Besök i helgen!

Torsdagskväll igen. Sitter och lyssnar på lite julmusik och försöker skapa lite julkänsla. Det är ju trots allt första advent på söndag! Är lite avundsjuk på snön ni har fått där hemma... Tröstar mig med att solen alltid skiner här iallafall! (även om det inte alltid är så starkt genom all smog.
 
Ser hur som helst fram emot helgen! Anja kommer till Beijing imorgon, hon har en scholarship-träff med massa andra tyska utbytesstudenter. Men som tur är har hon inte program hela helgen, så vi hinner hänga en del! Imorgon blir det en drink på PureGirls eller Smugglers, och på lördag ska vi på hemmafest hos en av de som jobbar för IES Global. Lär bli kul! Söndagen ska vi bara chilla tror jag, och kanske gå och se Ensam Hemma som visas gratis på en bar i hutongerna... Få lite julfeeling :).
 
Julkänsla, ja! Svenska Kyrkan i Hongkong har adventsgudstjänst på Svenska Ambassaden här på lördag eftermiddag, och eftersom Anja är upptagen då tänkte jag ta och gå dit. Själv, eftersom Lucero är i Hongkong över helgen (hon pluggar vanligtvis där) och jag känner inga andra svenskar här. Men det blir nog trevligt ändå. Älskar 1:a advent, när man äntligen får börja räkna ner till julen och sjunga alla fina psalmer. Är verkligen glad att jag bestämde mig för att åka hem till jul!
 
Hur som helst, höres efter helgen så trevlig helg på er!

Sådär på en måndagskväll...

Seeeeg måndag! Har inte hänt något särskilt, bara en vanlig dag. 
Eller ja, när jag skriver det så inser jag ju att jag kanske är lite för Kina-anpassad ibland. Idag blev jag nämligen erbjuden två nya jobb! Haha. Först så blev jag påhoppad av en kille i "matsalen" (en samling enkla restauranger i källaren där jag jobbar) som jobbade på CITS, Kinas största och stadsägda resebyrå. Först ville han att jag skulle resa med dem, sedan förklarade jag att jag praktiserar på en annan resebyrå - och då tyckte han att jag skulle komma och praktisera hos dem istället. Tackade vänligt men bestämt nej.. Sedan när jag var på väg hem kommer en kinesisk tjej fram och säger att "you are so beautiful, I want to make you a model". Eeeh, nej tack till det visitkortet också, haha! Men som sagt, man reagerar inte på alla knasigheter till slut. 
 
Ska väl berätta lite om helgen också. I lördags åkte jag in till Sanlitun och mötte Anna, en polsk tjej som gör TTC-programmet här. Vi köpte lite grejer på Yashow, en av de större fejkmarknaderna här. Vad exakt får ni se när tomten kommer, iallafall de lyckligt utvalda som får en julklapp från moi!
Sedan gick vi och tog en fika, och där knäpptes bilden ovan. Man fick en varsin nallebjörn så de skulle veta vart alla beställningar skulle, typ. Haha!
 
På kvällen mötte jag upp Pete och Kirsty, och åkte in mot Sanlitun igen. Vi åt en supergod middag bestående av falafel-&hummuswraps - inte sista gången jag äter där kan jag lova! Sedan blev det barhäng tills runt klockan ett eller så. Lagom kväll, så att säga :).
 
Igår blev det mer shopping på en annan marknad. Ny väska och plånbok till mig, och ännu fler julklappar. Woho! Inte klar än dock..
 
Denna vecka lär bli bra! På onsdag kommer Reece från IESG och ska filma eller nåt på min praktikplats. Som en del av deras marknadsföring, typ. Jag är den första som gör praktik inom reseindustrin här så de vill gärna visa upp det liksom. Och till helgen kommer Anja! Hon är busy fram till lördag kväll, och då ska vi på hemmafest hos denne ovan nämnda IESG-medarbetare. Kuuul! Ska också försöka hinna med att gå på adventsgudstjänst på svenska ambassaden på lördag, Svenska Kyrkan i Hongkong som gör sin månatliga gudstjänst här då. Vore hur mysigt som helst, så hoppas det hinns med. 
 
 

Ikea & förkylning

Ja, i onsdags vart det IKEA ja... Vi var rätt hungriga när vi kom dit och styrde stegen mot restaurangen... Som är nästan som den på IKEA hemma, men här hade de också ett liveband (!) som gjorde en cheesy instrumental cover på Cotton Eyed Joe. Det är det som är Kina, alltid med en twist liksom!
 
 
Hemma är jag inget fan av Ikea-mat, men här är det grymt gott! Muuuums.
 
Köpte också lite pepparkakor, glögg, julmust och lite julpynt. Jag och Lucero planerar en glöggkväll ngn gång frmaöver, hoppas vi får ihop det :).
Dock var det inte lika roligt som det brukar vara att handla i Swedish Food-sektionen då de tagit bort alla vanliga märken och kör bara sina egna produkter. Ingen Daim, Marabou, Apotekarnes, bilar, Blossa... Dåligt!
 
När jag kom hem på kvällen sedan mådde jag sådär; förkyld och ont i huvudet. Så tog mig en sjukdag igår och bara låg i sängen och vilade. Mår mycket bättre idag, även om förkylningen är kvar :). Såg underbara Förtrollad och Eat, Pray, Love. Tur att jag hade köpt en massa dvd:er och inte hunnit se dem än!
 
Ikväll blir det mera film. Hittade klassikern Fucking Åmål på youtube som jag inte sett på minst 10 år. Härlig nostalgi med andra ord, lovely!

Mycket att se fram emot!

Idag var jag och Jolin och tittade på ett nytt hotell här i Beijing, som var riktigt fint med lite annorlunda interiör. Efter rundvandringen bjöd de på en mycket god cappuccino, och medans jag satt och lyssnade på deras babbel på kinesiska, så kände jag mig bara så glad!
 
Jag tror att ha mycket att se fram emot är ett säkert sätt att göra vardagen lite roligare och gladare! Just nu har jag väldigt mycket roligt framför mig;
- 90-talsfest på lördag
- Anja kommer hit nästa helg
- Jag, Anja och Lucero firar våra födelsedagar tillsammans i Beijing
- Åker hem & firar jul
- Gör comeback på gamla jobbet
- Träffar alla vänner igen!
- Börjar sista terminen i skolan
- Hittar förhoppningsvis en fin trea till mig och bästaste Jane (vet ni ngn så säg till!)
- Har sista praktiken. Hittat en praktikplats jag sååå gärna vill ha, så håll tummarna!
 
Ja, med den här listan kan man inte vara annat än på bra humör!

Dålig bloggare jag är...

Jag har vart lite dålig på att blogga, har inte haft nån inspiration och inte så mycket att berätta heller. Har inte gjort supermycket i helgen, vilket var skönt. Har haft rätt fullt upp sedan jag kom så det var skönt att inte ha alltför mycket inplanerat utan bara ta det lite som man kände.
 
I lördags var jag domare i en engelskatävling för kinesiska elever. Det var IES Global som arrangerade, och jag var med tillsammans med några som gör TTC här i Beijing. Lite extra cash fick man också, vilket var ett stort skäl till att jag tackade ja... Det var helt okej, de skulle skriva uppsatser på temat för eller emot dress code i skolan, och så skulle vi betygsätta. De mesta var ganska lika varandra, vissa stack ut. Vad sägs om denna?
"why do we have to wear the damn uniform everyday?" Hahaha... 
 
Söndagen spenderade jag själv, vilket var skönt. Man behöver lite egentid ibland! Städade och tvättade på förmiddagen och sedan åkte jag iväg till en antikmarknad vid Jinsong,  en hållplats söder om där jag bor. Hade inte varit där innan men läst att det skulle vara bra. Och det var det! En stor utomhusmarknad med allt möjligt antikliknande (fejk alltihop så klart), smycken, väskor etc. Väldigt få turister och härlig atmosfär. Köpte lite grejer till mig och lite julklappar. Lär åka tillbaka dit, definitivt en ny favorit i Beijing! På kvällen blev det en hel massa skype, inte så tokigt.
 
 
Tillbaka på praktiken idag. Just nu är det lite segt, har inte så mycket att göra. Idag satt jag och följde SAS-följetongen och researchade lite om kinesisk paketreselag till min LIA-rapport. Inte det lättaste att hitta något om om man säger så! Imorgon ska jag och Jolin, den kollega jag tycker bäst om och som jag alltid äter lunch med, iväg och titta på ett hotel. Det var jag som föreslog denna site inspection, så kul att de tyckte idén var bra. Har även föreslagit att jag ska åka med på någon tour de anordnar och utvärdera. Det tyckte de också var bra, men de har inte så många grupper här nu så vi får se hur det blir. 
 
Och på onsdag ska jag och Lucero till Ikea, wiie! Det blir köttbullemiddag och införskaffande av lite julig mat och annat som kan skänka lite julkänsla, tänkte jag. Mys!

Den där känslan när man som Pippi Långstrump skålar med en kines över en kopp glögg medans man ser ett Luciatåg. I Kina.

Ja, ni vet den känslan?
 
Imorse begav jag mig till Radisson Blu Hotel här i Beijing för att vara med vid Visit Swedens event. De hade bjudit hit tio svenska utställare - allt från resebyråer, städer och attraktioner - och en bunt kinesiska resebyråer för att mingla och göra business, och för att informera om Sverige så klart. För att göra det lite roligare för dem så ville Visit Sweden bjuda på lite typisk svensk underhållning, och det var där jag kom in i bilden - som Pippi. Ja, vad gör man inte... Jag minglade med kineser, tog bilder, åt pepparkakor och drack glögg. 
 
 
 
Jag kan få ångra detta, men jag bjuder på mig själv! Here we go:
 
 
Jepp, nån gång ska man ju göra detta också!
 
Förutom min vackra nuna fick kineserna även njuta av kanelbullar, pepparkakor, semlor och köttbullar - mumma...
 
 
Inte nog med det, svenska skolan här bjöd på luciatåg! Smått absurt, men fint. Slapp jag missa det, haha. 
 
 
Det var en väldigt rolig förmiddag faktiskt, ett minne för livet! Haha, sådana här absurda situationer blir alltid bra historier. Och knöt en potentiellt väldigt bra kontakt inför framtiden... bara det gjorde det värt det!
 
 
 
 

Xian

Igår morse rullade tåget in i Beijing igen efter en jättehärlig och rolig helg i Xian. Sedan var det bara raka vägen till jobbet, lite lagom trött. Därav inget blogginlägg igår - men tar igen det med två idag istället!
 
Vi börjar med Xian, då. I lördags morse kom vi, jag och Lucero alltså, fram och blev mötta av vår egna chaufför som min praktikplats ordnat. Han var inte den snackiga typen direkt, men han tog oss i alla fall till vårt hostel utan problem. Väl där checkade vi in och så kom Anja vilket så klart följdes av kramkalas! Vi har inte setts sedan jag hälsade på henne i Tyskland för ett och ett halvt år sedan, så det var ett kärt återseende. Men trots att vi ses så sällan är det som att vi aldrig varit ifrån varandra, vi tar bara vid där vi slutade sist. Det är äkta vänskap det! Finns för övrigt en väldigt fascinerande historia bakom vår vänskap som får en att tro att det nästan var ödet att vi skulle bli vänner. Anja är ju från Tyskland, precis som min mormor och morfar. Och sist vi var i Kina visade det sig att Anjas mormor och min mormor kände varandra när de båda bodde i Berlin på 1930-talet. Anjas mormor har sedan hållt kontakten med min mormors tvillingsyster och det var så de kom fram till att de båda hade yngre släktingar i Kina. Det satt till och med en bild på mig, Anja och Sandra på hennes mormors kylskåp. En liten sidohistoria, men en fascinerande sådan om ni frågar mig!
 
Hur som helst, efter lite frukost och kaffe åkte vi till Terrakotta-armen, Xians stora dragplåster och anledningen till att staden har så pass många besökare. Det var häftigt att ha sett, men var egentligen inte så speciellt i sig. Det ser ut som på bilderna, liksom.
 
Jag var där! 
 
På väg tillbaka började regnet lätta och molnen sprack upp, och på eftermiddagen kom solen fram! Vi åkte till området kring Big Wild Goose Pagoda och strosade runt, och tittade på fontänen framför pagodan som var typ oändlig...
 
 
På kvällen gick vi till de muslimska kvarteren och åt massor av god street food till middag, och avslutade sedan kvällen med några drinkar. Vi var rätt trötta efter en lång, men väldigt bra, dag så vi kom i säng hyfsat tidigt. I våra hårda sängar på vandrarhemmet utan uppvärmning, men vi sov rätt bra ändå!
(Jag har lagt upp en hel del bilder på facebook så nöjer mig med några stycken här bara)
 
Söndagen bjöd på strålande sol och lite mildare temperatur, smått fantastiskt var det ute. Vi strosade runt på en marknad och gav oss sedan upp på stadsmuren. Förr hade alla stora städer i Kina en stadsmus, men få av dem finns kvar. Xian är ett undantag - här går en 14 kilometer lång mur runt stadskärnan, som också är välbevarad. Man kan till och med cykla på den, vilket vi så klart gjorde. För 40 kronor per person fick vi oss en vanlig och en tandemcykel och det blev en väldigt trevlig cykeltur. Med solen i ryggen och fin utsikt blev det till och med höjdpunkten på hela helgen, skulle jag säga. 
 
 
Eftermiddagen ägnades åt shopping, blev lite smycken och annat krimskrams. Sedan var det redan dags för hemfärd. Sov gott på tåget, men var som sagt rätt trött när tåget rullade in på stationen halv åtta i går morse... 
 
En fantastisk helg, en klar höjdpunkt på min vistelse här!

Good stuff happening

Och så var den här arbetsveckan också snart slut, tiden bara springer iväg!
 
I helgen ska jag och Lucero åka och hälsa på Anja i Xian, vilket ska bli hur kul som helst. Vi var dock lite sent ute med att köpa tågbiljetter vilket vi skulle göra igår (åker imorgon fredag)... En vecka innan brukar vara lagom här för att vara säker på att få den biljett man vill ha, och nu fanns inte den biljettkategori vi ville ha kvar. Det finns lite olika att välja bland när man åker nattåg här; soft sleeper som är 4-bäddskupe, hard sleeper som är 6-bäddars, hard seat som är sittplats helt enkelt och standing som är biljett utan sittplats. Hard sleeper brukar ha ett vettigt pris och är rätt bekväm, och den hade så klart sålt slut!
 
Ringde till Summer på min praktikplats, som så klart var kvar på kontoret 18.30 när vi egentligen slutar 17.30 (det är bara jag som går då). Frågade henne om de möjligtvis kunde hjälpa till. Och som de har ansträngt sig! Bokat en biljett dit, och hembiljetten ska deras samarbetspartners i Xian köpa och ge till oss när vi kommer dit. Bara detta var mer hjälp än jag räknat med, och sedan säger de att förresten, vi betalar din biljett som en bonus för att du jobbat så hårt. Galet! Och sedan idag så frågar Summer, har ni några planer för vistelsen? Nja, vår kompis ska visa oss runt typ, sa jag, varpå hon erbjuder sig att fixa någon som kör oss till terrakotta-armen - gratis! Och som dessutom hämtar oss på stationen och kör oss till vårt vandrarhem först. Det är nästan löjligt generöst, faktiskt, men ett bevis på kinesisk gästfrihet. Tackade högsta chefen på min avdelning som sa att "det är bra för oss om du ser Xian och vet hur det är, så att du kan berätta när du kommer hem". Härlig inställning :). 
 
Så, imorgon bär det av! 13 timmar tar tåget, vilket är rätt lagom  för det är liksom en natts sömn bara. När man väl har krånglat sig in i sin hytt så är det faktiskt riktigt bekvämt att sova på tåget, jag ser faktiskt fram emot det! Väl i Xian ska vi så klart se Terrakotta-armen. Var inte i Xian sist så det ska bli jättekul att se. Själva staden ska också vara sevärd; den har en flera tusen år lång historia och mycket att se. Speciellt de muslimska kvarteren är jag sugen på att besöka. Sedan ska vi så klart gå ut också, Xian har tydligen en egen bargata som liknar Sanlitun här i Beijing, så det bådar gott. Sedan ska det självklart bli jättekul att träffa Anja igen, som jag inte träffat sedan jag hälsade på henne i Tyskland för 1,5 år sedan. Vi lärde känna varandra i Kina för tre år sedan, så det är så roligt att ses här igen. 
 
Som grädde på moset denna braiga dag hittade jag en supermarket vid min tunnelbana som jag inte sett innan. Jag hade verkligen missat något - det var en mataffär med importerade varor, d.v.s. mycket västerländskt men även japanskt och koreanskt. Hittade brieost, feta, goda viner, svenskt knäckebröd, pesto, pasta.. Det är svårt att förklara, men man blir glad bara av att se det, man behöver inte ens köpa något, haha! 
 
Skriver mer efter helgen, så trevlig helg på er :)

YES!!!

 
Jag vet att man inte ska blogga pa jobbet, men kan inte lata bli! YES! Bra gjort USA! :D

Biotisdag!

Dagen gick rätt snabbt på praktiken idag. Satt och jobbade lite med att ta fram nya resrutter. De som de har idag är rätt standard, som de flesta andra redan har så min tanke var att ta fram något som sticker ut och/eller har ett speciellt tema. Så idag researchade jag för några rutter som jag kallar "off the beaten track", alltså mindre turistiga områden. Det blev tre stycken sådana, en för norra Kina, en för centrala och en för södra. Som alla då har gemensamt att platserna man besöker är lite mer udda och exotiska. Den norra delen, som jag kom längst med, börjar med Inre Mongoliet med stäpp och öken, fortsätter med dramatiskt landskap i Gansu-provinsen, som också erbjuder tibetansk kultur. Sedan avslutas resan i Xinjiang, Kinas nordvästra provins som gränsar till Kazakhstan. Den provinsen är, liksom Tibet, mer ett eget land som ockuperats än en provins. Man talar ett helt annat språk, är till stor del muslimer och har en helt annan kultur. Mycket spännande! Just västra Kina är väldig outvecklat och fattigt jämfört med de rika provinserna i öst. Det är lätt att glömma hur utbredd fattigdomen är här när man rör sig i centrala Beijing, där alla sitter med smartphones på tunnelbanan...
 
Efter att jag slutat mötte jag upp Kirsty och efter en supergod nudelsoppa blev det sedan Bourne Legacy. När vi gick in i biosalongen insåg vi att vi glömt kolla så att den var på engelska, ooops. Som tur var var den det, och vi utbrast i ett gemensamt "yay" när de började prata på rätt språk. Filmen var inte så tokig, men vi konstaterade att man nog fattat mer om man sett de tidigare filmerna... Mysigt med bio hur som helst! Me like. 
 

Måndag igen

Så var det måndag igen. Sjukt originellt, men jag är inte världens största fan av måndagar. Satsar på en tidig kväll ikväll, är så trött! 
 
Nu har jag ju för övrigt varit här i tre veckor. En tredjedel av hela vistelsen, det känns rätt märkligt faktiskt. På ett sätt känns det som att det var jättelänge sedan jag kom hit, samtidigt så har det gått väldigt snabbt. Det går bara fortare och fortare ju mer man kommer in i allt, får rutiner och hittar på saker. Så jag antar att de närmsta sju veckorna bara kommer att springa fram! Har mycket roligt planerat längs vägen också...
 
Hade en bra söndag igår. Vaknade upp till - snö! Nog för att jag hört rykten om det, men trodde väl inte riktigt det skulle komma redan. Speciellt inte när man tänker att så sent som förra lördagen var det typ 18 grader och jag gick runt i bara jeans och linne. Snacka om att slå över snabbt! Men det var faktiskt inte så tokigt. Luften var ovanligt ren, inte ens på skadliga nivåer, och med doften av snö i luften så var det helt underbart ute, faktiskt. 
 
Spenderade förmiddagen på min absoluta favoritmarknad. Inga turister, låga låga priser och riktiga märken. Det är som en outlet, typ, och där kan man som jag köpa en kofta från topshop för 60 spänn. Lite småfel kan man hitta här och var men det är betydligt högre kvalitet än kopiorna på de andra marknaderna. Mycket bra shopping blev det :). 
 
Efter lite skypande med Jane och Ida på eftermiddagen blev det sedan middag på stan. Helt okej helg! :)
 
SNÖ!!
 
Förresten! Vad dåliga ni är på att kommentera ni för tiden! Skriv en liten kommentar då och då please, det är så kul att få! :)
 

Pekinganka, ösregn och dokumentärfilm

Ja, det är min helg so far.
 
Igår efter jobbet mötte jag upp Lucero och två vänner till henne och gick och åt pekinganka. Det finns få maträtter som slår den, så fantastiskt gott! Vi beställde dessutom flera rätter till, så var mer än mätta när vi gick därifrån. Sedan tog vi en sväng förbi Smuggler's på Sanlitun, en klassiker! Billigaste drinkarna i stan (10-20 kr) och trevlig stämning. Vi var alla dock i mer eller mindre matkoma, så det blev inte särskilt sent. Hur som helst en väldigt trevlig kväll :)
 
Idag vaknade jag upp till ett grått Beijing. Regnet hängde i luften och smogen låg tung över staden. Inte direkt vad man ville ha en dag som denna - hade tänkt se lite mer av staden och vara utomhus, men det fick man ju inte mycket för. Lucero hittade dock en bar som hade en gratis visning av en musikdokumentär från BBC som vi åkte och såg på. Helt okej, och gratis är ju alltid gott!
 
Efter det gick vi omkring i regnet och blev nerkylda, det fullkomligt öste ner och blåste rejält. Efter lite nudlar och en kopp kaffe rörde vi oss sedan hemåt, och här blir jag kvar ikväll kan jag säga, fyyy tusan vad kall jag var när jag kom hem. Som tur är har värmen satts på nu, det sker centralt i hela Beijing på äkta kommunistiskt vis, haha. 
 
Imorgon ska jag gå upp hyfsat tidigt och åka och shoppa, behöver lite mer basplagg och varma tröjor nu när det börjar bli kallare. Sedan hittar jag väl på något mer tror jag, får se vad det blir. Ska också köpa tågbiljetter till Xian! Åker dit nästa helg med Lucero och hälsar på Anja, ska bli jätteroligt. Det blir sightseeing (terrakotta-armen liksom) och paaarty, kommer bli hur grymt som helst :).
Från toaletten på baren vi var på, helt underbar skylt! 
(Jane, när vi skaffar lägenhet tillsammans ska vi också ha en sån! "please don't poo", haha!)

Kung Fu och lite bilder

Idag blir det bilder! Vi börjar med några jag tog i söndags. Orkade inte göra så mycket efter lördagens festande, men gick runt en sväng på min lilla innergård som inte är så liten och som en liten park, kan man säga. Riktigt fin dag var det!
 
I ett av dessa hus bor jag :). 
 
Den här maten lagade jag i tisdags och det var så himla, himla gott! Stekta grönsaker med massa tomat och koriander, serverat med så fruktansvärt gott stekt bröd. Muuuums! Det bästa var att jag gjorde två portioner, så idag köpte jag nytt bröd (köpes på nåt litet gaatställe för ett par kronor) och åt det igen! Sååå gott!!
 
 
Igår fick jag gå på Kung Fu-show! På förmiddagen frågade en kollega om jag skulle vilja gå "tonight or tomorrow". Det var en grupp som skullle gå och jag skulle kunna få en biljett mkt billigare. Javisst, sa jag. Sedan några timmar senare hade de bokat en biljett till mig. Så ja, det var bara åka dit när jag slutat för dagen. Biljetten fick jag faktiskt helt gratis, vilket kändes helt okej när jag såg att de annars kostar 180-680 kronor, helt galet! Föreställningen var en blandning av av kung-fu, dans, musik och teater och det var riktigt bra, om än lite långt ibland. De gjorde riktigt sjuka grejer, och speciellt barnen som var med var galet duktiga. Kul att få se, även om det var lite segt att gå själv så klart...
 
Nu är det snart helg igen, den är rätt oplanerat men nåt lär jag väl hitta på :) 

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0