag hade idag var med ak 7, och da forvantar man sig kanske att de ska kunna litegrann atminstone. Men hjalp, de kunde typ ingenting! De hade tydligen haft engelska i tre ar, men hade problem med halsningsfraser, och det var svart att fa dem att forsta vad de skulle gora. Men sa ar detta ingen storstadsskola, och de har inte direkt nagon mojlighet att trana engelska utanfor skolan. Och engelskalararna har pratar bara hjalplig engelska som bast...

Jag var deras forsta "foreign teacher", vilket kanns bade bra och daligt. Bra for att de inte har nagra ideer innan om hur det ska ga till, och daligt for att det intryck jag gor pa dem kommer vara valdigt bestaende och gar det at pipsvangen sa ja... ah! De uppforde sig dock valdigt bra vilket var otroligt skont! Klasslararen sitter alltid med pa lektionen sa ar det nagot som gar fel sa gar det att radda situationen. Men i stort var de som vilka 13-aringar som helst. Tror jag. Forhoppningsvis fortsatter de att uppfora sig nar den forsta "omg, vi har en vasterlanning i klassrummet"-chocken har lagt sig ;).

Nu ar jag ledig anda fram tills kl 17, typ(klockan ar typ halv tio har nu), och da har jag "Happy ABC" med dom sma. Haller pa att hitta nagon bra, enkel och rolig sang att lara dom. Sjukt bra att ha dator i rummet sa man kan researcha lite! Sasmaningom kommer vi fa ett kontor, men det var visst inte klart an. Hoppas kunna spendera lite tid med de andra lararna ocksa och komma in i livet har med. Men det kommer val sasmaningom, hoppas jag!

Ska forsoka ta lite foton av Taixing och lagga upp, nagon dag ;).

Forresten - msn funkar inte men SKYPE, mina vanner, skaffa SKYPE! Mitt anvandarnamn ar sofie.soderin, adda!

zaidjien!

6 dagar kvar till avresa, en vecka till ankomst...

Nu börjar nedräkningen på allvar! Bara 6 ynka dagar kvar tills jag åker nu. Det börjar kännas ordentligt kan jag säga.

Den här veckan har jag spenderat hos mormor i sommarstugan i Karlstad. Det har regnat mer eller mindre nonstop, men har varit rätt mysigt ändå. Har också hunnit med en shoppingrunda här, och köpt lite kläder som saknades (och två par skor!).

Framme, yeah yeah yeah!

Framme!

Sa kom vi da antligen ivag i mandags kvall. Klockan 22 gick taget fran Peking, och sa kom vi fram vid 8 pa morgonen igar. Tagresan var faktiskt helt okej. Akte liggvagn, och nar man val hade kranglat sig in till sjalva sangen var det hyfsat bekvamt, sa man fick en del somn.

Nar vi kom fram blev vi hamtade av Sabrina, en av engelskalararna har som kommer funka som var kontaktperson. Tog ca 1,5 timme med bil att aka fram Yangzhou, dit vi kom med taget, hit till Taixing(som ar en liten, liten stad med "bara" 200-300 000 invanare ;)).


Var skola! Mer bilder kommer, denna hittade jag pa Google...

Vi bor pa sjalva skolan. Har varsitt rum med en liten balkong, stor sang, stor tv, eget badrum med tvattmaskin, och -det allra basta - dator med internet! Hyfsat snabbt sadant ocksa, helt underbart!

Efter ett par timmars vila blev vi bjudna pa lunch med Sabrina, tva till larare, rektorn samt rektorn for Kindergarten. De bestallde in minst 15 ratter, helt galet! Tydligen for att vi var sa "viktiga manniskor", haha!

Sedan bestamde Tom och jag oss for att utforska Taixing litegrann. Lite av en chock! Allt var valdtigt slitet, leriga gator och halvrivna hus. Kandes valdigt kinesiskt, haha!

Sedan vart det en tupplur, foljt av middag. Restuarangen vi akte till lag i centrum av Taixing, och det var ganska skont att se det kan jag saga! Modernt och frascht, till skillnad fran vart omrade, haha! T.o.m. KFC hade dom, som overallt i Kina...

Visade sig under dagen att vi, forutom Kindergarten, aven ska undervisa i Primary School(typ 8-11) samt secondary (12-13). Ih! Men vi kommer, sa vitt vi vet nu, bara ha 8 lektioner i veckan sa det ar ju ratt soft! De visade oss secondary school igar, ratt bra utrustning for att vara Kina med smartboard och grejer! Och det basta ar att klasserna ar ratt sma, inte storre an typ 40 elever! (normalt ar runt 50, eller tom 60).

For att sammanfatta sa kanns det som att jag har haft tur med min placering!

Idag har vi en ledig dag, sa har sovit hela formiddagen - saa skont! HAr pa den har manaden glomt bort hur det kanns att vara utvilad, haha! Nagon gang idag ska vi ha ett mote om vart schema, motsv. laroplaner, vilka skolbocker de anvander, etc. Och sedan borjar vi undervisa imorgon. Sjukt nervost, vill bara ha forsta lektionen overstokad. Ska bli skont nar man har kommit in i det hela lite mer.

Fortsatt kommentera, lika kul varje gang att lasa!

P.s. Sandra - din emailadress?! D.S.

P.S.2 Familjen - maste skaffa ett nytt simkort for den har regionen, sen lar det funka att ringa. Hor av mig! D.S.2.

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0