Shanghai - coolt, men inte riktigt Kina...

Saa, tillbaka i Taixing efter en weekend i Shanghai. Eller ja, vi kom hem igar egentligen om man ska vara petnoga ;)

Vi akte dit i fredags och det tog ca 3 timmar med buss, inte alls farligt. Frasch buss var det ocksa, med luftkonditionering etc. I Sverige kanske 3 timmar skulle ha kannts langt, men i Kina ar det ingenting - Det ar ju sa enormt stort! Nar vi kom fram tog vi en taxi till ett vandrarhem som jag hittat i min Lonely Planet-guidebok(f.o. min bibel har), kostade bara 55 yuan(ca 60 kr) per natt i ett delat rum vilket var ratt najs! Sa vi lamnade vara grejer och akte ivag for att traffa fyra andra TTC:are, varav 2 bor i Shanghai och 2 var dar over helgen. Kul att traffa dom igen och jamfora vara skolor och sa.. :).

Pa kvallen gick vi ner till "The Bund", som ligger vid floden mitt emot "The Pudong", Shanghais affarscentrum med enorma, futiristiska skyskrapor. Ratt coolt!


Inte sa bra bild kanske, men anda!

Pa kvallen tog vi en promenad pa 2 timmar och bara gick runt och tittade pa allt. Sma bakgator som kanns valdigt kinesiska, och vasterlandska byggnader bredvid varandra. Manga extrema kontraster!

Pa lordagen akte vi till gamla Shanghai, vilket var valdigt najs att se :)


Kontraster, ja..

 
Starbucks och McDonald's i gamla Shangahi. Det kan bara handa i Kina!


Sedan gick vi in i en tradgard som lag precis vid gamla Shanghai, otroligt vackert och valdigt kinesiskt!

     

Pa kvallen akte vi over till "The Pudong", och akte upp till 88:e vaningen i en av skyskraporna. Lite dyrt, men otroligt haftig utsikt over Shanghai by night!



Saaa vad kan man saga om Shanghai? Det ar inte likt det Kina jag hittils har upplevt... Mycket dyrare, och mycket mer vasterlandskt. Man ser sydeuropeiska byggnader overallt och europeiska/amerikanska butiks- och cafekedjor overallt. Det har sin charm men kanns inte som det riktiga Kina. Ska man aka hit och bara besoka en stad sa ar Peking utan tvekan att foredra! Mer kinesiskt, trevligare stamning och mycket billigare!



Tankte visa lite bilder pa hur jag bor ocksa :)

    

1. Utsikt fran balkongen 2. At andra hallet 3. Mitt rum 4. Mitt rum fran balkongen sett 5. badrummet

Sedan har jag ett till rum pa andra sidan korridoren med dusch, kyl&frys, mikro och en kokplatta. Har dock inte gett mig pa att laga egen mat an, lar nopg bli dyrare an att ata ute faktiskt... Annars far vi gratis mat i skolmatsalen mandag-fredag. Maten dar ar faktiskt helt okej, finns inget att klaga pa.

Just nu kanns det dock som att vi behover lite mer att gora nar vi inte har lektioner. Det ar svart att lara kanna de andra lararna iom att sa fa kan engelska, plus att de jobbar valdigt mycket. Men, men, vi har inte ens vart har i en vecka an, det tar val sin lilla tid innan man kommer in i det. Saknar dock tiden i Peking och mina vanner darifran... Men vi lar ses igen nar det ar lov i borjan av oktober, det pratas om att aka till Hongkong da vilket later najs! :) Ska bli kul att traffa alla igen hur som helst!

Nej, nu far det racka for idag! :)

/Sofie



Kommentarer
josefin

åååh jag vill också till kina!

2009-09-07 @ 07:48:26
URL: http://sameoldstories.blogg.se/
ida

Du verkar ha upplevt Shanghai på precis samma sätt som jag. De är verkligen västerländsk wannabe och dem är otroligt stolta över sina skyskrapor och pudong -området. Nya byggnader byggs överallt men går man bort från de stora huvudgatorna hittar man många riktigt slitna och omoderna hus där levnadsstandarden är något sämre. Men va kul att se bilder från exakt samma ställe som där jag va!

Men ha de fortsatt bra så höres vi!

2009-09-07 @ 08:09:11
farmor

Hej igen Sofie!



Jag tycker det är så spännande att läsa dina inlägg, vilket äventyr! Det är skönt att du har en kompis som är på samma skola också, det är lite tryggare när ni åker till Shanghai då så ingen kommer och tar dig...



Är han engelsman eller vad?



Bra att ni, hela gänget kan träffas i oktober också det är säkert kul att höra hur alla har det på sina respektive ställen.



Det verkar ju inte vara så jättejobbigt med lektionerna eftersom det inte är så många i veckan och jag kan tänka mig att kinesiska barn är lite mer lätthanterliga än svenska. De sitter väl tysta och gör det man säger till dem, eller har jag fel?



Hemma rullar allt på som vanligt, det är bara tomheten efter dig som märks. Jag träffade hela familjen utom Ida i förrgår, vi var på Mosebacke, solen sken och det var jättetrevligt.



Fortsätt och ha det bra nu

Många kramar

farmor

2009-09-07 @ 09:53:52
Emma

Det är verkligen urkul att läsa din blogg, så härligt att se hur mycket som händer. Det måste ju vara många många intryck för dig så kan vara ganska skönt med få lektioner i början anar jag :) Och så får du se en del av Kina med, Peking och Shanghai och kanske Hong Kong, stora städer allihop med en hel del olikheter verkar det ju som, helkul! Många kramar på dig och ha det så bra ^^

2009-09-07 @ 17:43:53
Mathilda

Det ser jättefint ut där du bor. Å dator på rummet... herregud sån lyx! ;D hihi.

2009-09-07 @ 21:14:01
mamma

Kul att se dina bilder, ser ju fint ut. Förstår att shanghai var lite annorkunda mot Peking. Det var kul att prata med dej också. Vi åker till Oslo i helgen, annars är det mesta som vanligt. Ha det gott. kram

2009-09-08 @ 07:54:44


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sofie Goes China

Mina kinesiska äventyr

RSS 2.0